Behövs verkligen målen i fotboll...
Pffjuyyt. -en bjärt visselsignal från knattelagsdomaren avslutar matchen. Några jublar. Andra är besvikna. Ett barn, ibland till och med flera, g r å t e r! Ingen är väl så okänslig och hård att denne inte ser denna fruktansvärda bild. Barn. Ska. Inte. Behöva. Gråta.

En del har redan gjorts åt detta problem, men mycket återstår. Efter att först ha tagit bort tabellerna och resultaten för barn, går nu Stockholms fotbollsförbund längre och tar nu bort serierna. Flera medier väljer att tolka förändringen som att tävlandet bör minska, något som framförs i debatten nu och då.
Men. Det räcker inte!! Ta er ni i kragen och lös problemen i grunden.
Och offside sen...
Det finns många barn som inte förstår alla komplicerade regler och mycket förtvivlan har orsakats av besvärliga regler som t ex offside. Varför ha dem kvar? Linjerna orsakar avblåsningar, osämja och lidande. Behövs de verkligen? Kanske kan målvakterna få avgöra var de behöver ta bollen med händerna?
Ändå räcker det inte. En rättvis, inkluderande fotboll kommer aldrig bli verklighet så länge de äldre januaribarnen tillåts köra över dem som är födda sent på året. Är man född tidigt måste man helt enkelt ta det lugnare och inte utnyttja sitt mentala och fysiska övertag. Annars finns det ju gula och röda kort att tillgå som torde förhindra att matcher förstörs.
Detta gäller också dem, vars gener ger dem fysiska fördelar mot de mindre. Så länge de gör sitt bästa, blir det inte rättvist. Att låta dessa spela med äldre är inget alternativ; då kan äldre förlora mot yngre; det ska ju inga barn behöva göra.
Men låt oss inte glömma de tekniskt skickliga barnen, som tunnlar och springer i cirklar kring sina jämnåriga; tack vare fördelar från att de levt med bollar sedan de var knott. Många har känt sig förnedrade och kränkta av en sådan respektlös attityd och dessa lirare måste ta det lugnare om vi ska få en rättvis och inkluderande fotboll. Ett kort – kanske i orange, varnande, färg, skulle kanske få dem att tänka till och värdera sina motståndarens känslor högre än egna mål.
Fundera på målburarna!
Med många av dessa ojämlikhetsskapande faktorer borta börjar väl ändå en ljusning i horisonten att synas. Ändå går det inte att kringgå vad som verkligen orsakar tårar.
Barn. Ska. Inte. Behöva. Förlora.
Behövs verkligen målburarna? Jag vet att frågan provocerar och kanske behöver man inte gå så långt att de tas bort helt och hållet. Genom att byta målen till de där små träningsmålen som finns i innebandy löses ändå ett grundproblem; ingen kommer förlora längre. Barnen behöver inte ge allt och springa sig så trötta att de stupar i säng på kvällen; risken att förlora är borta!
Tycker man detta är för drastiskt kan man istället överväga att låta lagen spela ett i taget på planen. Då skulle det andra kunna turas om att stå vid sidlinjen, om den nu finns kvar, och applådera fin teknik och gott kamratskap.
Nu börjar några av er se vilka fantastiska möjligheter som randas vid horisonten, bara man vågar lyfta på locket och röra runt i fotbollsgrytan. Ändå når vi inte ända fram.
genial lösning
Varje år drabbas fotbollsspelande killar och tjejer av tiotusentals skador, där somliga ger men för livet. Det är helt enkelt inte hållbart. Och det finns en lika enkel som genial lösning:
Halvera matchtiden, så halverar vi skadorna. Halverar vi den igen, så att matchtiden blir 2x10 minuter, så borde tusentals matchskador till undvikas. På detta sätt ökar dessutom tillgängligheten på fotbollsplanerna, för dem som kanske hellre vill flyga drake eller ha en trevlig picknick.
Om vi vågar gå ett steg till kan vi ju ersätta matchen med lekfulla övningar med och utan boll, följda av samtal i små grupper om eländena med resultat och tävling.
Vill vi verkligen stoppa alla skador kan vi ju helt enkelt ersätta matchen med en esportmatch, naturligtvis också den utan målburar, tabeller och serier.
Som domaren kan blåsa igång.
Pffjuyyt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.