Fokus på den gyllene generationen

Hockeyns historia sändes i tre delar våren 2019 i SVT. Programmen av Jens Lind och Albert Svanberg hyllades av såväl tittare som kritiker och är idag en klassiker. Nu kommer en fristående fortsättning. I "Hockeyns historia – den gyllene generationen" med Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Även Damkronornas resa mot en historisk olympisk silvermedalj med Maria Rooth i spetsen uppmärksammas.

Maria Rooth blev förgrundsfiguren bland tjejer som spelade ishockey.

Forsberg, Sundin och Lidström slog igenom i början av 1990-talet och kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Den gyllene generationens resa mot stjärnhimlen började i resterna av ett folkhems-Sverige som ännu förlitade sig på ideella krafter och där klubbkänsla var en viktig del av sporten. I takt med de stora pengarnas intåg blev det dock alltmer självklart att söka lyckan på andra sidan Atlanten.

Pengar i all ära, men det som verkligen räknades var segrar med Tre Kronor i en turnering där världens bästa spelare från NHL var med. Efter bottennapp i två olympiska spel, med förlusten mot Vitryssland 2002 som det mest förnedrande ögonblicket, dök en sista chans upp i OS i Turin 2006. Den gyllene generationen skulle ta den chansen och skapa ishockeyhistoria en gång för alla.

I samma OS, 2006, nådde Damkronorna sin största framgång genom att besegra USA i semifinalen. Huvudpersonen bakom den svenska silvermedaljen var Maria Rooth. Hon började spela i skånska Rögle som ensam tjej bland 600 pojkar. Kärleken till ishockeyn fick henne att ta en väg som ingen svensk kvinnlig spelare gjort tidigare.

Herrar och damer må leva i olika hockeyvärldar men efter OS i Turin hyllades Tre Kronor och Damkronorna på samma scen inför tusentals saliga fans. Hockeyns historia – den gyllene generationen är berättelser om avgörande ögonblick och okända detaljer som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-årsjublierande sport av Jens Lind och Albert Svanberg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.