110 VM-miljoner i skillnad, men varför?

Finland gör en vinst på 85 miljoner kronor. Sverige en förlust på mer än 25 miljoner. Det är det slutliga resultatet av två år där länderna gemensamt har arrangerat ishockey-VM. Förklaringen?
Fler finländare betalade mera för biljetterna. Därför tjänar det finska ishockeyförbundet stora pengar. Foto: Heikki Saukkomaa; Scanpix

 

Att svenskarna inte vill ha VM i maj. Vi vill i alla fall inte betala lika mycket som i Finland för att se VM-hockey.

Det är en av teorierna bakom en obeveklig ekonomisk sanning. Å andra sidan vet vi vem som vann turneringen för några månader sedan.

Englund splittrad

Men Christer Englund, hockeyförbundets ordförande, är splittrad. VM-guld i all ära, men låga publiksiffror och klagan på biljettpriser ledde i slutänden till den rekordstora förlusten.

De försvunna miljonerna urholkar också förbundets möjligheter. Tidigare har VM-turneringarna inneburit investeringar i framtiden. De pengarna såg man inte skymten av den här gången. Ändå var årets VM bättre än fjolårets.

I Finland är tongångarna lite annorlunda. 2012 var det stor succé med 65 miljoner i överskott. Fullt lika stor glädje var det inte i år, men dryga 20 miljoner i behållning räcker långt.

Beredda att betala

Alltså, 85 miljoner i behållning. Då kan finländarna acceptera lite sportsligt motgång.

Fler åskådare betalade högre biljettpriser i Hartwell Arena, är förklaringen. 460 000 åskådare har sett VM-matcherna där de här två åren mot 350 000 personer i Sverige.

- De har haft en publik som är beredd att betala för att gå på matcherna, det hade inte riktigt vi, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, till Sportbladet.

Ändå guldmatcher i Globen

Han förklarar:

- Merparten av skillnaden handlar om intäkterna för biljetter. Tre fjärdedelar handlar om biljettförsäljning, resten är kommersiella intäkter. 

Noterbart - Finland uppnådde den här ekonomiska succén trots att två av VM-turneringens bästa publikmatcher spelades i Globen, semifinalen och finalen med Tre Kronor. Ändå är differensen så stor.

Då uppstår frågan – är svenskarna inte lika intresserade?

Mats Jansson (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 09:11

1. Kunniga, inte ointresserade

Ett VM utan att alla lag har sina bästa spelare. En outvecklad sport i de flesta länder, vilket medför att det alltid är samma lag i toppen. Detta tillsammans med att det spelas varje år gör att det är tämligen ointressant. Detta har den svenska publiken konstaterat. Dock tydligen inte den finländska. Kan bero på att de är svältfödda på idrottsliga framgångar. Ishockey är en av de få sporter de ligger på hög internationell nivå i. PS. Har inte kollat,men jag är ganska säker på att EM i damfotboll drog betydligt högre publik. De gjorde det definitivt i de matcher där Sverige inte var inblandat.

Konny (inte verifierad)

lör, 2013-08-03 19:57

2. Hockeyintresset?

Håller med Mats Janson i mycket men jag anser också att Stockholm inte är rätt stad för ett VM arrangemang sett utifrån publik. Förvisso är Stockholm tillgängligt för de flesta via tåg/fly men stockholmarna är helt enkelt inte hockeyintresserade. Ett VM delat mellan Linköping och Jönköping skulle nog dra mer publik, eller kanske Malmö-Göteborg. Sett på de dåliga publiksiffrorna som stockholmsklubbarna har i Elitserien så ser man att det endast är en bråkdel av innevånarna som går på hockey i Stockholm.

Mikael Abrahamsson (inte verifierad)

sön, 2013-08-04 12:47

3. Ingen bra produkt

Tror det ligger mer i att produkten hockey-VM helt enkelt inte är attraktiv. Ligger fel i tiden, bästa spelarna inte med och sen droppar det in nya spelare under hela turneringen. Jag tycker inte det är proffesionellt. Också för många lag som är med = ointressanta matcher och svårt att fylla arenorna. Nu blir det ofta hyfsat jämna matcher men bara för att de bättre lagen åker omkring på en skridsko. Går alldeles för sen på året och krockar med Stanley Cup som de flesta hockeyälskare tycker är mer intressant. Andra sommaridrotter är också igång.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 06:36

4. VM fiaskot

Sverige - Finland 100 - 0 Skillnaden stavas inkompetens. I Finland sköttes Ishockey VM av proffs, men i Sverige av ett gäng lallare.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 07:34

5. VM fiaskot

Skall naturligtvis vara Finland - Sverige 100 - 0

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen