Ljungskile vägrar att ge upp

Ljungskiles ordförande Erland Holmdahl lyckades hitta en bank som gav klubben nya lån och andrum. Men förutsättningen var att ledamöter i styrelsen stod för säkerheten till krediterna.
Erland Holmdahl (infälld)och hans Ljungskile SK har ett tufft jobb att både säkra en förlängning i Superettan och en bättre ekonomi.

 

I Ljungskile finns föreningen som vill ha ett elitlag samtidigt som de driver sin egen arena.

Det har inte många gått i land med, inte heller Ljungskile SK.

Driftskostnaderna för idrottsplatsen och att ha en konkurrenskraftig spelartrupp i Superettan är tunga.

Följetong av krisrapporter

Det går inte ihop, helt enkelt. De senaste åren är en följetong av krisrapporter från Bohuslän.

Här ligger havet i fonden, E6:an passerar och de 3 500 invånarna är stolta över sitt fotbollslag som har nått framgångar. 

1996 avancerade klubben till och med till allsvenskan. 2008 lyckades klubben upprepa bedriften. Men båda gångerna blev det en omedelbar återkomst i Superettan.

Arbetsmarknaden, näringslivet,  befolkningsmängden – inget talar till fördel för LSK.

En timmes bilåkning bort ligger Göteborg. Den betydelsen är större än de dryga tre milen till Uddevalla med kommunkontoret.

Blev ny ordförande

Erland Holmdahl flyttade hit 1971 och har följt fotbollslaget. Han kände till alla turer, såväl ekonomiskt som sportsligt, men funderade inte särskilt länge innan han sa ja till frågan om att bli ny ordförande.

- Många människor gör en otrolig arbetsinsats i föreningen. Vi har så många som 1 200 medlemmar och många vill hjälpa till.

Men ändå, du tvekade inte trots de naturliga hindren och en bristande ekonomi?

- Nej, faktiskt inte. Inte med den otroliga solidariteten här. Då ställer man upp.

Fick du information om alla siffror, i synnerhet de röda?

- Nja, svarar han lite svävande och låter förstå att situationen var värre än vad han fick veta.

Intern rekonstruktion

Säsongen har varit tuff. Det blev ju inte bättre av att laget misslyckades. Det har varit en ständig tillvaro i bottenstriden, tränaren Jonas Ohlsson sparkades (Zoran Lukic ersatte), Skatteverket saknade betalning, en sportkedja drog klubben inför tingsrätten, förre tränaren Tor-Arne Fredheim saknade ersättning och bussbolaget vägrade att köra på bortamatcherna.

Man kan bli trött för mindre...

- Balans- och resultaträkningar är min vardag, jag har inte jagat upp mig. Vi har genomgått en intern rekonstruktion, nu har vi situationen under kontroll, säger Holmdahl lugnt.

Ändå fanns fler fordringsägare än de nämnda.

Swedbank reagerade på vad som skedde och det slutade med att klubben avslutade lånen där och tecknade nya krediter i Tjörns Sparbank.

Tvingades byta bank

Men en förutsättning var att ledamöter personligen ställde säkerheter.

Om de har intecknat hus eller hur det har gått till vill inte Holmdahl exakt berätta. 

- Det var enda chansen eftersom banken inte godtog vår egen arena som säkerhet.

Kan du bättre beskriva den uppgörelsen?

- Nej, med hänsyn till alla inblandade vill jag inte det.

Sponsorer och enskilda personer har också ställt sig bakom.

- Jo, men jag känner mig trygg med den här lösningen.

Hur stor är skulden?

Holmdahl vill inte uppge hur många miljoner som klubben egentligen hade eller har i total skuld.

Att locka sponsorer från Uddevalla 18 km bort har ständigt varit i en förhoppning.

- Ändå döpte vi om idrottsplatsen till Uddevalla Arena för att visa att vi är angelägna om Uddevalla kommun...

Just arenan har stor del i uppförsbacken. 

- Den kostar 2,5 miljoner per år. Det är en väsentlig skillnad om man jämför med alla andra elitklubbar som betalar kanske 100 000 årligen i hyra till sin kommun.

Holmdahl återkommer till att han ändå ser ljuset i tunneln.

- Nu har vi gjort rätt för oss åt flera håll. och laget har börjat vinna.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.