Kalmar tjänade 24 miljoner, Elfsborg sa nej

På bara några få dagar tjänade Kalmar FF cirka 24 miljoner på att sälja bröderna Elm. I Borås gällde ett annat resonemang när Elfsborg fick miljonbud i sista-minuten på Denni Avdic och Stefan Ishizaki.

Kalmar FF lät Rasmus och David Elm lämna klubben inför höstens allsvenska guldstrid. Övergångssumman uppges vara tre miljoner euro (drygt 30 miljoner kronor) enligt både holländska uppgifter och tidningen Barometern när det gäller Rasmus Elms övergång till Alkmaar.

Mammas förtjänst

Kalmars ordförande, Johnny Petersson, vill vare sig vill bekräfta eller dementera summorna som säger att klubben behöll dryga 18 miljoner medan Rasmus fick cirka 12. Då hör till saken att i kontraktet lär det finnas en för Kalmar förmånlig vidareförsäljningsklausul.

- Jag tyckte det var hedervärt av Rasmus att förlänga kontraktet med KFF och på så sätt ge ett bidrag till föreningen på kanske 30 mkr. Han hade kunnat välja att inte förlänga kontraktet och då hade ju inte föreningen fått en enda krona.

Rasmus Elm lyckades i våras med hjälp av mamma Ulla nå en uppgörelse med Kalmar FF som sa att han skulle få 40 procent av övergångssumman vid en framtida flytt. Det skedde i ett läge när det gamla kontraktet tog slut och Rasmus Elm förklarade sig villig att skriva ett nytt. Det stod klart för alla parter att Rasmus skulle lämna Sverige under 2009, men ett nytt avtal skulle ge klubben ersättning. 21-åringen ville inte flytta som Bosmanfall och hade därmed alla argument på sin sida.

Många proffsaffärer

- Se honom inte som girig. Nummer 1 för de allra flesta spelare handlar om kontraktet och vad tjänar jag när man träffar klubbar och sedan spelas många klubbar ut mot varandra. Så har det aldrig varit med Rasmus, betonar agenten Patrick Mörk som tillsammans med Carl Fhager och mamma Ulla Elm har regisserat proffsövergången.

Ulla Elm hade också del i det faktum att familjen sade upp samarbetet med Martin Klette som tidigare var Rasmus Elms agent.

Ändå, Rasmus Elm är ett större namn än exempelvis både Pontus Wernbloom som gick för samma pengar och Ola Toivonen som kostade tio miljoner till.

Med framgång följer uppmärksamhet och andra klubbars intresse. Det är de ansvariga i Kalmar FF väl medvetna om i dag. Sommaren 2007 släpptes skyttekungen Ari Ferreira till AZ Alkmaar för runt 40 miljoner kronor. Det var bara början. Under det senaste året har proffsövergångarna stått som spön i backen.

David Elm vill till London

Det började med Cesar Santins steg till FC Köpenhamn förra sommaren. Sedan flyttade Viktor Elm till Holland, vilket skedde först efter att SM-guldet hade säkrats. Där tog klubben beslutet att avstå från pengar när Heerenveen ville ha loss Viktor Elm till den holländska ligastarten i augusti.

Kalmar är en av allsvenskans rikaste klubbar. Därför sa klubben nej. Några miljoner extra växlades också in när även skyttekungen Patrik Ingelsten följde Viktor Elm till Holland.

Rasmus Elm tog adjö av sin klubb i söndags. Nu står brodern David på tur.
– Om David kommer överens med Fulham kommer övergången att ske idag, bekräftar Svante Samuelsson, Kalmar FF:s klubbdirektör, som berättar att klubben tidigare sagt nej till två andra klubbar som varit intresserade av David Elm.

– Men när ett Premier League-lag hör av sig och är intresserade kände vi inte att vi kunde stoppa det, säger han till Barometern.se.

Sex miljoner pund

I fredags kväll blev Kalmar FF kontaktat av Fulham som ville ha David Elm och att det skulle gå fort. I måndags flög han till London för kontraktsdiskussioner och läkarundersökning.

- David är på plats i London idag och kommer han överens med Fulham så lämnar han Kalmar FF direkt, säger Svante Samuelsson som ändå medger:

- Vi hade gärna haft honom kvar och det var ett svårt beslut att fatta, säger klubbdirektören som inte vill bekräfta engelska uppgifter om sex miljoner kronor i övergångssumma.

- Med tanke på att han bara hade fyra månader kvar på kontraktet så är vi nöjda med ersättningsnivån.

Men västgötarna sa nej

I Borås blev också snabba proffsaffärer aktuella, men Elfsborg valde att tacka nej till anbuden.

- Vi gör inte affärer i sista minuten. Gör vi affärer har det förberetts genom en längre relation, säger klubbchefen Stefan Andreasson till Borås Tidning som uppger att italienska serie B-klubben Reggina bjöd nio miljoner kronor för Avdic.

Norska Rosenborg ville förstärka med Stefan Ishizaki enbart några timmar innan transferfönstret stängdes den 31 augusti. Men Elfsborg sa tvärt nej. Ishizaki var sugen och såg en flytt som ett lyft.

- Elfsborg säger att de inte vill sälja spelare så tätt inpå guldstriden, vilket man kan förstå, medger Ishisaki.

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2009-09-01 14:14

1. £6m!

£6m? Det ska väl vara snarare 6m SEK?

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2009-09-01 21:55

2. what?

"Några miljoner extra växlades också in när även skyttekungen Patrik Iingelsten följde Viktor Ingelsten till Holland." Patrik Lingelsten och Viktor Ingelsten? Vilka är det?

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen