Järnkaminerna är oförstående

För första gången kommenterar Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna bråket runt tränaren Magnus Pehrssons och ordföranden Tommy Jacobssons avhopp. Ett visst oförstående framkommer och samma uppfattning gäller också de tre personer som misstänks för att ha framfört hotet.
Nye Djurgårdstränaren Anders Johansson ska nu försöka ta över och få ordning på laget. Foto: Bertil Enevåg Ericson, Scanpix


Turbulensen fortsätter i klubben som ändå meddelade på fredagen att Anders Grönhagen, 59, tar över rollen som tillförordnande sportchef och ersätter Magnus Pehrsson tills vidare.

Klubben mobiliserar

Samtidigt deklarerar ledningen i samma pressmeddelande att "Förra veckans händelser väcker också en rad frågor kring hur vi än bättre kan förmedla och implementera de värderingar som vi jobbar efter med Djurgårdsandan (glädje, värdighet och respekt), så att dessa fullt ut anammas av all publik samt supporterförgreningar. Styrelsen har nu tillsatt en arbetsgrupp som leds av styrelseledamöterna Gustaf Törngren och Johan Lindén tillsammans med andra personer inom Djurgårdsfamiljen."

De tre männen, födda 1979, 1985 respektive 1990, som misstänks för hotet har i förhör uppgett att de inte förstod att det som de sa till Pehrsson kunde uppfattas som hotande.

- De är oförstående till att det har uppfattats som ett hot, kommenterar Ann-Britt Furugård, förundersökningsledare vid supporterpolisen.

Magnus Pehrssons egna ord

Magnus Pehrsson själv har berättat om sitt beslut:

- Dels tappade jag passionen och drivet på grund av hoten. Nummer två var risken för hot som kan påverka min familj, vilket gjorde att det inte var värt att vara kvar, säger han till Expressen i första intervjun efter avhoppet.
Allt började med att han fick ett telefonsamtal när han satt i spelarbussen.

- Jag upplevde inte det som direkt hotfullt, utan det var mer att man uttryckte en frustration över resultaten och att det var dags för mig att avgå.

Men när tre personer från huliganfalangen DFG kom till honom under Djurgårdens träning och hotade honom mer direkt reagerade Pehrsson.

Järnkaminernas egen version

Järnkaminerna skriver på sin hemsida:

”I måndags förra veckan kontaktade några supportrar Magnus Pehrsson via telefon och under tisdagen även genom ett besök på Kaknäs. De framförde kritik och sa att han bör tänka över sin framtid i föreningen. Telefonsamtalet skedde skedde icke-anonymt och bekräftas av MP själv att det inte ska ha varit hotfullt.

Besöket på Kaknäs bevittnades av DIF:s säkerhetsansvarige Mats Jonsson som inte hörde vad som sades men var närvarande och hans bedömning var att situationen inte var hotfull. Även Marc Pedersen talade med en av personerna som besökte Kaknäs och säger att han inte upplevde något hot.

Samtidigt kan vi givetvis förstå att en och samma situation kan upplevas olika beroende på vem man är som person och vi kan inte säga något om Magnus Pehrssons subjektiva upplevelse av det som hände.

Under veckan som gick verkar inte, vad vi kan förstå, måndagens händelser först ha påverkat så mycket men någonstans fattade både Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson ett beslut om att kliva av. Varför de gör det kan vi bara spekulera i men gissningsvis är det en kombination av orsaker som spelar in.

Sättet det görs på måste vi däremot kritisera, mer om det längre ner i denna text. Vi kan även konstatera att en polisanmälan gjorts och vi ser fram emot att ta del av vad den leder till.”

Järnkaminerna skriver också att ” vi i Järnkaminernas styrelse går i god för att vi tror att det är den mest sannolika ”efter att man har pusslat ihop händelseförloppet genom att prata med några av de inblandade och genom att ta del av de citat som funnit att läsa i media.”

Och här framhålls ”Att några direkta hot skulle ha uttalats på det sätt som kommunicerats verkar helt enkelt inte vara med sanningen överensstämmande. Är vår bild korrekt innebär det också att DIF lidit otrolig skada utan rimlig anledning och att vår förening släpats i smutsen på ett sätt som nog aldrig skett tidigare.”

Här är hela inlägget från Järnkaminerna

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.