Konsten att undkomma ett skuldberg

Spannar för insamling, cykeltävling, humorgala, sålda spelare, ett antal turer runt den brasilianske stjärnan Wanderson och gud vet allt. Nu ska GAIS också sälja Gaisgården och så ska lugnet lägga sig över den klassiska klubben.
Gais supportrar kan snart andas ut. Klubbens räddningskampanj är på väg att slutföras och framför allt - att lyckas. Foto: Scanpix



Äntligen, vill nu många supporters och andra trogna hoppas på.

Det har varit havet stormar i ett par år och lugnet har vägrat att infinna sig hos Göteborgsklubben.

Om inget oförutsett inträffar...

Ansvariga har kommit och gått och nuvarande ordförande Tomas Andersson har intygat hur han fick samla ihop de kvarvarande resterna. Och framför allt, han upptäckte att ekonomin var ännu sämre än den beskrivning han fick när han tillträdde.

Allt sker med målet att elitlicensen ska säkras och nu ska klubben vara där. Gais ska en gång för alla få ordning på det kamerala och kunna bygga med en helt annat strategi och framför allt helt andra pengar.

”Gais klarar elitlicensen om inget ytterligare av stor betydelse, som jag ej känner till, dyker upp”, skriver Tomas Andersson på Gais hemsida och garderar sig lite där.

Negativt kapital om 11,6 miljoner

Mest för att andra obehagligheter haft en benägenhet att bara dyka upp.

Vid årsmötet tvingades han berätta om en ekonomisk förlust för 2012 på 5,3 miljoner kronor som totalt innebar ett negativt eget kapital på 11,6 miljoner kronor.

”Vi skall klara elitlicensen ekonomiskt via bland annat tidigare omtalat villkorat lån, fantastiska bidrag från många gaisare, humorgalan, samt Göteborgsgiro- och Gaisgårdenaffär med mera.Vi är inte helt framme med allt, men vi har tagit fram en säker gardering via Gaisgården-försäljning, som gör att Gais klarar elitlicensen oavsett”, skriver Tomas Andersson.

"Ett förbättrat Gais"

Ett delårsbokslut som sträcker sig till och med sista augusti ska presenteras senast den 1 oktober och då ska klubben visa hur man lyckas rädda situationen. Gais ska också lämna in en likviditetsprognos för helår och intyga att den verkligen kommer att stämma.

Sedan blir det att invänta besked från licensnämnd någonstans i mitten av november.

”Vi kommer att behöva allas stöd och support för att också klara allt likviditetsmässigt. Men vi skall klara det och det finns en reservplan ifall att något går på tok. Detta tycker jag är väsentligt att tydligt omtala. Nu kör vi framåt och hjälps åt att såväl rädda Gais idag, som att långsiktigt bygga upp ett förbättrat Gais”, fortsätter Tomas Andersson

Känner trötthet

- Vi är framme. Vi har gjort ett jäkligt bra jobb, det har inte varit den enklaste av situationer. Måste erkänna att jag känner en viss trötthetskänsla, men samtidigt en tillfredsställelse, säger Tomas Andersson till GP.

Han ser de yttersta skälen till att räddningsaktionen går mot ett lyckligt slut:

- De villkorade lånen på 6,5 miljoner kronor.

- Spelarfonden på 2 miljoner kronor.

- Försäljning av konceptet Göteborgsgirot till Malmö FF för 2 miljoner kronor.

- Bidrag – och nu senast att klubben lyckas sälja Gaisgården. Priset avslöjar han inte, men anläggningen har varit värderad till 11 miljoner kronor.
Andra intäkter är derbyt mot Örgryte. Där tog ÖIS alla pengar vid matchen i våras. Nu är det Gais tur att lägga beslag på kassan som kalkyleras till 800 000 kronor.

600 000 kr från Humorgalan

Dessutom hoppas man på drygt 600 000 kr från Humorgalan dit alla biljetter är sålda.

Men alla ansträngningar har slitit på Tomas Andersson och hans ledarkollegor.

- Hade jag vetat om det jag vet i dag hade jag nog funderat några varv till. Det har varit fantastiskt mycket grejor att rätt till.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.