Idrotten skakar mellan Scylla och Charybdis

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Attacker, bojkotter, påhopp, avbrutna samarbeten och rasismanklagelser. Det går inte en dag utan att läsa om hur lag och hela idrotter påverkas och skakas av utspel som inte har med själva spelet och rörelserna att göra. Men låt oss i god pedagogiska ordning börja med monstren. 

Bonus från Saudiarabiens Public Investment Fund går till Henrik Stenson.

Redan de gamla grekerna hade ju dessa problem. Hur skulle man välja med ”two evils”, mellan ”a rock and a hard place”. Homeros beskrev problematiken som att i en trång kanal försöka ta sig mellan de två havsmonstren Scylla och Charybdis. Det var inte så att de smaskade i sig sjöfarare, men de vattenvirvlar som Charybdis kunde skapa, kunde dra ned skepp på botten; vilket ju liknar dagens situation där sociala mediestormar får både influenserare, idrottsledare och idrottare att gå i kvav. 

Idrottens kanaler allt trängre

Det stormar rejält bland både sponsorer och klubbar i försöken att komma undan dessa mytologiska väsen. Hur ska man förhålla sig till pengar från Ryssland, Saudiarabien och Kina? Det är inte alltid lätta val.

Ta bara Henrik Stenson. Svenska Golfförbundet har brutit samarbetet och han har fått miljonböter av Europatouren. Brottet; ett förhatligt beslut att spela på LIV-touren, som sponsras av Saudiarabiens Public Investment Fund; samma fond som ju äger premier league-laget Newcastle (nästa år också Champions League) och betalar Alexander Isaks lön.

Kan vi verkligen behandla spelarna på LIV-tävlingarna på andra sätt än dem i Newcastle? Och hur förhåller vi oss till e-gamingen nu när Public Investment satsar stort i EA? Ska vi sedan agera på samma sätt angående näringliv och industri som ägs 

Beror det på var kommer pengarna ifrån?

Ska Alexander Isak stoppas i fotbollslandslaget för att han tar emot saudi-pengar, på samma sätt som hur Jonas Jerebko stoppades från basketlandslaget när han tog emot ryska pengar? Beror det på VAR man spelar? I så fall torde väl träningsläger och mästerskap i auktoritära stater kritiseras mer?

Eller handlar det mindre om var pengarna kommer ifrån och hur man istället uttrycker sig? I så fall hade väl Zlatan Ibrahimovics famösa ”10-points”-presskonferens varit tillräcklig för ett stopp? 

Handskakning eller inte 

I helgen buade publiken igen på en tennisspelare. Ryska Aryna Sabalenka trodde att det var åt henne men istället var det ukrainska Marta Kostyuk som var måltavlan. Det är ju inte svårt att förstå att en ukrainsk kvinna som sett hur sitt land förstörts och människorna massakrerats känner ilska mot en ryska beroende på om hon tagit avstånd från invasionen eller inte. Samtidigt bröt Kostyuk mot en idrottslig princip att skaka hand med motståndaren efter matchen. 

Också sponsorer känner av det

Daily Mail skrev häromdagen att börsvärdet för Anheuser-Busch rasat enorma 15,7 miljarder dollar, efter att Budlight-kontroversen började och där försäljningen av BudLight nu enligt Wall Street Journal minskat mer än 25%. Naturligtvis handlar all reklam om att rikta rätt budskap mot målgrupperna och deras värderingar. Här finns det ett sund som ska navigeras igenom.

Til syvende och sidst handlar nog allt om relationen mellan idrott och politik. Att säga ”Politik och idrott hör inte ihop”, är som tulipanarosen; lätt att säga men svår att göra. Idag verkar inte besluten hänga ihop. Somliga idrottare kastas under bussen; andra får åka limousin. Och Scylla och Charybdis verkar piggare än på länge.

Johan Lundell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen