Plötslig kris hos två förbund

Plötsligt är både Svenska Gymnastikförbundet och Svenska Badmintonförbundet i gungning. Ekonomi och förtroende står på spel och förbunden har krismöten för att komma tillrätta med problemen.
Jonna Adlerteg med sin tränare Helena Andersson under ett träningspass i Vilstahallen i Eskilstuna. Men nu hotas verksamheten. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix


Badmintonförbundet har tvingats ta ett miljonlån av riksidrottsförbundet. Betalningen består av  -  minskade anslag! Det riskerar en stor försämring av verksamheten.

Och nu hotas gymnastikförbundets OS-satstning efter att riksidrottsförbundet och Eskilstuna kommun överväger att upphöra med utbetalningar av bidrag. Orsaken är forskningsrapporten om svensk elitgymnastik som släpptes i förra veckan.

Trodde mästerskapet skulle löna sig

I våras stod Sverige och Svenska Badmintonförbundet som värd för badminton-EM. Både vad det gäller resultat och arrangemanget blev det framgångar.

Ekonomiskt däremot en mardröm. Det ekonomiska resultatet landade på 1,1 miljoner kronor. I förlust.

Orsaken är framför allt för högt satta mål i inkomstbudgeteringen. Det fanns förhoppningar om att inkomster från TV-rättigheter och sponsorer skulle täcka hela kostnaden.

"Vi var för positiva"

- Vi var för positiva och trodde att vi enkelt skulle hitta sponsorer. Sedan hade vi också räknat med att nästan hela badmintonsverige skulle vara på plats, men så blev det inte heller, säger Thomas Angarth, förbundschef på Svenska Badmintonförbundet.

Svenska Badmintonförbundet var inte rustat för att klara ett EM. Det visade sig att inga sponsorer över huvud taget var intresserade. Förklaringen, enligt Thomas Angarth, är att det inte är attraktivt att sponsra svensk badminton samt att förbundet själva inte var tillräckligt aktiva i att locka företag.

- Men nu blickar vi framåt och kavlar upp ärmarna för att öka våra intäkter. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som bara jobbar med externa intäkter, vi ser över tävlingssystemet så fler kan tävla och sedan ska vi lägga energi på att alla ska betala en licens, där till exempel försäkring ingår, säger han.

Gymnastikens os-projekt i fara

Så sent som i förra veckan släppte professor Jan Stier sin forskningsrapport om svensk elitgymnastik. Den skapade stort ramaskri då den visade att ledarkulturen var osund och att barn på landslagsläger ringde hem och grät för att de var hungriga.

Nu hotar riksidrottsförbundet med indragna elitstöd och Eskilstuna kommun överväger att dra in sitt miljonstöd till en OS-satsning.

Det indragna elitstödet är dock bara kortsiktigt. När gymnastikförbundet kan prestentera en trovärdig plan som utvecklar en kultur som är förenlig med svensk idrotts värdegrund, kommer stödet åter att betalas ut, menar från RF:s håll.

Kommunen tvekar

Däremot är det värre med Eskilstunas hot. Kommunen har velat rusta sin hall så att den blir elitklassificerad och då ge förmånliga subventioner på hallhyran. Nu överväger kommunen att hålla inne med detta så länge det inte kan garanteras att gymnastikverksamheten följer FN:s barnkonvention. Kommunen överväger också att frysa inne ett miljonstöd till den lokala gymnastikföreningen Eskilstuna GK.

De enda som i nuläget inte stoppar sina pengar till gymnastikförbundets elitsatsning är Sveriges olympiska kommitté (SOK).

- De här tjejerna älskar gymnastik, de kommer inte sluta träna för att man håller inne med pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket, förklarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Freja Andersson

Ingo (inte verifierad)

ons, 2012-12-12 21:44

1. Frågan är hur ska man

Frågan är hur ska man utveckla en sund ledarkultur med samma människor som nu? Det verkar som man vill köpa sig tid för att vänta på att stormen blåser över. Enda chansen att förtroendet för gymnastikförbundet ska återvända är att styrelse samt inblandade ledare avgår med omedelbar verkan. Tv sporten brukar med några års mellanrum visa inslag från Kina och Ryssland där vi förfasas över deras brutala metoder för att få fram idrottsstjärnor. Sen visar det sig att det förekommer likadana metoder här.

lasse björck (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 15:48

2. inte bra att ...

hej ! Inte bra att just badminton har ekonomiska bekymmer , en sport med stort samhällsvärde, enligt min studie (Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv) nära nog lika stort som längdskidåkning och orientering ... vida större än , t ex, fotboll o hockey

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.