Andreas och ISP stärkt trots pandemin

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

Andreas Ottermark, ägare och vd vid ISP Sport & Marketing. På tio år lyckades han skapa ett eget företag med över 100 miljoner i omsättning. Och mer ska det bli. Nu ska ISP lanseras internationellt Foto: Tommy Holl

 

Som 25-åring blev han vd för Sveriges största företag inom arenareklam. Sven Ivarsson erbjöd honom att ta över väletablerade ISP Sport & Marketing. 

Anderas Ottermark skapade en modell för att kunna hjälpa klubbar och förbund att utveckla sin säljverksamhet och paketering och därmed uppnå större lönsamhet. 

Nya kunder hörde själva av sig

Hur ISP jobbade och lyckades spreds både bland klubbar och förbund, ja, även företag för den delen. 

Många sökte sig självmant till ISP och företaget växte snabbt. Och ändå inte. En pandemi ställde till det.

På det viset blev inte 2020 det succéår som förutspåddes.

Det fanns en prognos om 220 miljoner i försäljning.

- Hade du frågat mig någon gång i februari i fjol hade jag sagt att vi kommer att landa någonstans där. Vi hade kontroll och affärerna gick strålande, berättar Andreas. 

- Men vi, lika lite som någon annan, kunde vi föreställa oss vad som skulle ske och hur länge det skulle pågå. Hur allt vändes upp och ned på ett egentligen ofattbart sätt.

 - Corona har påverkat oss oerhört mycket. På egentligen alla plan - inställda evenemang, ingen publik, personalåtgärder, kundernas återhållsamhet.

Han betonar:

- Men våra företagskunder har varit väldigt lojala och stöttande. Därför har det ändå rullat på.

220 miljoner blev 140

ISP:s bankkonto visar sanningen. Siffrorna för 2020 som skulle intyga ett strålande resultat är nu något mer blygsamma. Prognosen om 220 miljoner i försäljningen blev slutligen 140.

- Och vi överlevde, det är viktigast, betonar Andreas.

Och sett i ett perspektiv är det imponerande fakta. När Andreas, tack vare Sven Ivarsson fick möjligheten att lämna jobbet som säljare av arenareklam på Gamla Ullevi och i stället ta över etablerade ISP Sport & Marketing 2011 kunde inte han inte ens i sin vildaste fantasi tänka sig att han skulle driva ett eget företag med över 100 miljoner i omsättning tio år senare.

Men i dag kan han också erkänna att det senaste året har varit tufft på flera plan.

- Vi har tvingats till tuffa beslut och att permittera personal.

Ansträngda månader

Våren och sommaren 2020 var ansträngande. Trycket var intensivt i en tid av ständiga omprövningar. 

Personligen har han också prövats. 

Andreas älskade farfar dog. Det tog Andreas hårt

- Farfar Tore var också en entreprenör, och har alltid betytt oerhört mycket för mig. Han levde ett långt liv och blev 93 år gammal, men när han oturligt ramlade och bröt höftleden så gick han bort på bara några få veckor. 

- Sista tiden kunde man inte göra så mycket förutom att besöka honom väldigt ofta. Jag satt med honom långa stunder och bara pratade. Sista dagarna låg han i palliativ vård innan han gick bort. Han vaknade till efter jag suttit hos honom i timmar och då tog han mig i armen och sa ”du jobbar för mycket, pojk, lova mig att ta hand om dig allt handlar inte bara om jobb Andreas”. 

Andreas nekar inte heller till att det blivit väl mycket i vissa perioder.

-  Det är viktigt när man jobbar mycket att ha en balans mellan träning, arbete och socialt liv med vänner, då orkar man hålla högt tempo

Hur mår du i dag?

- Mycket bra med tanke på allt vad som ändå har hänt. Jag tränar regelbundet och det betyder massor. Vi har fantastiska medarbetare som gör ett kanonjobb med stort engagemang  

Kundlistan växte

Hans skapelse fortsätter att växa – och mer ska det bli.

Under det senaste halvåret har ISP tagit hem och utvecklat flera stora kontrakt. 

  • IFK GöteborGöteborgsvarvet
  • Svenska längdförbundet
  • Svenska Friidrottsförbundet
  • Damidrottens nya nätverk, EPOS.

En imponerande lista.

I takt med erövringarna får personalen också stärkt självförtroende och större kompetens.

Värvade nya medarbetare

Här har Andreas gjort två starka värvningar. Jörgen Lindgren (generalsekreterare på Hockeyförbundet i fyra år och sju år som vd för Svenska hockeyligan, SHL) och Robert Jonsson (tidigare försäljningschef Frölunda Indians).

Ur alla möten och samtal växte idén om att ta ett språng ut över Sveriges gränser. Nu är ett strategiarbete färdigt. 

- Vi är stärkta av att vi i dag har en större efterfrågan från nationella företag. Vi har aldrig haft fler förfrågningar från kunder än just nu.

- Vi har fantastiska medarbetare som med stort driv och engagemang sett till att vi parerade 2020 på ett bra sätt. Det var givetvis ett tufft år på många sätt men vi avslutade starkt med en väldigt positiv känsla för framtiden.

Det är inget fel på vare sig förmågan eller självförtroendet hos Andreas. Inte undra på att det har gått bra.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.