Behövs verkligen målen i fotboll...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pffjuyyt. -en bjärt visselsignal från knattelagsdomaren avslutar matchen. Några jublar. Andra är besvikna. Ett barn, ibland till och med flera, g r å t e r! Ingen är väl så okänslig och hård att denne inte ser denna fruktansvärda bild. Barn. Ska. Inte. Behöva. Gråta.

En del har redan gjorts åt detta problem, men mycket återstår. Efter att först ha tagit bort tabellerna och resultaten för barn, går nu Stockholms fotbollsförbund längre och tar nu bort serierna. Flera medier väljer att tolka förändringen som att tävlandet bör minska, något som framförs i debatten nu och då.

Men. Det räcker inte!! Ta er ni i kragen och lös problemen i grunden.

Och offside sen...

Det finns många barn som inte förstår alla komplicerade regler och mycket förtvivlan har orsakats av besvärliga regler som t ex offside. Varför ha dem kvar? Linjerna orsakar avblåsningar, osämja och lidande. Behövs de verkligen? Kanske kan målvakterna få avgöra var de behöver ta bollen med händerna?

Ändå räcker det inte. En rättvis, inkluderande fotboll kommer aldrig bli verklighet så länge de äldre januaribarnen tillåts köra över dem som är födda sent på året. Är man född tidigt måste man helt enkelt ta det lugnare och inte utnyttja sitt mentala och fysiska övertag. Annars finns det ju gula och röda kort att tillgå som torde förhindra att matcher förstörs.

Detta gäller också dem, vars gener ger dem fysiska fördelar mot de mindre. Så länge de gör sitt bästa, blir det inte rättvist. Att låta dessa spela med äldre är inget alternativ; då kan äldre förlora mot yngre; det ska ju inga barn behöva göra.

Men låt oss inte glömma de tekniskt skickliga barnen, som tunnlar och springer i cirklar kring sina jämnåriga; tack vare fördelar från att de levt med bollar sedan de var knott. Många har känt sig förnedrade och kränkta av en sådan respektlös attityd och dessa lirare måste ta det lugnare om vi ska få en rättvis och inkluderande fotboll. Ett kort – kanske i orange, varnande, färg, skulle kanske få dem att tänka till och värdera sina motståndarens känslor högre än egna mål.

Fundera på målburarna!

Med många av dessa ojämlikhetsskapande faktorer borta börjar väl ändå en ljusning i horisonten att synas. Ändå går det inte att kringgå vad som verkligen orsakar tårar. 

Barn. Ska. Inte. Behöva. Förlora.

Behövs verkligen målburarna? Jag vet att frågan provocerar och kanske behöver man inte gå så långt att de tas bort helt och hållet. Genom att byta målen till de där små träningsmålen som finns i innebandy löses ändå ett grundproblem; ingen kommer förlora längre. Barnen behöver inte ge allt och springa sig så trötta att de stupar i säng på kvällen; risken att förlora är borta!

Tycker man detta är för drastiskt kan man istället överväga att låta lagen spela ett i taget på planen. Då skulle det andra kunna turas om att stå vid sidlinjen, om den nu finns kvar, och applådera fin teknik och gott kamratskap.

Nu börjar några av er se vilka fantastiska möjligheter som randas vid horisonten, bara man vågar lyfta på locket och röra runt i fotbollsgrytan. Ändå når vi inte ända fram. 

genial lösning

Varje år drabbas fotbollsspelande killar och tjejer av tiotusentals skador, där somliga ger men för livet. Det är helt enkelt inte hållbart. Och det finns en lika enkel som genial lösning:

Halvera matchtiden, så halverar vi skadorna. Halverar vi den igen, så att matchtiden blir 2x10 minuter, så borde tusentals matchskador till undvikas. På detta sätt ökar dessutom tillgängligheten på fotbollsplanerna, för dem som kanske hellre vill flyga drake eller ha en trevlig picknick.

Om vi vågar gå ett steg till kan vi ju ersätta matchen med lekfulla övningar med och utan boll, följda av samtal i små grupper om eländena med resultat och tävling. 

Vill vi verkligen stoppa alla skador kan vi ju helt enkelt ersätta matchen med en esportmatch, naturligtvis också den utan målburar, tabeller och serier.

Som domaren kan blåsa igång.

Pffjuyyt.

Johan Lundell

Fakta

PS Krönikan är ironisk. Undertecknad anser att tävlingsmomentet är fostrande och utvecklande för barn och ungdomar.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.