Elin Rubensson, allra bäst av många bästa
I fotboll vinner man bronsmedaljer. Det är inte något som blir över när de bästa tagit sitt. Det är en match som måste vinnas.
Sveriges fotbollskvinnor är väldigt bra på just det. Bronsmatchen mot Australien var som när en hybridbil tutar och kör ifrån en elbil som inte hittar några laddstolpar.
Väldigt välförtjänt bronsmedalj.

Sverige kom till VM-turneringen i Australien med stora förväntningar på sig. Rankade som trea i världen av Fifa (den rankingen kan man i och för sig alltid diskutera), kapacitet för pallen. Alltså motsvarade laget helt förväntningar. Det är ändå en bra bit över godkänt betyg. I mitt gamla skolbetyg fanns på skalan ”med utmärkt beröm godkänt”. Det får vi ge dem.
Rätt - med facit i hand
Peter Gerhardsson har under sin tid med landslaget höjt lagets lägsta nivå. Det står på en stabil grund nu. Riktigt uselt blir det aldrig, nivån tillräckligt hög för att med mycket slit, starkt fysik och uppoffrande samhandling (bra norskt ord) störa också de riktigt stora. Det är bara det lilla extra som saknas. Att utan att ge avkall på alla spelares betydelse för det kollektiva utfallet, skapa mera utrymme, lägen och chanser för offensiva spelare som Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius.
Hur mycket ansvar i det kollektiva försvarsspelet kan man avlasta de skarpaste avslutarna för att de också skall ha ork och skärpa och kliva fram och bli matchhjältar. Det kommer att bli nästa stora uppgift för Gerhardssons stab om man nu vågar rikta blicken lite högre och någon gång försöka ta det där guldet.
Blackstenius (Arsenal) har otrolig löpkapacitet, hon gör ett hästjobb i första försvarslinjen men antingen är det trötthet eller teknisk oförmåga som gör att hennes avslut ofta blir slarviga. Jag tyckte inför bronsmatchen, att den flinka inhopparen Rebecka Blomqvist borde fått chansen på Blackstenius bekostnad men här står vi med slutresultatet. Bronsmatch i VM, 2-0 till Sverige, Blackstenius fälld och VAR-granskad till fördel och straff (Rolfö med vänstern) och när kaptenen Kosovare Asllani med ett perfekt vristskott placerade in 2-0-målet så var det Blackstenius igen; frispelad av Rolfö, skicklig balansgång på offsidelinjen, vunnen närkamp och en målgivande passning. Så vem vore jag att klandra Gerhardsson för det valet med facit i hand.
Bäst både fysiskt och mentalt
Då hade dessutom Blackstenius tillsammans med alla de andra minut för minut dränerat bort all den kraft som möjligen fanns i det australiska laget inför bronsmatchen. Hur mycket den svenska ledarduon Tony Gustavsson och Jens Fjellström kliade sig i håret och veckade pannan så hittade de inga verktyg för hur Australien skulle kunna vinna det där bronset. Hemmanationens Mathildas har fått hela det australiska folkets kärlek under de här VM-veckorna.
Förväntningarna har successivt skruvats upp, till och med en tro på guld uttalats; Australiens fotboll bygger mycket på fysiska ansträngningar, villiga löpningar och taktiska drag (lite likt Sverige där), en lång turnering tärde på krafterna och i bronsmatchen mot Sverige var energin slut. Tanken var tom, eller om det nu var en elektrisk bil det här; inga laddstolpar i sikte.
Inte ens den energifyllda känslomänniskan Tony Gustavsson, eller den analytiske finmekanikern Fjellström hade något att tillföra. Sverige var bättre under i stort sett hela matchen och det skall också sägas till lagets (och Gerhardssons) fördel; Sverige vann bronsmatchen både fysiskt och mentalt. Luften gick ur Australien efter semifinalförlusten mot England, svenskorna grät ur sig sin frustration efter sin 1-2-förlust mot Spanien, kom igen och genomförde en bronsmatch med lika fräscha och starka lungor och ben som hade det varit VM-premiär. Det var banne mig riktigt, riktigt starkt gjort.
Drömmen om Elin
Sverige har kanske haft sitt jämnaste VM-lag i den här gången. Men därmed inte slätstruket eller likriktat utan med varierande begåvningar. En vänsterback (Jonna Andersson) med en hörn-serve som många spelare i herrallsvenskan borde vara avundsjuka på, en bra samkörd backlinje överlag, en nickspecialist som Amanda Ilestedt (fyra mål i VM), en given kapten och speldirigent som Asllani, en tung pjäs och auktoritet som Fridolina Rolfö.
I en fortsättning skulle jag gärna se henne som central spets framför Angeldahl och Rubensson på mittfältet. Hon kan öppna dörrar , hon har ett bra passningsspel och - vilken nästan saknats helt under VM - ett jättefint skott. Hennes måste Gerhardsson få ut mycket mera av. Inför VM hade Peter ett svårt val; vem skall vakta målet? Han var öppen med att inte peka ut en tydlig förstemålvakt. Det behövde han inte. Zecira Musovic tog den rollen helt själv genom att - kanske särskilt i matchen mot USA - träda fram som en given, ny svensk målvaktsstjärna.
Elin Rubensson, Sveriges outtröttliga, defensiva mittfältsmotor, är 30 år och spelar ännu i BK Häcken. Hon var en av de absolut viktigaste anledningarna till Sveriges VM-framgång. Som hon sprang - och sprang rätt. Så hon styrde bort attacker, tacklade, störde, stod i vägen och vände matchsekvenser till svensk fördel. Jämnast och genomgående bäst i det svenska laget. Det var till slut ändå den starka defensiven Sverige kunde luta sig emot. Sam Kerr (världens bästa?) - hur många chanser hade hon?
När Elin (30 fyllda) en gång lägger av för att ägna sig åt sin Filip och deras nu treårige son, kommer Peter Gerhardsson varenda kväll spela ”Drömmen om Elin” med Tommy Körberg. Hon är just en dröm för en förbundskapten. Var det någon som saknade Caroline Seger?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.