Said, en okänd hjälte i fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, 

han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och 

vargen river dem och skingrar hjorden.

Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 

Jag är den gode herden, 

jag känner mina får, och de känner mig”

Amin Elias och Said Ali under ett träningspass

Hämtad från Johannes 10:11

Jag tolkar det där som att Jesus pratade om äkta känsla. Glöd, skriver Mårten Westberg

300 spelar nattfotboll

Sånt glömmer vi ofta bort. I stället pratar vi om proffs och amatörer, och tänker att Islands amatörer inte har en chans i fotboll mot Englands proffs.

När Ryssland samlar tvåhundratusen professionella soldater utmed Ukrainas gräns så tror vi det bara är veckor kvar innan Ukraina slutar existera som nation och erbjuder Zelinski asyl.

I Järva har Said Ali och hans klubb Kista AIF organiserat nattfotboll för ungefär 300 unga män och en handfull kvinnor.  Det är ingen tvekan om att nattfotbollen har hållit många unga borta från mycket sämre aktiviteter på fredagskvällar. Min personliga gissning är att tio, kanske tjugo unga män lever idag i stället för att ligga under jord som en ren bieffekt av nattfotbollen. Said borde vara aktuell för medalj i stadshuset, men krävs i stället på 1,6 miljoner av staden.

Problemet är att det är staden som finansierat verksamheten, inte sponsorer.

Sponsorer frågar ”vad ska ni uträtta och hur mycket pengar behöver ni?” Said Ali och Kista AIF har uträttat det de skulle göra. Därmed vore sponsorn nöjd.

Detär Saids baby

Så tänker inte offentlig sektor. Där får inte pengar som anslagits till ett kostnadsslag gå åt till ett annat. Det verkar de ha gjort här. Efter administrativt slarv hos Kista AIF har kommunen tagit över verksamheten. De anlitar duktiga socionomer men socionomerna är anställda; Kommunalarbetare. Hyrda händer.

Said har en eld i bröstet som de självklart inte har. Nattfotbollen är hans baby; inte deras. Det kommer inte bli bättre, men det blir lättare för kommunens tjänstemän. Eldsjälar är ju ena jobbiga jävlar. Ingen idrottsklubb blir något utan eldsjälar, men eldsjälar är sällan goda administratörer; ungefär som som alisvenskar sällan är blonda och blåögda.

Sen jag lämnade friidrottens Östermalm för Rinkeby har jag sett att klubbarna i Järva sällan har de där pensionerade ekonomerna som klubbar i rikare delar av staden har. Här är kassören oftare en busschaufför som kör taxi på kvällarna.  Resultatet är att administration och bokföring ser så illa ut att stadens administratörer får ont i magen när de ska försöka uttolka verksamheten.

Nu är det Said Ali som står inför Pontius Pilatus. Said är inte den första och säkerligen inte den sista av Järvas eldsjälar som korsfästs helt i onödan.  I stället för att riva upp tre års godkända bokslut (och årsmöten där Said alltså har beviljats ansvarsfrihet!) bör staden se till att hjälpa klubbarna få till redovisningen. 

Det vore lösningen

Då talar jag inte om en av RFs kurser i bokföring. Jag menar en lokal redovisningsbyrå som aktivt går in och skapar en vettig kontoplan i Fortnox eller Speedledger för varje klubb. Sen går redovisningsbyrån in i realtid och kräver kvitton, ser till att de bokförs och att löner betalas på rätt sätt.

…Eller så fortsätter vi korsfästa eldsjälar.

Vilket budskap skickar vi då till de 300 unga män som har spelat nattfotboll med Said Ali?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.