AZ Alkmaar, ett unikt och fantastiskt undantag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss backa några månader. Det är final i Champions League efter att Europas stora fotbollsklubbar i många månader försökt erövra trofén, först i gruppspel, sedan i cup-form. Men det är ingen Goliat som vinner, utan en liten David men en innovativ slunga i bältet.

Efter att först ha avverkat Eintracht Frankfurt med 5-0, Barcelona borta med 3-0, Real Madrid med 4-0, Sporting på straffar efter 2-2 vid full tid, avslutade laget galant med att vinna finalen mot Hajduk Split med 5-0. Som kunde varit det dubbla efter ett offensivt, snabbt, rörligt och publikfriande spel.

...födda 2003 och senare

Det segrande laget, som nu är på mångas läppar i fotbollseuropa, är inte Manchester City, Liverpool, Milan eller något av de andra storlagen som fick lämna turneringen tidigare. 

2023 års vinnare av Champions Youth League för spelare födda 2003 och senare, är faktiskt lilla AZ Alkmaar; detta efter i utslagningsfasen skåpat ut delar av Europas fotbollsaristokrati med 19-2 i målskillnad. Jämför vi klubbarnas ekonomi är årsomsättningen för Manchester City, Manchester United, Liverpool och Real Madrid drygt 7 miljarder kronor

AZ Alkmaar pendlar kring 200-300 miljoner, dvs knappt hälften av Malmö FF.

Den vinnande truppen

Nu kunde man ju tänka sig att segern berodde på att man värvat de bästa talangerna i Europa. Så var det inte alls. I konkurrens med flera nederländska fotbollsakademier av högsta klass hade de ett lag uteslutande med spelare födda i landet.

Kanske var det en fantastisk årgång av 2003:or? Nej, det var en ordentlig blandning med flera startspelare födda så sent som 2006.

Skillnaden

Så vad utmärker då denna holländska klubb gentemot alla andra skickliga fotbollsakademier på kontinenten? Den troligen största skillnaden är att de medvetet valt att betrakta fotboll inte bara som en muskelsport, utan som en hjärnsport.

 Självklart är fysik och teknisk skicklighet viktigt inom elitfotboll. Detta mäts och påverkar naturligtvis den miljö som spelaren får spela i. Med hjälp av verktyg som BrainsFirst har AZ Alkmaar i flera år nu också mätt kognitiv förmåga. Vad ser de 14-åriga och 16-åriga spelarna på planen? Hur snabbt processar de informationen?

Spelarna behöver kunna förstå, reflektera och fatta beslut, på bråkdelar av en sekund och att då inte se på hjärnan, verkar konstigt. 

Framtiden?

Är detta då fotbollens heliga Graal? Nä, det tror jag inte. Att upptäcka att hjärnan är viktig och kunna mäta kognition, är ju naturligtvis en del. Den andra delen, som borde vara lika självklar, är hur vi sedan kan träna upp hjärnan, spelförståelsen, beslutsfattandet och allt annat som är betydelsefullt i dagens komplexa fotboll.

Naturligtvis ska en gymnastiklärare förstå hur man bygger muskler. Lika viktigt är det rimligen att förstå hur vi tränar vår hjärna, som neurologer ofta betraktar som en muskel, då den är så lätt att träna. 

Förhoppningsvis kommer svensk idrott att kunna gå i bräschen och hitta fler sätt att utveckla spelare så att det går snabbare att lära sig, att höja potentialen och, inte minst, riva murar som begränsar idrottares möjlighet till utveckling.

Johan Lundell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen