110 VM-miljoner i skillnad, men varför?

Finland gör en vinst på 85 miljoner kronor. Sverige en förlust på mer än 25 miljoner. Det är det slutliga resultatet av två år där länderna gemensamt har arrangerat ishockey-VM. Förklaringen?
Fler finländare betalade mera för biljetterna. Därför tjänar det finska ishockeyförbundet stora pengar. Foto: Heikki Saukkomaa; Scanpix

 

Att svenskarna inte vill ha VM i maj. Vi vill i alla fall inte betala lika mycket som i Finland för att se VM-hockey.

Det är en av teorierna bakom en obeveklig ekonomisk sanning. Å andra sidan vet vi vem som vann turneringen för några månader sedan.

Englund splittrad

Men Christer Englund, hockeyförbundets ordförande, är splittrad. VM-guld i all ära, men låga publiksiffror och klagan på biljettpriser ledde i slutänden till den rekordstora förlusten.

De försvunna miljonerna urholkar också förbundets möjligheter. Tidigare har VM-turneringarna inneburit investeringar i framtiden. De pengarna såg man inte skymten av den här gången. Ändå var årets VM bättre än fjolårets.

I Finland är tongångarna lite annorlunda. 2012 var det stor succé med 65 miljoner i överskott. Fullt lika stor glädje var det inte i år, men dryga 20 miljoner i behållning räcker långt.

Beredda att betala

Alltså, 85 miljoner i behållning. Då kan finländarna acceptera lite sportsligt motgång.

Fler åskådare betalade högre biljettpriser i Hartwell Arena, är förklaringen. 460 000 åskådare har sett VM-matcherna där de här två åren mot 350 000 personer i Sverige.

- De har haft en publik som är beredd att betala för att gå på matcherna, det hade inte riktigt vi, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, till Sportbladet.

Ändå guldmatcher i Globen

Han förklarar:

- Merparten av skillnaden handlar om intäkterna för biljetter. Tre fjärdedelar handlar om biljettförsäljning, resten är kommersiella intäkter. 

Noterbart - Finland uppnådde den här ekonomiska succén trots att två av VM-turneringens bästa publikmatcher spelades i Globen, semifinalen och finalen med Tre Kronor. Ändå är differensen så stor.

Då uppstår frågan – är svenskarna inte lika intresserade?

Mats Jansson (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 08:11

1. Kunniga, inte ointresserade

Ett VM utan att alla lag har sina bästa spelare. En outvecklad sport i de flesta länder, vilket medför att det alltid är samma lag i toppen. Detta tillsammans med att det spelas varje år gör att det är tämligen ointressant. Detta har den svenska publiken konstaterat. Dock tydligen inte den finländska. Kan bero på att de är svältfödda på idrottsliga framgångar. Ishockey är en av de få sporter de ligger på hög internationell nivå i. PS. Har inte kollat,men jag är ganska säker på att EM i damfotboll drog betydligt högre publik. De gjorde det definitivt i de matcher där Sverige inte var inblandat.

Konny (inte verifierad)

lör, 2013-08-03 18:57

2. Hockeyintresset?

Håller med Mats Janson i mycket men jag anser också att Stockholm inte är rätt stad för ett VM arrangemang sett utifrån publik. Förvisso är Stockholm tillgängligt för de flesta via tåg/fly men stockholmarna är helt enkelt inte hockeyintresserade. Ett VM delat mellan Linköping och Jönköping skulle nog dra mer publik, eller kanske Malmö-Göteborg. Sett på de dåliga publiksiffrorna som stockholmsklubbarna har i Elitserien så ser man att det endast är en bråkdel av innevånarna som går på hockey i Stockholm.

Mikael Abrahamsson (inte verifierad)

sön, 2013-08-04 11:47

3. Ingen bra produkt

Tror det ligger mer i att produkten hockey-VM helt enkelt inte är attraktiv. Ligger fel i tiden, bästa spelarna inte med och sen droppar det in nya spelare under hela turneringen. Jag tycker inte det är proffesionellt. Också för många lag som är med = ointressanta matcher och svårt att fylla arenorna. Nu blir det ofta hyfsat jämna matcher men bara för att de bättre lagen åker omkring på en skridsko. Går alldeles för sen på året och krockar med Stanley Cup som de flesta hockeyälskare tycker är mer intressant. Andra sommaridrotter är också igång.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 05:36

4. VM fiaskot

Sverige - Finland 100 - 0 Skillnaden stavas inkompetens. I Finland sköttes Ishockey VM av proffs, men i Sverige av ett gäng lallare.

Lasse (inte verifierad)

fre, 2013-08-16 06:34

5. VM fiaskot

Skall naturligtvis vara Finland - Sverige 100 - 0
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.