Plötslig kris hos två förbund
Badmintonförbundet har tvingats ta ett miljonlån av riksidrottsförbundet. Betalningen består av - minskade anslag! Det riskerar en stor försämring av verksamheten.
Och nu hotas gymnastikförbundets OS-satstning efter att riksidrottsförbundet och Eskilstuna kommun överväger att upphöra med utbetalningar av bidrag. Orsaken är forskningsrapporten om svensk elitgymnastik som släpptes i förra veckan.
Trodde mästerskapet skulle löna sig
I våras stod Sverige och Svenska Badmintonförbundet som värd för badminton-EM. Både vad det gäller resultat och arrangemanget blev det framgångar.
Ekonomiskt däremot en mardröm. Det ekonomiska resultatet landade på 1,1 miljoner kronor. I förlust.
Orsaken är framför allt för högt satta mål i inkomstbudgeteringen. Det fanns förhoppningar om att inkomster från TV-rättigheter och sponsorer skulle täcka hela kostnaden.
"Vi var för positiva"
- Vi var för positiva och trodde att vi enkelt skulle hitta sponsorer. Sedan hade vi också räknat med att nästan hela badmintonsverige skulle vara på plats, men så blev det inte heller, säger Thomas Angarth, förbundschef på Svenska Badmintonförbundet.
Svenska Badmintonförbundet var inte rustat för att klara ett EM. Det visade sig att inga sponsorer över huvud taget var intresserade. Förklaringen, enligt Thomas Angarth, är att det inte är attraktivt att sponsra svensk badminton samt att förbundet själva inte var tillräckligt aktiva i att locka företag.
- Men nu blickar vi framåt och kavlar upp ärmarna för att öka våra intäkter. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som bara jobbar med externa intäkter, vi ser över tävlingssystemet så fler kan tävla och sedan ska vi lägga energi på att alla ska betala en licens, där till exempel försäkring ingår, säger han.
Gymnastikens os-projekt i fara
Så sent som i förra veckan släppte professor Jan Stier sin forskningsrapport om svensk elitgymnastik. Den skapade stort ramaskri då den visade att ledarkulturen var osund och att barn på landslagsläger ringde hem och grät för att de var hungriga.
Nu hotar riksidrottsförbundet med indragna elitstöd och Eskilstuna kommun överväger att dra in sitt miljonstöd till en OS-satsning.
Det indragna elitstödet är dock bara kortsiktigt. När gymnastikförbundet kan prestentera en trovärdig plan som utvecklar en kultur som är förenlig med svensk idrotts värdegrund, kommer stödet åter att betalas ut, menar från RF:s håll.
Kommunen tvekar
Däremot är det värre med Eskilstunas hot. Kommunen har velat rusta sin hall så att den blir elitklassificerad och då ge förmånliga subventioner på hallhyran. Nu överväger kommunen att hålla inne med detta så länge det inte kan garanteras att gymnastikverksamheten följer FN:s barnkonvention. Kommunen överväger också att frysa inne ett miljonstöd till den lokala gymnastikföreningen Eskilstuna GK.
De enda som i nuläget inte stoppar sina pengar till gymnastikförbundets elitsatsning är Sveriges olympiska kommitté (SOK).
- De här tjejerna älskar gymnastik, de kommer inte sluta träna för att man håller inne med pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket, förklarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.
Freja Andersson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. inte bra att ...
hej ! Inte bra att just badminton har ekonomiska bekymmer , en sport med stort samhällsvärde, enligt min studie (Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv) nära nog lika stort som längdskidåkning och orientering ... vida större än , t ex, fotboll o hockeyMest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Ingo (inte verifierad)
ons, 2012-12-12 21:44
1. Frågan är hur ska man
Frågan är hur ska man utveckla en sund ledarkultur med samma människor som nu? Det verkar som man vill köpa sig tid för att vänta på att stormen blåser över. Enda chansen att förtroendet för gymnastikförbundet ska återvända är att styrelse samt inblandade ledare avgår med omedelbar verkan. Tv sporten brukar med några års mellanrum visa inslag från Kina och Ryssland där vi förfasas över deras brutala metoder för att få fram idrottsstjärnor. Sen visar det sig att det förekommer likadana metoder här.