Konsten att undkomma ett skuldberg

Spannar för insamling, cykeltävling, humorgala, sålda spelare, ett antal turer runt den brasilianske stjärnan Wanderson och gud vet allt. Nu ska GAIS också sälja Gaisgården och så ska lugnet lägga sig över den klassiska klubben.
Gais supportrar kan snart andas ut. Klubbens räddningskampanj är på väg att slutföras och framför allt - att lyckas. Foto: ScanpixÄntligen, vill nu många supporters och andra trogna hoppas på.

Det har varit havet stormar i ett par år och lugnet har vägrat att infinna sig hos Göteborgsklubben.

Om inget oförutsett inträffar...

Ansvariga har kommit och gått och nuvarande ordförande Tomas Andersson har intygat hur han fick samla ihop de kvarvarande resterna. Och framför allt, han upptäckte att ekonomin var ännu sämre än den beskrivning han fick när han tillträdde.

Allt sker med målet att elitlicensen ska säkras och nu ska klubben vara där. Gais ska en gång för alla få ordning på det kamerala och kunna bygga med en helt annat strategi och framför allt helt andra pengar.

”Gais klarar elitlicensen om inget ytterligare av stor betydelse, som jag ej känner till, dyker upp”, skriver Tomas Andersson på Gais hemsida och garderar sig lite där.

Negativt kapital om 11,6 miljoner

Mest för att andra obehagligheter haft en benägenhet att bara dyka upp.

Vid årsmötet tvingades han berätta om en ekonomisk förlust för 2012 på 5,3 miljoner kronor som totalt innebar ett negativt eget kapital på 11,6 miljoner kronor.

”Vi skall klara elitlicensen ekonomiskt via bland annat tidigare omtalat villkorat lån, fantastiska bidrag från många gaisare, humorgalan, samt Göteborgsgiro- och Gaisgårdenaffär med mera.Vi är inte helt framme med allt, men vi har tagit fram en säker gardering via Gaisgården-försäljning, som gör att Gais klarar elitlicensen oavsett”, skriver Tomas Andersson.

"Ett förbättrat Gais"

Ett delårsbokslut som sträcker sig till och med sista augusti ska presenteras senast den 1 oktober och då ska klubben visa hur man lyckas rädda situationen. Gais ska också lämna in en likviditetsprognos för helår och intyga att den verkligen kommer att stämma.

Sedan blir det att invänta besked från licensnämnd någonstans i mitten av november.

”Vi kommer att behöva allas stöd och support för att också klara allt likviditetsmässigt. Men vi skall klara det och det finns en reservplan ifall att något går på tok. Detta tycker jag är väsentligt att tydligt omtala. Nu kör vi framåt och hjälps åt att såväl rädda Gais idag, som att långsiktigt bygga upp ett förbättrat Gais”, fortsätter Tomas Andersson

Känner trötthet

- Vi är framme. Vi har gjort ett jäkligt bra jobb, det har inte varit den enklaste av situationer. Måste erkänna att jag känner en viss trötthetskänsla, men samtidigt en tillfredsställelse, säger Tomas Andersson till GP.

Han ser de yttersta skälen till att räddningsaktionen går mot ett lyckligt slut:

- De villkorade lånen på 6,5 miljoner kronor.

- Spelarfonden på 2 miljoner kronor.

- Försäljning av konceptet Göteborgsgirot till Malmö FF för 2 miljoner kronor.

- Bidrag – och nu senast att klubben lyckas sälja Gaisgården. Priset avslöjar han inte, men anläggningen har varit värderad till 11 miljoner kronor.
Andra intäkter är derbyt mot Örgryte. Där tog ÖIS alla pengar vid matchen i våras. Nu är det Gais tur att lägga beslag på kassan som kalkyleras till 800 000 kronor.

600 000 kr från Humorgalan

Dessutom hoppas man på drygt 600 000 kr från Humorgalan dit alla biljetter är sålda.

Men alla ansträngningar har slitit på Tomas Andersson och hans ledarkollegor.

- Hade jag vetat om det jag vet i dag hade jag nog funderat några varv till. Det har varit fantastiskt mycket grejor att rätt till.

1997 fick Percy Nilsson en av sina många idéer. Han såg möjligheter av åkrarna i Hyllie.

– Jag hade varit bosatt i Bryssel en längre tid och såg att det hände mycket i Malmö, med bron och citytunneln, men det var ingen som gjorde något av det, har han berättat flera gånger

Då jordbruksmark, nu en betydande del av Malmö, med utbyggd infrastruktur, därtill egen tågstation och närhet till en internationell flygplats.

Allt tack vare en stor evenemangsarena.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

Pär-Magnus Roos är grundare av Sportseminarier och arrangör av konferensen Sport & Pengar.  Han gladde sig över stor uppslutning vid den senaste konferensen med många av sportens företrädare inom idrottens kommersiella sektor och då utsågs också vinnare inom en rad olika kategorier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

SVT tog beslutet att sända Sveriges samtliga matcher i innebandy-VM. Det blen lyckad satsning. På de sju sändningar SVT1+SVT2 genomförde i Uppsala (Sveriges matcher+bronsmatchen) blev det en total räckvidd på över 5,6 miljoner tittare.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.