Said, en okänd hjälte i fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, 

han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och 

vargen river dem och skingrar hjorden.

Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 

Jag är den gode herden, 

jag känner mina får, och de känner mig”

Amin Elias och Said Ali under ett träningspass

Hämtad från Johannes 10:11

Jag tolkar det där som att Jesus pratade om äkta känsla. Glöd, skriver Mårten Westberg

300 spelar nattfotboll

Sånt glömmer vi ofta bort. I stället pratar vi om proffs och amatörer, och tänker att Islands amatörer inte har en chans i fotboll mot Englands proffs.

När Ryssland samlar tvåhundratusen professionella soldater utmed Ukrainas gräns så tror vi det bara är veckor kvar innan Ukraina slutar existera som nation och erbjuder Zelinski asyl.

I Järva har Said Ali och hans klubb Kista AIF organiserat nattfotboll för ungefär 300 unga män och en handfull kvinnor.  Det är ingen tvekan om att nattfotbollen har hållit många unga borta från mycket sämre aktiviteter på fredagskvällar. Min personliga gissning är att tio, kanske tjugo unga män lever idag i stället för att ligga under jord som en ren bieffekt av nattfotbollen. Said borde vara aktuell för medalj i stadshuset, men krävs i stället på 1,6 miljoner av staden.

Problemet är att det är staden som finansierat verksamheten, inte sponsorer.

Sponsorer frågar ”vad ska ni uträtta och hur mycket pengar behöver ni?” Said Ali och Kista AIF har uträttat det de skulle göra. Därmed vore sponsorn nöjd.

Detär Saids baby

Så tänker inte offentlig sektor. Där får inte pengar som anslagits till ett kostnadsslag gå åt till ett annat. Det verkar de ha gjort här. Efter administrativt slarv hos Kista AIF har kommunen tagit över verksamheten. De anlitar duktiga socionomer men socionomerna är anställda; Kommunalarbetare. Hyrda händer.

Said har en eld i bröstet som de självklart inte har. Nattfotbollen är hans baby; inte deras. Det kommer inte bli bättre, men det blir lättare för kommunens tjänstemän. Eldsjälar är ju ena jobbiga jävlar. Ingen idrottsklubb blir något utan eldsjälar, men eldsjälar är sällan goda administratörer; ungefär som som alisvenskar sällan är blonda och blåögda.

Sen jag lämnade friidrottens Östermalm för Rinkeby har jag sett att klubbarna i Järva sällan har de där pensionerade ekonomerna som klubbar i rikare delar av staden har. Här är kassören oftare en busschaufför som kör taxi på kvällarna.  Resultatet är att administration och bokföring ser så illa ut att stadens administratörer får ont i magen när de ska försöka uttolka verksamheten.

Nu är det Said Ali som står inför Pontius Pilatus. Said är inte den första och säkerligen inte den sista av Järvas eldsjälar som korsfästs helt i onödan.  I stället för att riva upp tre års godkända bokslut (och årsmöten där Said alltså har beviljats ansvarsfrihet!) bör staden se till att hjälpa klubbarna få till redovisningen. 

Det vore lösningen

Då talar jag inte om en av RFs kurser i bokföring. Jag menar en lokal redovisningsbyrå som aktivt går in och skapar en vettig kontoplan i Fortnox eller Speedledger för varje klubb. Sen går redovisningsbyrån in i realtid och kräver kvitton, ser till att de bokförs och att löner betalas på rätt sätt.

…Eller så fortsätter vi korsfästa eldsjälar.

Vilket budskap skickar vi då till de 300 unga män som har spelat nattfotboll med Said Ali?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.