”Ta bort fyra lag ur allsvenskan”

- Banta antalet lag kraftigt. Tolv lag räcker i allsvenskan! Bakom förslaget står Helsingborg, Göteborg, Malmö, AIK och Elfsborg. Räkna med att diskussionerna är intensiva när Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har möte i Stockholm.

Allsvenskan inleddes med vinterplaner och publiken var inte ett dugg lockad. De första fyra omgångar hade 42 procent färre åskådare än 2009. Snittet för året stannade slutligen på 6 518 åskådare per match, den sämsta siffran på 2000-talet.

Intensiv diskussion

- Det här duger inte. Det måste ske något radikalt, tycker alla allsvenska klubbar, men oenigheten är stor om lösningen.

Helsingborg, Göteborg, Malmö, AIK och Elfsborg vet vad de vill. De har lagt ett förslag om att fyra klubbar ska bort. De tycker att en allsvenska med 16 lag misslyckades. Först fanns också ett förslag om att minska antalet till tio lag.

- Det lär bli en intensiv diskussion och givetvis kommer det att finnas olika uppfattningar, men klubbarna som tagit initiativet anser att något måste göras för att förädla allsvenskan, förklarar Paul Myllenberg, HIF:s klubbdirektör, i Helsingborgs Dagblad.

"Publiken känner inte igen vissa lag"

Storklubbarna motiverar förslaget med att det inte finns något alternativ för att förbättra konkurrensen och att fler matcher ska bli intressantare.

- När vi inom HIF resonerat har vi kommit fram till att tolv lag är att föredra. Tio blir för lite. Tänk vad fler hemmamatcher mot Göteborg och Malmö hade inneburit för oss ekonomiskt. Med all respekt så är det ingen större succé när vi möter motståndare som publiken knappt känner igen, menar Myllenberg.

SEF:s möte i Stockholm är en föreberedelse till årsmötet den 25 mars. Då ska de 32 elitklubbarna i allsvenskan och superettan ta beslut. Redan för ett år sedan inleddes ett projekt som har visionen ” Nordens Bästa Liga”.

Ett beslut blir inte aktuellt förrän vid slutet av året vid förbundets representantskapsmöte där motionen ska behandlas.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Kristof (inte verifierad)

tors, 2011-01-13 18:27

1. Tänk att klubbledarna

Tänk att klubbledarna försöker sopa under sin inkopetens på detta sätt. Det är de själva som genom sitt agerande (icke agerande) ligger bakom publikraset. Istället för att ransaka sig själva skyller man på för stor liga. Genom att krympa marknaden köper man tid så att mediokerheten kan fortsätta.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-01-13 21:45

2. Efter några få säsonger varav

Efter några få säsonger varav en med det värsta vintervädret i mannaminne, menar alltså våra stolta klubbar att det är dags att inte bara utvärdera utan direkt skrota 16-lags-svenskan. Helt horribelt och oprofessionellt. För Sverige är 16 lag geografiskt sett ett mycket bra antal lag i högsta serien. Ponera fyra lag i Gbg, fyra i Sthlm och två i Malmö/Helsingborg. Det blir tråkigt och resten av Sverige går på hockey.

Flugan på väggen (inte verifierad)

lör, 2011-01-15 13:29

3. Men herregud. Är det deras

Men herregud. Är det deras analys? "Titta på de lag som drar mest folk – om vi bara spelar mot dem så kan vi ta vår högsta publiksiffra och gångra den med 11." Det är så världsfrånvänt och kortsiktigt att min 10-åriga dotter hade kunnat slå hål på analysen. Man undrar om de här personerna har fått all sin "kunskap" från datorspel. När ska folk lära sig att linjärt tänkande inte löser några problem? Bortsett från psykologi – alla räknar dessutom med att det bara är de stora publikfriande lagen som kommer att spela i Allsvenskan. Hur kul kommer Myllenberg tycka att det är att ha fler hemmamatcher mot smålagen.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång.  Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag,  nu i storleksordningen 800 000 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.