Idrotten skakar mellan Scylla och Charybdis

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Attacker, bojkotter, påhopp, avbrutna samarbeten och rasismanklagelser. Det går inte en dag utan att läsa om hur lag och hela idrotter påverkas och skakas av utspel som inte har med själva spelet och rörelserna att göra. Men låt oss i god pedagogiska ordning börja med monstren. 

Bonus från Saudiarabiens Public Investment Fund går till Henrik Stenson.

Redan de gamla grekerna hade ju dessa problem. Hur skulle man välja med ”two evils”, mellan ”a rock and a hard place”. Homeros beskrev problematiken som att i en trång kanal försöka ta sig mellan de två havsmonstren Scylla och Charybdis. Det var inte så att de smaskade i sig sjöfarare, men de vattenvirvlar som Charybdis kunde skapa, kunde dra ned skepp på botten; vilket ju liknar dagens situation där sociala mediestormar får både influenserare, idrottsledare och idrottare att gå i kvav. 

Idrottens kanaler allt trängre

Det stormar rejält bland både sponsorer och klubbar i försöken att komma undan dessa mytologiska väsen. Hur ska man förhålla sig till pengar från Ryssland, Saudiarabien och Kina? Det är inte alltid lätta val.

Ta bara Henrik Stenson. Svenska Golfförbundet har brutit samarbetet och han har fått miljonböter av Europatouren. Brottet; ett förhatligt beslut att spela på LIV-touren, som sponsras av Saudiarabiens Public Investment Fund; samma fond som ju äger premier league-laget Newcastle (nästa år också Champions League) och betalar Alexander Isaks lön.

Kan vi verkligen behandla spelarna på LIV-tävlingarna på andra sätt än dem i Newcastle? Och hur förhåller vi oss till e-gamingen nu när Public Investment satsar stort i EA? Ska vi sedan agera på samma sätt angående näringliv och industri som ägs 

Beror det på var kommer pengarna ifrån?

Ska Alexander Isak stoppas i fotbollslandslaget för att han tar emot saudi-pengar, på samma sätt som hur Jonas Jerebko stoppades från basketlandslaget när han tog emot ryska pengar? Beror det på VAR man spelar? I så fall torde väl träningsläger och mästerskap i auktoritära stater kritiseras mer?

Eller handlar det mindre om var pengarna kommer ifrån och hur man istället uttrycker sig? I så fall hade väl Zlatan Ibrahimovics famösa ”10-points”-presskonferens varit tillräcklig för ett stopp? 

Handskakning eller inte 

I helgen buade publiken igen på en tennisspelare. Ryska Aryna Sabalenka trodde att det var åt henne men istället var det ukrainska Marta Kostyuk som var måltavlan. Det är ju inte svårt att förstå att en ukrainsk kvinna som sett hur sitt land förstörts och människorna massakrerats känner ilska mot en ryska beroende på om hon tagit avstånd från invasionen eller inte. Samtidigt bröt Kostyuk mot en idrottslig princip att skaka hand med motståndaren efter matchen. 

Också sponsorer känner av det

Daily Mail skrev häromdagen att börsvärdet för Anheuser-Busch rasat enorma 15,7 miljarder dollar, efter att Budlight-kontroversen började och där försäljningen av BudLight nu enligt Wall Street Journal minskat mer än 25%. Naturligtvis handlar all reklam om att rikta rätt budskap mot målgrupperna och deras värderingar. Här finns det ett sund som ska navigeras igenom.

Til syvende och sidst handlar nog allt om relationen mellan idrott och politik. Att säga ”Politik och idrott hör inte ihop”, är som tulipanarosen; lätt att säga men svår att göra. Idag verkar inte besluten hänga ihop. Somliga idrottare kastas under bussen; andra får åka limousin. Och Scylla och Charybdis verkar piggare än på länge.

Johan Lundell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.