Plötslig kris hos två förbund

Plötsligt är både Svenska Gymnastikförbundet och Svenska Badmintonförbundet i gungning. Ekonomi och förtroende står på spel och förbunden har krismöten för att komma tillrätta med problemen.
Jonna Adlerteg med sin tränare Helena Andersson under ett träningspass i Vilstahallen i Eskilstuna. Men nu hotas verksamheten. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix


Badmintonförbundet har tvingats ta ett miljonlån av riksidrottsförbundet. Betalningen består av  -  minskade anslag! Det riskerar en stor försämring av verksamheten.

Och nu hotas gymnastikförbundets OS-satstning efter att riksidrottsförbundet och Eskilstuna kommun överväger att upphöra med utbetalningar av bidrag. Orsaken är forskningsrapporten om svensk elitgymnastik som släpptes i förra veckan.

Trodde mästerskapet skulle löna sig

I våras stod Sverige och Svenska Badmintonförbundet som värd för badminton-EM. Både vad det gäller resultat och arrangemanget blev det framgångar.

Ekonomiskt däremot en mardröm. Det ekonomiska resultatet landade på 1,1 miljoner kronor. I förlust.

Orsaken är framför allt för högt satta mål i inkomstbudgeteringen. Det fanns förhoppningar om att inkomster från TV-rättigheter och sponsorer skulle täcka hela kostnaden.

"Vi var för positiva"

- Vi var för positiva och trodde att vi enkelt skulle hitta sponsorer. Sedan hade vi också räknat med att nästan hela badmintonsverige skulle vara på plats, men så blev det inte heller, säger Thomas Angarth, förbundschef på Svenska Badmintonförbundet.

Svenska Badmintonförbundet var inte rustat för att klara ett EM. Det visade sig att inga sponsorer över huvud taget var intresserade. Förklaringen, enligt Thomas Angarth, är att det inte är attraktivt att sponsra svensk badminton samt att förbundet själva inte var tillräckligt aktiva i att locka företag.

- Men nu blickar vi framåt och kavlar upp ärmarna för att öka våra intäkter. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som bara jobbar med externa intäkter, vi ser över tävlingssystemet så fler kan tävla och sedan ska vi lägga energi på att alla ska betala en licens, där till exempel försäkring ingår, säger han.

Gymnastikens os-projekt i fara

Så sent som i förra veckan släppte professor Jan Stier sin forskningsrapport om svensk elitgymnastik. Den skapade stort ramaskri då den visade att ledarkulturen var osund och att barn på landslagsläger ringde hem och grät för att de var hungriga.

Nu hotar riksidrottsförbundet med indragna elitstöd och Eskilstuna kommun överväger att dra in sitt miljonstöd till en OS-satsning.

Det indragna elitstödet är dock bara kortsiktigt. När gymnastikförbundet kan prestentera en trovärdig plan som utvecklar en kultur som är förenlig med svensk idrotts värdegrund, kommer stödet åter att betalas ut, menar från RF:s håll.

Kommunen tvekar

Däremot är det värre med Eskilstunas hot. Kommunen har velat rusta sin hall så att den blir elitklassificerad och då ge förmånliga subventioner på hallhyran. Nu överväger kommunen att hålla inne med detta så länge det inte kan garanteras att gymnastikverksamheten följer FN:s barnkonvention. Kommunen överväger också att frysa inne ett miljonstöd till den lokala gymnastikföreningen Eskilstuna GK.

De enda som i nuläget inte stoppar sina pengar till gymnastikförbundets elitsatsning är Sveriges olympiska kommitté (SOK).

- De här tjejerna älskar gymnastik, de kommer inte sluta träna för att man håller inne med pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket, förklarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Freja Andersson

Ingo (inte verifierad)

ons, 2012-12-12 20:44

1. Frågan är hur ska man

Frågan är hur ska man utveckla en sund ledarkultur med samma människor som nu? Det verkar som man vill köpa sig tid för att vänta på att stormen blåser över. Enda chansen att förtroendet för gymnastikförbundet ska återvända är att styrelse samt inblandade ledare avgår med omedelbar verkan. Tv sporten brukar med några års mellanrum visa inslag från Kina och Ryssland där vi förfasas över deras brutala metoder för att få fram idrottsstjärnor. Sen visar det sig att det förekommer likadana metoder här.

lasse björck (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 14:48

2. inte bra att ...

hej ! Inte bra att just badminton har ekonomiska bekymmer , en sport med stort samhällsvärde, enligt min studie (Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv) nära nog lika stort som längdskidåkning och orientering ... vida större än , t ex, fotboll o hockey
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.