Behövs verkligen målen i fotboll...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pffjuyyt. -en bjärt visselsignal från knattelagsdomaren avslutar matchen. Några jublar. Andra är besvikna. Ett barn, ibland till och med flera, g r å t e r! Ingen är väl så okänslig och hård att denne inte ser denna fruktansvärda bild. Barn. Ska. Inte. Behöva. Gråta.

En del har redan gjorts åt detta problem, men mycket återstår. Efter att först ha tagit bort tabellerna och resultaten för barn, går nu Stockholms fotbollsförbund längre och tar nu bort serierna. Flera medier väljer att tolka förändringen som att tävlandet bör minska, något som framförs i debatten nu och då.

Men. Det räcker inte!! Ta er ni i kragen och lös problemen i grunden.

Och offside sen...

Det finns många barn som inte förstår alla komplicerade regler och mycket förtvivlan har orsakats av besvärliga regler som t ex offside. Varför ha dem kvar? Linjerna orsakar avblåsningar, osämja och lidande. Behövs de verkligen? Kanske kan målvakterna få avgöra var de behöver ta bollen med händerna?

Ändå räcker det inte. En rättvis, inkluderande fotboll kommer aldrig bli verklighet så länge de äldre januaribarnen tillåts köra över dem som är födda sent på året. Är man född tidigt måste man helt enkelt ta det lugnare och inte utnyttja sitt mentala och fysiska övertag. Annars finns det ju gula och röda kort att tillgå som torde förhindra att matcher förstörs.

Detta gäller också dem, vars gener ger dem fysiska fördelar mot de mindre. Så länge de gör sitt bästa, blir det inte rättvist. Att låta dessa spela med äldre är inget alternativ; då kan äldre förlora mot yngre; det ska ju inga barn behöva göra.

Men låt oss inte glömma de tekniskt skickliga barnen, som tunnlar och springer i cirklar kring sina jämnåriga; tack vare fördelar från att de levt med bollar sedan de var knott. Många har känt sig förnedrade och kränkta av en sådan respektlös attityd och dessa lirare måste ta det lugnare om vi ska få en rättvis och inkluderande fotboll. Ett kort – kanske i orange, varnande, färg, skulle kanske få dem att tänka till och värdera sina motståndarens känslor högre än egna mål.

Fundera på målburarna!

Med många av dessa ojämlikhetsskapande faktorer borta börjar väl ändå en ljusning i horisonten att synas. Ändå går det inte att kringgå vad som verkligen orsakar tårar. 

Barn. Ska. Inte. Behöva. Förlora.

Behövs verkligen målburarna? Jag vet att frågan provocerar och kanske behöver man inte gå så långt att de tas bort helt och hållet. Genom att byta målen till de där små träningsmålen som finns i innebandy löses ändå ett grundproblem; ingen kommer förlora längre. Barnen behöver inte ge allt och springa sig så trötta att de stupar i säng på kvällen; risken att förlora är borta!

Tycker man detta är för drastiskt kan man istället överväga att låta lagen spela ett i taget på planen. Då skulle det andra kunna turas om att stå vid sidlinjen, om den nu finns kvar, och applådera fin teknik och gott kamratskap.

Nu börjar några av er se vilka fantastiska möjligheter som randas vid horisonten, bara man vågar lyfta på locket och röra runt i fotbollsgrytan. Ändå når vi inte ända fram. 

genial lösning

Varje år drabbas fotbollsspelande killar och tjejer av tiotusentals skador, där somliga ger men för livet. Det är helt enkelt inte hållbart. Och det finns en lika enkel som genial lösning:

Halvera matchtiden, så halverar vi skadorna. Halverar vi den igen, så att matchtiden blir 2x10 minuter, så borde tusentals matchskador till undvikas. På detta sätt ökar dessutom tillgängligheten på fotbollsplanerna, för dem som kanske hellre vill flyga drake eller ha en trevlig picknick.

Om vi vågar gå ett steg till kan vi ju ersätta matchen med lekfulla övningar med och utan boll, följda av samtal i små grupper om eländena med resultat och tävling. 

Vill vi verkligen stoppa alla skador kan vi ju helt enkelt ersätta matchen med en esportmatch, naturligtvis också den utan målburar, tabeller och serier.

Som domaren kan blåsa igång.

Pffjuyyt.

Johan Lundell

Fakta

PS Krönikan är ironisk. Undertecknad anser att tävlingsmomentet är fostrande och utvecklande för barn och ungdomar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen