Första kvinnan som sportchef

Ny chef för SVT Sport blir Åsa Edlund Jönsson, idag utvecklingschef på SVT Sport. Hon efterträder Per Yng.
Åsa Edlund Jönsson har blivit utsedd till ny sportchef på SVT.

 

Åsa Edlund Jönsson tillträder som SVT:s sportchef i början av maj. Hon har arbetat på SVT sedan 1999 och har suttit i sportens ledningsgrupp sedan 2010. Det senaste året har hon varit ansvarig för lanseringen av den nya sportsajten samt den stora organisationsförändring som SVT Sport genomfört. 

Hög ambition

- Jag är glad och stolt för förtroendet att få leda Sveriges största och bästa sportredaktion. Jag ser fram emot att tillsammans med otroligt professionella medarbetare fortsätta att utveckla SVT:s sportjournalistik i det nya digitala samhället, säger Åsa Edlund Jönsson. 

Hon framhåller hur SVT Sport ska producera de mest angelägna, engagerande och underhållande sportsändningarna för Sveriges stora och mycket sportintresserade publik

Åsa har en lång karriär som sportjournalist. Hon började bevaka sport för Örnsköldsviks Allehanda 1990 och arbetade sedan under flera år som reporter och programledare på Supersport och Canal+ innan hon kom till SVT 1999.

På SVT har Åsa jobbat som reporter och programledare samt som Sveriges första kvinnliga hockeykommentator. De senaste åren har hon varit utvecklingschef, onlinechef samt projektledare för bland annat OS, Sportspegeln och SVT:s valsatsningar. 

- Åsa Edlund Jönsson är en säker publicist och en entusiasmerande ledare. Jag är övertygad om att hon kommer att fortsätta utveckla och förnya SVT Sport och vår journalistik, och göra oss än mer intressanta för publiken, säger Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen.

Spelar veteranhockey

Åsa Edlund Jönsson, 42 år 

Familj: Gift, två barn. 

Idrottskarriär: Spelade volleyboll, fotboll och basket som ung. Idag är det veteranhockey, innebandy och gym som gäller. 

Bor: Född i Örnsköldsvik, bor i Stockholm.  

Roligaste idrottsminne: OS-guldet och OS-silvret i ishockey i Turin 2006. 

Fakta

Tidigare sportchefer på SVT

* 1957-1969 Gert Engström 

* 1969-1983 Åke Iwarsson

* 1983- 1985 Lennart Sveder

* 1985 – 1988 Sven-Olov Malmros

* 1988 – 1990  Hans Bonnevier

* 1990 - 1998 Bosse Gentzel  

* 1998 – 2005 Remy Nilsson

* 2005 -2010 Albert Svanberg

* 2010 – 2015 Per Yng

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.