Said, en okänd hjälte i fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, 

han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och 

vargen river dem och skingrar hjorden.

Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 

Jag är den gode herden, 

jag känner mina får, och de känner mig”

Amin Elias och Said Ali under ett träningspass

Hämtad från Johannes 10:11

Jag tolkar det där som att Jesus pratade om äkta känsla. Glöd, skriver Mårten Westberg

300 spelar nattfotboll

Sånt glömmer vi ofta bort. I stället pratar vi om proffs och amatörer, och tänker att Islands amatörer inte har en chans i fotboll mot Englands proffs.

När Ryssland samlar tvåhundratusen professionella soldater utmed Ukrainas gräns så tror vi det bara är veckor kvar innan Ukraina slutar existera som nation och erbjuder Zelinski asyl.

I Järva har Said Ali och hans klubb Kista AIF organiserat nattfotboll för ungefär 300 unga män och en handfull kvinnor.  Det är ingen tvekan om att nattfotbollen har hållit många unga borta från mycket sämre aktiviteter på fredagskvällar. Min personliga gissning är att tio, kanske tjugo unga män lever idag i stället för att ligga under jord som en ren bieffekt av nattfotbollen. Said borde vara aktuell för medalj i stadshuset, men krävs i stället på 1,6 miljoner av staden.

Problemet är att det är staden som finansierat verksamheten, inte sponsorer.

Sponsorer frågar ”vad ska ni uträtta och hur mycket pengar behöver ni?” Said Ali och Kista AIF har uträttat det de skulle göra. Därmed vore sponsorn nöjd.

Detär Saids baby

Så tänker inte offentlig sektor. Där får inte pengar som anslagits till ett kostnadsslag gå åt till ett annat. Det verkar de ha gjort här. Efter administrativt slarv hos Kista AIF har kommunen tagit över verksamheten. De anlitar duktiga socionomer men socionomerna är anställda; Kommunalarbetare. Hyrda händer.

Said har en eld i bröstet som de självklart inte har. Nattfotbollen är hans baby; inte deras. Det kommer inte bli bättre, men det blir lättare för kommunens tjänstemän. Eldsjälar är ju ena jobbiga jävlar. Ingen idrottsklubb blir något utan eldsjälar, men eldsjälar är sällan goda administratörer; ungefär som som alisvenskar sällan är blonda och blåögda.

Sen jag lämnade friidrottens Östermalm för Rinkeby har jag sett att klubbarna i Järva sällan har de där pensionerade ekonomerna som klubbar i rikare delar av staden har. Här är kassören oftare en busschaufför som kör taxi på kvällarna.  Resultatet är att administration och bokföring ser så illa ut att stadens administratörer får ont i magen när de ska försöka uttolka verksamheten.

Nu är det Said Ali som står inför Pontius Pilatus. Said är inte den första och säkerligen inte den sista av Järvas eldsjälar som korsfästs helt i onödan.  I stället för att riva upp tre års godkända bokslut (och årsmöten där Said alltså har beviljats ansvarsfrihet!) bör staden se till att hjälpa klubbarna få till redovisningen. 

Det vore lösningen

Då talar jag inte om en av RFs kurser i bokföring. Jag menar en lokal redovisningsbyrå som aktivt går in och skapar en vettig kontoplan i Fortnox eller Speedledger för varje klubb. Sen går redovisningsbyrån in i realtid och kräver kvitton, ser till att de bokförs och att löner betalas på rätt sätt.

…Eller så fortsätter vi korsfästa eldsjälar.

Vilket budskap skickar vi då till de 300 unga män som har spelat nattfotboll med Said Ali?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.