”Ta bort fyra lag ur allsvenskan”

- Banta antalet lag kraftigt. Tolv lag räcker i allsvenskan! Bakom förslaget står Helsingborg, Göteborg, Malmö, AIK och Elfsborg. Räkna med att diskussionerna är intensiva när Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har möte i Stockholm.

Allsvenskan inleddes med vinterplaner och publiken var inte ett dugg lockad. De första fyra omgångar hade 42 procent färre åskådare än 2009. Snittet för året stannade slutligen på 6 518 åskådare per match, den sämsta siffran på 2000-talet.

Intensiv diskussion

- Det här duger inte. Det måste ske något radikalt, tycker alla allsvenska klubbar, men oenigheten är stor om lösningen.

Helsingborg, Göteborg, Malmö, AIK och Elfsborg vet vad de vill. De har lagt ett förslag om att fyra klubbar ska bort. De tycker att en allsvenska med 16 lag misslyckades. Först fanns också ett förslag om att minska antalet till tio lag.

- Det lär bli en intensiv diskussion och givetvis kommer det att finnas olika uppfattningar, men klubbarna som tagit initiativet anser att något måste göras för att förädla allsvenskan, förklarar Paul Myllenberg, HIF:s klubbdirektör, i Helsingborgs Dagblad.

"Publiken känner inte igen vissa lag"

Storklubbarna motiverar förslaget med att det inte finns något alternativ för att förbättra konkurrensen och att fler matcher ska bli intressantare.

- När vi inom HIF resonerat har vi kommit fram till att tolv lag är att föredra. Tio blir för lite. Tänk vad fler hemmamatcher mot Göteborg och Malmö hade inneburit för oss ekonomiskt. Med all respekt så är det ingen större succé när vi möter motståndare som publiken knappt känner igen, menar Myllenberg.

SEF:s möte i Stockholm är en föreberedelse till årsmötet den 25 mars. Då ska de 32 elitklubbarna i allsvenskan och superettan ta beslut. Redan för ett år sedan inleddes ett projekt som har visionen ” Nordens Bästa Liga”.

Ett beslut blir inte aktuellt förrän vid slutet av året vid förbundets representantskapsmöte där motionen ska behandlas.

Kristof (inte verifierad)

tors, 2011-01-13 18:27

1. Tänk att klubbledarna

Tänk att klubbledarna försöker sopa under sin inkopetens på detta sätt. Det är de själva som genom sitt agerande (icke agerande) ligger bakom publikraset. Istället för att ransaka sig själva skyller man på för stor liga. Genom att krympa marknaden köper man tid så att mediokerheten kan fortsätta.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-01-13 21:45

2. Efter några få säsonger varav

Efter några få säsonger varav en med det värsta vintervädret i mannaminne, menar alltså våra stolta klubbar att det är dags att inte bara utvärdera utan direkt skrota 16-lags-svenskan. Helt horribelt och oprofessionellt. För Sverige är 16 lag geografiskt sett ett mycket bra antal lag i högsta serien. Ponera fyra lag i Gbg, fyra i Sthlm och två i Malmö/Helsingborg. Det blir tråkigt och resten av Sverige går på hockey.

Flugan på väggen (inte verifierad)

lör, 2011-01-15 13:29

3. Men herregud. Är det deras

Men herregud. Är det deras analys? "Titta på de lag som drar mest folk – om vi bara spelar mot dem så kan vi ta vår högsta publiksiffra och gångra den med 11." Det är så världsfrånvänt och kortsiktigt att min 10-åriga dotter hade kunnat slå hål på analysen. Man undrar om de här personerna har fått all sin "kunskap" från datorspel. När ska folk lära sig att linjärt tänkande inte löser några problem? Bortsett från psykologi – alla räknar dessutom med att det bara är de stora publikfriande lagen som kommer att spela i Allsvenskan. Hur kul kommer Myllenberg tycka att det är att ha fler hemmamatcher mot smålagen.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen