Hård kamp om TV-rättigheterna

Det vinnande anbudet väntas ligga på uppemot 350 miljoner kronor. Så mycket kostar TV-rättigheterna för en säsong med hockeyns Elitserie. Frågan är i vilken TV-kanal som du får se hockey i fortsättningen.
LHC tackar fansen och blir hyllade efter en seger i elitserien mot Skellefteå AIK i Cloetta Center i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix

 

Torsdagen är sista dag att lämna bud på TV-rättigheterna till elitserien. Hockeyligan är elitserielagens eget bolag och sköter alla affärer. Där väntar vd Jörgen Lindgren och förhandslingsansvarige Erik Strandmark på anbuden. Och frågan är om det blir en kamp mellan fler än en intressent.

Tre intressenter

Det är via TV-avtalet som elitserieklubbarna får fart verksamheten. Till den här säsongen fick var och en av de tolv klubbarna dryga 26 miljoner.

De lär inte få mindre i fortsättningen.

I förhandssnacket har det till och med snackats om tre olika budgivare. Något som Hockeyligan gärna ser eftersom då torde anbuden trissas upp.

• Philippe Huber och hans rättighetsbolag Kentaro vill in även på hockeymarknaden. Sedan tidigare har den schweiziska tv-miljardären tagit över fotbollens motsvarande avtal.

• Agenturen Medge Consulting som 2010 sålde rättigheterna till Premier League för 1,4 miljarder. De har också köpt och sålt NHL-rättigheter till Viasat.

• En konstellation av TV4/C More, SBS (äger Kanal 5 och Kanal 9) och SVT som gör gemensam sak, inte minst av ekonomiska skäl.

Två företag som avser att tjäna pengar på en vidareförsäljning till ett eller flera TV-bolag och ett konsortium .

Ingen vill kommentera

Det är mellan de här tre som striden står, enligt uppgifter  i framför allt Expressen.

Gemensamt är inte bara ett affärsintresse för TV-bilderna utan också en munkavle. Företrädare för alla nämnda bolag säger egentligen ingenting eller gör sig till och med oanträffbara.

SVT:s sportchef Per Yng var en av de mest talföra:

- Vi förhandlar med Hockeyligan, det är nu som det drar i gång, lär han meddela.

Segersäker Huber

Philippe Huber är segersäker:

- Jag är övertygad om att vårt bud kommer att vara det bästa. Det påminner lite om det första budet på svensk fotboll som vi vann. Då gick en grupp ihop, men vi fick avtalet för att ingen annan bjöd på samma höga nivå, säger Huber som har styrt sitt Kentaro med framgång och är en samarbetspartner med Svenska Fotbollförbundet med kontroll över all TV-produktion sedan sju år.

Philippe Huber och partnern Philipp Grothe frontar nu, men bakom finns Rune Hauge och hans Profile Media.

Hauge har varit flitigt anlitad av fotbollsförbundet. Han är också duktig på att trissa upp priserna... En metod som har kritiserats av många klubbföreträdare som menar att Hauges ersättning har varit på tok för stor.

I nya roller

Noterbart är att Hauges kollega Anders Lindh är rådgivare till Hockeyligan och hos Medge jobbar numera Peter Gudmundsson, förre vd:n på Hockeyligan.

Hockeyavtalet gäller 2014/15 och fyra år framåt. Hockeyligan ska tidigare ha fått runt 335 miljoner kronor för varje säsong. Nu beräknas priset gå upp till 350 miljoner.

Hockeyligan och klubbarna kan också ha en något annan uppfattning jämfört med tidigare till ett nytt TV-avtal.

”Idag går det att köpa ett tv-paket med alla 330 matcherna i elitserien. När man kan se alla matcherna i tv väljer landsbygdsfolket utanför orter som Karlstad, Luleå och Skellefteå att stanna hemma hellre än att åka åtta mil”, har Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad, tidigare deklarerat.

Allvarlig utveckling

Han tror inte att hockeyintresset har minskat, men är medveten om att många tycker att det åtminstone ibland är bättre se matchen från egna fåtöljen eller via en storskärm på en krog.

Som Håkan Loob också uttryckte det: "Folk betalar inte dubbelt för att se hockey. Har de köpt tv-paketet så går de inte och köper matchbiljetter också. En allvarlig utveckling är också att folk kan gå in på olika nätsajter och streama matcher utan att betala för det.”

För TV-tittarna kan det bli stora förändringar. Matcherna kan hamna i en annan kanal alternativt spridas ut i flera kanaler.

Till sist är det just kunden som ska betala de här sändningarna.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

vadtrorni (inte verifierad)

tors, 2013-01-31 19:15

1. Klart man tittar på streams,

Klart man tittar på streams, elitseriepaketet och pay-per-view priserna på Elitserien är helgerån. Rent äckligt dyrt för den produkt man får.

Less (inte verifierad)

fre, 2013-02-01 20:54

2. Taket är redan nått. Cmore

Taket är redan nått. Cmore tappar kunder och tv4 säljer till SBS. Vilken kanal vågar satsa på att köpa skiten? Sedan är ju Allsvenskan mer intressant med flera streck och fler klassiska lag. Lycka till Hockeyligan och maffian i Färjestad!

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.