Varför blir inte fler fotbollslag bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I fotbollens värld har vi bevittnat en otrolig utveckling över åren. Spelarnas fysik blir allt bättre. Allt går fortare. Tekniken och bollbehandlingen lämnar – på internationell nivå – inte mycket att önska. Men jämfört med andra genrer, som musik, teknik eller vetenskap, kan man fråga sig varför själva hjärtat i fotbollen inte har utvecklats lika dynamiskt; själva spelet.

När den legendariske spelaren och tränaren Johan Cruyff betonade att "You play football with your head, and your legs are there to help you", satte han fingret på något känsligt. Fotboll handlar inte primärt om fysiska färdigheter; det är en mental och taktisk utmaning. Vad spelar det för roll om tekniken är bländande, när spelarna har olika bilder om spelet?

Medan musik har utvecklats från enkla melodier till komplexa symfonier, och tekniken har gått från enkla maskiner till avancerade AI-system, verkar fotbollen ofta fastna i gamla hjulspår. Visst springer man fortare och skjuter hårdare; men alla dessa offside-löpningar och missförstånd; är det egentligen nödvändigt?

”Gemensam spelidé”

Jurgen Klopp, vid sin första presskonferens som tränare i Liverpool FC 2015, betonade direkt behovet av en "common idea of play”, en gemensam spelidé. Man får nog säga att han lyckats ganska bra i världens tuffaste liga, även om bottennapp fortfarande kan ske, när det ”går troll” i spelet och bollen inte ”vill in”, fina eufemismer för oförmåga.

Men frågan kvarstår: Varför har inte detta blivit normen snarare än undantaget? Fotboll är kanske en sport där tradition och kultur spelar en stor roll. Många lag och tränare håller fast vid gamla metoder och idéer, trots att tiden och sportens dynamik har förändrats, trots att verktyg och innovationer skulle hjälpa till att lösa grundläggande problem.

Det är också en sport där individuella prestationer ofta lyfts fram framför kollektivt spel. TV-bildernas inzoomningar av bländande teknik visas oftare än överlagrade vyer över laget där tittare simultant ser spelidéerna förstärkta och tydliga.

Visa det som är relevant

För att fotbollen ska fortsätta utvecklas behöver vi se bortom de individuella stjärnorna och fokusera på lagets kollektiva potential. Det handlar inte bara om att ha en gemensam spelidé, utan om att verkligen förstå och anamma den. Och här blir problemen uppenbara. Tränare pratar, skriker, kommenterar och förklarar med ord – och kommer du ihåg en enda mening du hörde igår? Tror du spelarna gör det?

Ord har aldrig kunnat – kan inte – och kommer aldrig kunna bära komplex information på överskådliga sätt. Här behövs bättre visualiseringar som kartor, ritningar och musiknoter, som gör det möjligt för musiker att kunna spela musik de aldrig hört och utveckla musiken med människor de inte kan prata med.

Misslyckas naiva och dåliga symboler att bära komplex information, är det där vi måste börja lösa problemen.

Lika självklart som att varje musiker har sin stämma, behöver naturligtvis spelarna på olika positioner ha sina ”noter”. Dessutom behöver vyerna och sätten för spelformationer, spelidéer, spelprinciper och spelklustrar utformas på sätt som är naturliga för hjärnan och vårt minne; för vad spelar det för roll att visa saker som är svårt att komma ihåg?

Visa det som inte syns

Visst är video användbart, men så länge mycket som är relevant på planen inte syns i bild, så kommer endast rörliga bilder inte att kunna fånga spelidén eller taktik i sin komplexicitet. Här behövs bättre visualisering över den relevanta information om spelet som inte kamerorna lyckas fästa.

Då kan dessutom fler snabbare lära sig de spelideerna, något som kommer att gynna de många ungdomar som satsar på att verkligen förstå avancerat spel för att förverkliga sina fotbollsdrömmar.

 När spelet nu går att fånga, när det går att snabbare ge samma bild till spelarna, både för att kunna utföra men framför allt utveckla spelet, öppnas dörrarna för fotbollen att ta det språng som kommer att göra fotbollen verkligen blir det gröna fältets intelligenta schack, istället för dagens gröna fia med knuff, där en handgest för spelval som genialisk och tre års inspelningstid för en ny spelidé ses som effektivt.

 Vad roligt det vore om Svenska Fotbollförbundet, när de nu får in både skickliga spelare och tränare med god analytisk förmåga för att få ordning på vår landslagselva, kunde vara snabba på denna boll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.

Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.