Leksand passerar drömgräns
Återhämtningen är av gigantiskt format. Så uträknat som Leksands IF var och så många belackare som dömde ut föreningen.
I mars 2012 redovisade klubben en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening.
En djävulsk knipa. Men via en rekonstruktion smet Leksand ur gapet av en total krasch.
15 miljoner plus
I dag redovisar klubbens vd Christer Plars en helt annan bild.
Vid årsstämman den 2 juli kommer föreningen att kunna presentera en mycket positiv ekonomisk rapport. Räknar man ihop hela koncernen, föreningen Leksands IF och de båda aktiebolagen Leksands IF AB och Leksands fastighets AB, är siffrorna mycket positiva.
Resultatförbättringen är så stor som 15 miljoner kronor.
- Det är mycket glädjande! Vi har lagt en budget inför nästa år som vi är väldigt bekväma med. Vi har full koll på kostnaderna, och ser också en stor potential för att öka intäkterna, säger vd Christer Plars.
Ekonomiansvarige Magnus Proos förtydligar:
- Efter förra säsongen visade resultatet i AB-koncernen på minus 9,3 miljoner kronor. Motsvarande siffror efter den här säsongen handlar istället på 4,2 miljoner kronor plus. Dessutom har den ideella föreningen gått närmare 1 miljon kronor plus.
Minskat kostnaderna
Proos berättar vidare att förklaringarna går att se via kraftiga kostnadsbesparingar, ett tufft arbete som startade när laget föll ur SHL för drygt ett år sedan.
- Framför allt har vi minskat kostnaderna när det gäller spelarlöner och personal. Men vi har också minskat kostnaderna när det gäller fastigheterna och driften av dessa.
Likviditeten ser också bra ut, bland annat beroende på att Leksands IF var första SHL-lag att sälja över 3 000 säsongkort. Men även de avslutande matcherna mot Tingsryd och Modo har bidragit.
- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört med besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning.
Planerar långsiktigt
Christer Plars betonar att det viktigaste för honom och styrelsen är att tänka långsiktigt och att inte riskera föreningens existens.
- Vi planerar så långt fram som till 2019 för tillfället. Det är ett väldigt medvetet val. Vi försöker ha en större blick på det hela, så att vi ska vara starkare som förening och klubb 2019 än vi är i dag.
När det gäller intäkter ser Christer Plars flera möjligheter, bland annat om föreningen lyckas utnyttja sociala medier på rätt sätt.
- Vi har ett mycket starkt varumärke och nu är det kanske lättare än någonsin att sprida det och samtidigt hjälpa våra partners att nå ut. Inte minst via LIF TV.
Över 7 000 betalande medlemmar
Leksands alla kval- och playoff-matcher betydde mycket för det ekonomiska resultatet.
- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört många besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning, säger Proos.
Hockeyintresset håller i sig. Nu väntar spel i SHL och förväntan är stor. Leksand var första klubb i SHL att sälja över 3 000 säsongskort.
- Vi har Sveriges bästa supportrar och hemmapublik. Kan vi lyfta snittet på hemmaplan ytterligare och fortsätta vara hela Sveriges hemmalag på bortais ser det mycket positivt ut, säger Christer Plars.
Nyligen passerade klubben en gräns om 7 000 betalande medlemmar!
Mest lästa just nu
Under 2023-2024 års säsong ökade lönenivån med 21 procent. Vilken yrkesgrupp var så framgångsrik vid förhandlingsbordet?
Rätt svar är ishockeyns SHL-spelare.
Vad som oroar är att klubbarnas intäkter inte ökade i samma utsträckning som kostnaderna. Posten spelarlöner ökade med 23 miljoner kronor jämfört med 2022-2023 års säsong.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.