Plötslig kris hos två förbund

Plötsligt är både Svenska Gymnastikförbundet och Svenska Badmintonförbundet i gungning. Ekonomi och förtroende står på spel och förbunden har krismöten för att komma tillrätta med problemen.
Jonna Adlerteg med sin tränare Helena Andersson under ett träningspass i Vilstahallen i Eskilstuna. Men nu hotas verksamheten. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix


Badmintonförbundet har tvingats ta ett miljonlån av riksidrottsförbundet. Betalningen består av  -  minskade anslag! Det riskerar en stor försämring av verksamheten.

Och nu hotas gymnastikförbundets OS-satstning efter att riksidrottsförbundet och Eskilstuna kommun överväger att upphöra med utbetalningar av bidrag. Orsaken är forskningsrapporten om svensk elitgymnastik som släpptes i förra veckan.

Trodde mästerskapet skulle löna sig

I våras stod Sverige och Svenska Badmintonförbundet som värd för badminton-EM. Både vad det gäller resultat och arrangemanget blev det framgångar.

Ekonomiskt däremot en mardröm. Det ekonomiska resultatet landade på 1,1 miljoner kronor. I förlust.

Orsaken är framför allt för högt satta mål i inkomstbudgeteringen. Det fanns förhoppningar om att inkomster från TV-rättigheter och sponsorer skulle täcka hela kostnaden.

"Vi var för positiva"

- Vi var för positiva och trodde att vi enkelt skulle hitta sponsorer. Sedan hade vi också räknat med att nästan hela badmintonsverige skulle vara på plats, men så blev det inte heller, säger Thomas Angarth, förbundschef på Svenska Badmintonförbundet.

Svenska Badmintonförbundet var inte rustat för att klara ett EM. Det visade sig att inga sponsorer över huvud taget var intresserade. Förklaringen, enligt Thomas Angarth, är att det inte är attraktivt att sponsra svensk badminton samt att förbundet själva inte var tillräckligt aktiva i att locka företag.

- Men nu blickar vi framåt och kavlar upp ärmarna för att öka våra intäkter. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som bara jobbar med externa intäkter, vi ser över tävlingssystemet så fler kan tävla och sedan ska vi lägga energi på att alla ska betala en licens, där till exempel försäkring ingår, säger han.

Gymnastikens os-projekt i fara

Så sent som i förra veckan släppte professor Jan Stier sin forskningsrapport om svensk elitgymnastik. Den skapade stort ramaskri då den visade att ledarkulturen var osund och att barn på landslagsläger ringde hem och grät för att de var hungriga.

Nu hotar riksidrottsförbundet med indragna elitstöd och Eskilstuna kommun överväger att dra in sitt miljonstöd till en OS-satsning.

Det indragna elitstödet är dock bara kortsiktigt. När gymnastikförbundet kan prestentera en trovärdig plan som utvecklar en kultur som är förenlig med svensk idrotts värdegrund, kommer stödet åter att betalas ut, menar från RF:s håll.

Kommunen tvekar

Däremot är det värre med Eskilstunas hot. Kommunen har velat rusta sin hall så att den blir elitklassificerad och då ge förmånliga subventioner på hallhyran. Nu överväger kommunen att hålla inne med detta så länge det inte kan garanteras att gymnastikverksamheten följer FN:s barnkonvention. Kommunen överväger också att frysa inne ett miljonstöd till den lokala gymnastikföreningen Eskilstuna GK.

De enda som i nuläget inte stoppar sina pengar till gymnastikförbundets elitsatsning är Sveriges olympiska kommitté (SOK).

- De här tjejerna älskar gymnastik, de kommer inte sluta träna för att man håller inne med pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket, förklarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Freja Andersson

Ingo (inte verifierad)

ons, 2012-12-12 20:44

1. Frågan är hur ska man

Frågan är hur ska man utveckla en sund ledarkultur med samma människor som nu? Det verkar som man vill köpa sig tid för att vänta på att stormen blåser över. Enda chansen att förtroendet för gymnastikförbundet ska återvända är att styrelse samt inblandade ledare avgår med omedelbar verkan. Tv sporten brukar med några års mellanrum visa inslag från Kina och Ryssland där vi förfasas över deras brutala metoder för att få fram idrottsstjärnor. Sen visar det sig att det förekommer likadana metoder här.

lasse björck (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 14:48

2. inte bra att ...

hej ! Inte bra att just badminton har ekonomiska bekymmer , en sport med stort samhällsvärde, enligt min studie (Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv) nära nog lika stort som längdskidåkning och orientering ... vida större än , t ex, fotboll o hockey

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.