Tillbaka i skolan för nästa karriär

Han är ishockeyns nomad och har spelat i åtta länder. Hon sökte genombrottet på Europatouren. De levde för sin respektive sport innan eftertanken slog till, de borde nog skaffa sig en utbildning. Därför sitter de på skolbänken igen.
Josef Boumedienne har efter spel i Sverige, Finland, Slovakien, Ryssland, Vitryssland, Schweiz, USA och Kanada tagit sikte på nästa fas i livet.


Josef Boumedienne, 35 år, och Elin Emanuelsson, 28 år, är klasskompisar vid Cruyff Institute.

De ingår i den fjärde kullen av Management Diploma for Athletes.

Träna på att gå i skolan...

Efter en intensiv start med tre långa och fulladdade dagar försöker Josef och Elin nu hitta en studietakt.

Det är en annan form av träning, som exempelvis att ta beslut från en affärsplan och driva företag enligt verklighetsnära situationer.

- Jag gick ut gymnasiet i Huddinge 1996 så att börja plugga känns väldigt ovanligt, skrattar Josef.

Fick se några broschyrer

Då som tonåring var han inte inriktad på annat än att göra karriär som hockeyspelare. Något som han verkligen har lyckats med.

Han spelade senast i finska Kärpät, men kände att han var inne på sista varvet.

- Jag som aldrig sett ett slut på hockeyn...

Just då fick han se några broschyrer om kurser vid Cruyffs Institute i Stockholm. Efter att ha gått på ett informationsmöte blev han övertygad om att det var dags att avsluta karriären.

Spelar i åtta länder

Få har spelat ishockey i fler länder än Josef. Han har hunnit med Sverige, Finland, Slovakien, Ryssland, Vitryssland, Schweiz, USA och Kanada.

Han flyttade första gången utomlands när han var 20 år, då till Finland, men snart öppnade sig världen och han har spelat i NHL och han har testat spel i öst.

- Jag har trivts bra utomlands och har haft lätt att acklimatisera mig.

De senaste tio åren har också fru och barnen flyttat med honom. Bostaden i Stockholm har de behållit under alla år och nu blir det den fasta punkten i tillvaron.

- Vi har flyttat hem. Hustrun har egen firma som kostrådgivare och de tre grabbarna, 3, 6 och 8 år, har skaffat kompisar.

Blivit förmögen, men...

Han har tjänat bra med pengar, det är inget som han döljer, men vill ägna tid och energi åt något rejält och inte lägga sig på sofflocket.

Sedan fyra år tillbaka är han delägare i ett företag. Det började med att han blev kund i Helsinki Capital Partners och det ledde till att han blev partner för ett år sedan. Bolaget erbjuder förmögenhetsförvaltning för toppidrottare.

- Jag vill vara delaktig i företaget och jag vill förkovra mig. Då krävs en insikt i affärsbeteenden och ledarskap.

Bland fondbolagets kunder finns flera proffsidrottare.

Vet av egen erfarenhet

- Här har jag själv en nyttig erfarenhet. Jag har upplevt så många förhandlingar med klubbar och agenter och vet hur det kan låta.

Han berättar också om möten med olika kapitalförvaltare.

- De har inte alltid haft mitt bästa för ögonen. Förvaltningen har inte varit transparant, helt enkelt.

Josef medger:

- Så jag vet vad man önskar som idrottsman.

Äldre och därmed större krav

Han ser det också i ett perspektiv:

- Ju äldre man blir, ju större krav har man på kontrakt och avtal. Som 20-åring hade man inget intresse utan tyckte att allt det där var ett slags fikonspråk.

- Nu är det skillnad, man är mera motiverad. Skolan inspirerar och det känns som att jag vill plugga vidare. Men vi får se, det var ett tag sedan man hade läxor. 

Inte nog med skolan och fondbolaget, Josef har också sagt ja till att bli Europascout för Columbus Blue Jackets.

- De hörde av sig och frågade om jag ville ha jobbet. Jag tyckte att det lät både spännande och inspirerande så det behövdes inte mycket funderande.

Lika lovande i handboll

Elin Emanuelsson är 28 år och lockades tidigt av en karriär som golfspelare. Intresse och talang innebar att hon i tonåren satsade målmedvetet.

Men handboll var länge en konkurrent till golfen. Elin spelade i Skuru och fick vara med om att vinna junior-SM innan hon även nådde A-laget och blev delaktig när laget tog hem elitserien.

Året därpå flyttade hon till USA.

- Under mitt sista år på Värmdö gymnasium sökte jag och fick ett stipendium och kunde förverkliga drömmen om att träna och bo i USA. Det var lika mycket äventyr, pluggande som golf.

Första utländska tjej i laget

Elin blev första utländska tjej i golflaget i Texas.

- Jag var där i fyra år och lärde mig jättemycket i alla avseenden. Och så gav jag golfen en ordentlig chans.

Hon kom hem 2007 och har spelat på Europatouren och den svenska touren.

- Jag har lagt oerhört mycket tid på sporten, tränat sex gånger i veckan och låtit golfen dominera.

"Hade hoppats på mer"

Hon tog några topp 30-placeringar, men sakta kom tvivlet om hur länge hon kunde fortsätta det speciella livet.

- Jag hade hoppats på mer. Golfen gav inte lika mycket som jag önskade.

När hon fick höra talas om Cruyff Institute kom nyfikenheten direkt.

- Det är kul att studera igen. Här vill man verkligen anstränga sig, säger Elin och berättar att hon har startat ett bolag tillsammans med två personer.

Sajten växer

Företaget erbjuder jämförelsetjänster på internet och har också börjat med golfresor tillsammans med ett resebolag.

- Vi har kommit en ganska lång bit med vår jämförelsesajt för alla Sveriges betal- och kreditkort, Kortio.se. Vi gör just nu utomhuskampanjer och förbereder också en TV-kampanj efter jul.

- Jag har fått en viss inblick i rutinerna på jobbet, men vill lära mig mera. Därför kom den här möjligheten till utbildning mycket lämpligt, säger Elin Emanuelsson.

Nya kurser aktuella

Nu tar jobb och utbildning allt större plats i hennes liv och hon vet inte hur det blir med golf i framtiden.

Totalt ingår sex elever (de övriga är Simon Dahl, beachvolleyboll, Stefan Erixon, bandy, Therese Borssén, alpint och Joel Riddez, fotboll) i den fjärde upplagan av Management Diploma for Athletes som är anpassad till personer från idrotten, antingen som utövare, ledare eller i en administrativ roll. De ska läsa ett ettårigt general managementprogram inriktat på affärsmannaskap, ledarskap och styrning.

Fotbollslegenden Johan Cruyff grundade Johan Cruyff Institute for Sport Studies för över tio år sedan och utbildningen i Sverige startade 2011. Just nu planeras vårens nya kurser.

Thomas Ejderhov 

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.