Största partnern hotas av konkurs
Det handlar om svensk fotbolls största affärspartner och tvivlet sprider sig nu hos de ansvariga eftersom de illavarslande uppgifterna från Schweiz blivit allt fler.
I så fall tar TV4 över
Redan i fjol framkom att Kentaro Group kom efter med sina betalningar. Problem som nu ska ha vuxit ytterligare och den tyska tidningen Sponsors skriver att en konkursanmälan har lämnats in till myndigheterna i Schweiz.
Enligt Kentaros koncernchef Philipp Grothe krävs en nyemission på omkring 260 miljoner kronor för att rädda moderbolaget som är försatt i konkurs i Schweiz, men det är oklart varifrån man skulle kunna få in den summan, uppger Fotbollskanalen.
- Det är klart att påverkan kan bli allvarlig. Men det är viktigt att framhålla att vi inte fått några negativa signaler direkt från Kentaro. Enligt den senaste försäkran därifrån ska verksamheten rulla på som vanligt. Dessutom har vi en klausul som gör att TV4 tar över lejonparten av betalningsansvaret i avtalet vid en konkurs. Den delen är inte hotad, säger Svensk Elitfotbolls vd Mats Enquist.
Köpte för 1,3 miljarder
Hos förbundet uppger chefsjurist Krister Malmsten att Kentaro flera gånger har missat sistadatum för betalningar, men för dagen finns inga oreglerade skulder.
Om företaget är i kris drabbas allsvenskan och Superettan och det handlar om så mycket pengar som 360 miljoner kronor.
Affärsidén hos Kentaro är att köpa in sändningsrättigheter och sedan sälja vidare till TV-bolag. Just nu gäller en uppgörelse från 2006 då bolaget betalade 1,3 miljarder kronor för sändningsrättigheterna till superettan, allsvenskan och landslaget.
Men affärerna har försämrats under senare år beroende på att allt flera nationsförbund och Uefa vill ta hand om rättigheterna själva. Kentaro fick heller inte behålla affärsrättigheterna runt Brasiliens framträdanden i Europa.
Måste få veta sanningen
- Innan vi vet hur vi ska gå vidare måste vi ta reda på hur illa det är i Schweiz, säger Svensk Elitfotbolls vd Mats Enquist.
SEF är beroende av att få in pengar från Kentaro löpande, för att sedan slussa resurserna vidare till de 32 klubbarna i Sveriges två högsta serier.
Enligt fotbollskanalens uppgifter rör det sig om cirka 180 miljoner kronor per säsong, och 360 miljoner kronor sammanlagt.
Där får de 20 miljoner vardera
Fotbollsförbundet har inga krav på Kentaro och från SEF svarar Mats Enquist:
- Vi sitter i det känsliga läget att reda ut vad som hänt. Det har dock förekommit relativt ofta att förseningar uppstått, men hittills har Kentaro alltid betalat i slutändan.
De allsvenska klubbarna får vardera cirka 10 miljoner per år. Men flera ser nu en chans att förnya hela upplägget för TV-avtalet. I Danmark och Norge ger tv-avtalen klubbarna mer än dubbelt så mycket pengar.
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.