Idrotten skakar mellan Scylla och Charybdis
Attacker, bojkotter, påhopp, avbrutna samarbeten och rasismanklagelser. Det går inte en dag utan att läsa om hur lag och hela idrotter påverkas och skakas av utspel som inte har med själva spelet och rörelserna att göra. Men låt oss i god pedagogiska ordning börja med monstren.
Redan de gamla grekerna hade ju dessa problem. Hur skulle man välja med ”two evils”, mellan ”a rock and a hard place”. Homeros beskrev problematiken som att i en trång kanal försöka ta sig mellan de två havsmonstren Scylla och Charybdis. Det var inte så att de smaskade i sig sjöfarare, men de vattenvirvlar som Charybdis kunde skapa, kunde dra ned skepp på botten; vilket ju liknar dagens situation där sociala mediestormar får både influenserare, idrottsledare och idrottare att gå i kvav.
Idrottens kanaler allt trängre
Det stormar rejält bland både sponsorer och klubbar i försöken att komma undan dessa mytologiska väsen. Hur ska man förhålla sig till pengar från Ryssland, Saudiarabien och Kina? Det är inte alltid lätta val.
Ta bara Henrik Stenson. Svenska Golfförbundet har brutit samarbetet och han har fått miljonböter av Europatouren. Brottet; ett förhatligt beslut att spela på LIV-touren, som sponsras av Saudiarabiens Public Investment Fund; samma fond som ju äger premier league-laget Newcastle (nästa år också Champions League) och betalar Alexander Isaks lön.
Kan vi verkligen behandla spelarna på LIV-tävlingarna på andra sätt än dem i Newcastle? Och hur förhåller vi oss till e-gamingen nu när Public Investment satsar stort i EA? Ska vi sedan agera på samma sätt angående näringliv och industri som ägs
Beror det på var kommer pengarna ifrån?
Ska Alexander Isak stoppas i fotbollslandslaget för att han tar emot saudi-pengar, på samma sätt som hur Jonas Jerebko stoppades från basketlandslaget när han tog emot ryska pengar? Beror det på VAR man spelar? I så fall torde väl träningsläger och mästerskap i auktoritära stater kritiseras mer?
Eller handlar det mindre om var pengarna kommer ifrån och hur man istället uttrycker sig? I så fall hade väl Zlatan Ibrahimovics famösa ”10-points”-presskonferens varit tillräcklig för ett stopp?
Handskakning eller inte
I helgen buade publiken igen på en tennisspelare. Ryska Aryna Sabalenka trodde att det var åt henne men istället var det ukrainska Marta Kostyuk som var måltavlan. Det är ju inte svårt att förstå att en ukrainsk kvinna som sett hur sitt land förstörts och människorna massakrerats känner ilska mot en ryska beroende på om hon tagit avstånd från invasionen eller inte. Samtidigt bröt Kostyuk mot en idrottslig princip att skaka hand med motståndaren efter matchen.
Också sponsorer känner av det
Daily Mail skrev häromdagen att börsvärdet för Anheuser-Busch rasat enorma 15,7 miljarder dollar, efter att Budlight-kontroversen började och där försäljningen av BudLight nu enligt Wall Street Journal minskat mer än 25%. Naturligtvis handlar all reklam om att rikta rätt budskap mot målgrupperna och deras värderingar. Här finns det ett sund som ska navigeras igenom.
Til syvende och sidst handlar nog allt om relationen mellan idrott och politik. Att säga ”Politik och idrott hör inte ihop”, är som tulipanarosen; lätt att säga men svår att göra. Idag verkar inte besluten hänga ihop. Somliga idrottare kastas under bussen; andra får åka limousin. Och Scylla och Charybdis verkar piggare än på länge.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar