Äntligen en tungviktare på posten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Oh, vad glad jag blir! Idag tror jag att Sverige äntligen har fått en idrottsminister som motsvarar rörelsens tyngd. 

Missförstå mig rätt. Amanda Lind hade kunnat bli en verkligt bra idrottsminister…

OM hon hade fått det mandatet. Istället fick hon idrotten som ett ”oj, hoppsan-tillägg” på uppdraget som kulturminister.

OM hon hade haft lite mer erfarenhet av jobbet som minister.

OM det senaste Riksidrottsmötet hade haft ett lite mer altruistiskt eller åtminstone solidariskt fokus.

Anders Ygeman har en framträdande roll inom socialdemokraterna och när han nu blir idrottsminister är det första gången som en tungviktare har den rollen.

Istället tog lobbyister och de 72 specialidrottsförbundens kortsiktiga egenintressen över.  Många hade tvingats skära ner i sina kanslier samtidigt som de sett RF centralt växa. Nu var det slut med det. ”Alla bara tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig”.

Kanske var Stefan Löfvens utnämning till en minister för ”kultur….och idrott” en freudiansk felsägning som visade en syn på idrott som något man tittar på. Ett opium för folket.  Folkhälsan hamnade hos Lena Hallengren så där hamnade även utredningen om hur vi ska vända det svenska folkets stillasittande till rörelse innan vi blir lika bekvämt feta som amerikanerna. 

Ingången till den idrott vi ser på TV har alltid varit föreningsidrotten, och ingången till föreningsidrotten har alltid varit spontanidrotten. Precis som idrottens strategi ”från triangel till rektangel” pekar ut hör de ihop.

De är som ett trevåningshus där bottenvåningen är spontanidrotten och motionsidrotten. Den är grunden för allt. Två miljoner svenskar springer flera gånger i veckan. Hundratusentals ungdomar åker skateboard på trottoarer och i parker, eller spelar fotboll på rasten. Problemet är att ingen för deras talan.

Husets andra våning är våra 20 000 idrottsföreningar. Här finns alla de ideella ledarna och insatserna.

Den tredje våningen är den kommersiella elitidrotten.  Här är lönerna som i näringslivet. Här finns större resurser än i våning 1 och 2 tillsammans.  

Eliten inom fotbollen och Ishockeyn har en ekonomisk omsättning som är större än RF:s 70 återstående specialidrottsförbund tillsammans. Då har Ishockeyn ungefär två procent av klubbarna och sex procent av deltagarna.  Det är antingen bra jobbat av hockeyn eller dåligt av alla de andra.

Den tredje våningens företrädare talar oavbrutet och vackert om att elitidrotten får barn att idrotta. De pekar på hur tennisen och utförsåkningen växte under Björn Borgs och Ingemar Stenmarks storhetstid.  Det är sant, men det var VALET av idrott som påverkades:

ATT idrotta är något annat. Andelen ungdomar som idrottar sjunker år för år, årtionde för årtionde och de slutar allt tidigare.  Foppa, Zlatan, Pillan och Kalla har inte påverkat det alls och det är där problemet ligger. Till det totala idrottandet bidrar eliten med stor sannolikhet inte alls.

Det är förstås den kommersiella elitidrotten som har de flesta och de bästa lobbyisterna.  Jämför det med när någon på Stockholms parkförvaltning hade omöjliggjort skateboard i Stockholms mest populära skateboard-pool vid stadsbiblioteket. Det tog tre år att få bort.

Idrottens lobbyist-fördelning är alltså direkt motsatt till idrottens nytta för samhället. Ju mer nytta du gör, desto sämre är din förmåga att nå fram till politiken.

Därför har jag länge önskat mig en minister med aktivt idrottsintresse och tyngd. Någon som klarar att ta ansvar för hela huset; alla tre våningarna.  Med tanke på Magdalena Anderssons idrottsbakgrund hade jag förhoppningar om att hon skulle göra en tyngre utnämning, och nu är jag verkligt glad. Ingen svensk politiker har mer tyngd än Anders Ygeman. Ingen är erfarnare, populärare eller mer lyhörd.  Många Socialdemokrater tror att de borgerliga partiernas misstroende mot Anders Ygeman 2019 var taktiskt, för att slippa möta landets bäste talare i framtida partiledardebatter.  Istället blev han ordförande i Stockholmsdistriktet, som sen dess har vuxit mest i Sverige.

Med utnämningen av Anders Ygeman visar Magdalena Andersson att hon fäster stor vikt vid idrottsrörelsen.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.