Konsten att undkomma ett skuldberg
Äntligen, vill nu många supporters och andra trogna hoppas på.
Det har varit havet stormar i ett par år och lugnet har vägrat att infinna sig hos Göteborgsklubben.
Om inget oförutsett inträffar...
Ansvariga har kommit och gått och nuvarande ordförande Tomas Andersson har intygat hur han fick samla ihop de kvarvarande resterna. Och framför allt, han upptäckte att ekonomin var ännu sämre än den beskrivning han fick när han tillträdde.
Allt sker med målet att elitlicensen ska säkras och nu ska klubben vara där. Gais ska en gång för alla få ordning på det kamerala och kunna bygga med en helt annat strategi och framför allt helt andra pengar.
”Gais klarar elitlicensen om inget ytterligare av stor betydelse, som jag ej känner till, dyker upp”, skriver Tomas Andersson på Gais hemsida och garderar sig lite där.
Negativt kapital om 11,6 miljoner
Mest för att andra obehagligheter haft en benägenhet att bara dyka upp.
Vid årsmötet tvingades han berätta om en ekonomisk förlust för 2012 på 5,3 miljoner kronor som totalt innebar ett negativt eget kapital på 11,6 miljoner kronor.
”Vi skall klara elitlicensen ekonomiskt via bland annat tidigare omtalat villkorat lån, fantastiska bidrag från många gaisare, humorgalan, samt Göteborgsgiro- och Gaisgårdenaffär med mera.Vi är inte helt framme med allt, men vi har tagit fram en säker gardering via Gaisgården-försäljning, som gör att Gais klarar elitlicensen oavsett”, skriver Tomas Andersson.
"Ett förbättrat Gais"
Ett delårsbokslut som sträcker sig till och med sista augusti ska presenteras senast den 1 oktober och då ska klubben visa hur man lyckas rädda situationen. Gais ska också lämna in en likviditetsprognos för helår och intyga att den verkligen kommer att stämma.
Sedan blir det att invänta besked från licensnämnd någonstans i mitten av november.
”Vi kommer att behöva allas stöd och support för att också klara allt likviditetsmässigt. Men vi skall klara det och det finns en reservplan ifall att något går på tok. Detta tycker jag är väsentligt att tydligt omtala. Nu kör vi framåt och hjälps åt att såväl rädda Gais idag, som att långsiktigt bygga upp ett förbättrat Gais”, fortsätter Tomas Andersson
Känner trötthet
- Vi är framme. Vi har gjort ett jäkligt bra jobb, det har inte varit den enklaste av situationer. Måste erkänna att jag känner en viss trötthetskänsla, men samtidigt en tillfredsställelse, säger Tomas Andersson till GP.
Han ser de yttersta skälen till att räddningsaktionen går mot ett lyckligt slut:
- De villkorade lånen på 6,5 miljoner kronor.
- Spelarfonden på 2 miljoner kronor.
- Försäljning av konceptet Göteborgsgirot till Malmö FF för 2 miljoner kronor.
- Bidrag – och nu senast att klubben lyckas sälja Gaisgården. Priset avslöjar han inte, men anläggningen har varit värderad till 11 miljoner kronor.
Andra intäkter är derbyt mot Örgryte. Där tog ÖIS alla pengar vid matchen i våras. Nu är det Gais tur att lägga beslag på kassan som kalkyleras till 800 000 kronor.
600 000 kr från Humorgalan
Dessutom hoppas man på drygt 600 000 kr från Humorgalan dit alla biljetter är sålda.
Men alla ansträngningar har slitit på Tomas Andersson och hans ledarkollegor.
- Hade jag vetat om det jag vet i dag hade jag nog funderat några varv till. Det har varit fantastiskt mycket grejor att rätt till.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.