AZ Alkmaar, ett unikt och fantastiskt undantag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss backa några månader. Det är final i Champions League efter att Europas stora fotbollsklubbar i många månader försökt erövra trofén, först i gruppspel, sedan i cup-form. Men det är ingen Goliat som vinner, utan en liten David men en innovativ slunga i bältet.

Efter att först ha avverkat Eintracht Frankfurt med 5-0, Barcelona borta med 3-0, Real Madrid med 4-0, Sporting på straffar efter 2-2 vid full tid, avslutade laget galant med att vinna finalen mot Hajduk Split med 5-0. Som kunde varit det dubbla efter ett offensivt, snabbt, rörligt och publikfriande spel.

...födda 2003 och senare

Det segrande laget, som nu är på mångas läppar i fotbollseuropa, är inte Manchester City, Liverpool, Milan eller något av de andra storlagen som fick lämna turneringen tidigare. 

2023 års vinnare av Champions Youth League för spelare födda 2003 och senare, är faktiskt lilla AZ Alkmaar; detta efter i utslagningsfasen skåpat ut delar av Europas fotbollsaristokrati med 19-2 i målskillnad. Jämför vi klubbarnas ekonomi är årsomsättningen för Manchester City, Manchester United, Liverpool och Real Madrid drygt 7 miljarder kronor

AZ Alkmaar pendlar kring 200-300 miljoner, dvs knappt hälften av Malmö FF.

Den vinnande truppen

Nu kunde man ju tänka sig att segern berodde på att man värvat de bästa talangerna i Europa. Så var det inte alls. I konkurrens med flera nederländska fotbollsakademier av högsta klass hade de ett lag uteslutande med spelare födda i landet.

Kanske var det en fantastisk årgång av 2003:or? Nej, det var en ordentlig blandning med flera startspelare födda så sent som 2006.

Skillnaden

Så vad utmärker då denna holländska klubb gentemot alla andra skickliga fotbollsakademier på kontinenten? Den troligen största skillnaden är att de medvetet valt att betrakta fotboll inte bara som en muskelsport, utan som en hjärnsport.

 Självklart är fysik och teknisk skicklighet viktigt inom elitfotboll. Detta mäts och påverkar naturligtvis den miljö som spelaren får spela i. Med hjälp av verktyg som BrainsFirst har AZ Alkmaar i flera år nu också mätt kognitiv förmåga. Vad ser de 14-åriga och 16-åriga spelarna på planen? Hur snabbt processar de informationen?

Spelarna behöver kunna förstå, reflektera och fatta beslut, på bråkdelar av en sekund och att då inte se på hjärnan, verkar konstigt. 

Framtiden?

Är detta då fotbollens heliga Graal? Nä, det tror jag inte. Att upptäcka att hjärnan är viktig och kunna mäta kognition, är ju naturligtvis en del. Den andra delen, som borde vara lika självklar, är hur vi sedan kan träna upp hjärnan, spelförståelsen, beslutsfattandet och allt annat som är betydelsefullt i dagens komplexa fotboll.

Naturligtvis ska en gymnastiklärare förstå hur man bygger muskler. Lika viktigt är det rimligen att förstå hur vi tränar vår hjärna, som neurologer ofta betraktar som en muskel, då den är så lätt att träna. 

Förhoppningsvis kommer svensk idrott att kunna gå i bräschen och hitta fler sätt att utveckla spelare så att det går snabbare att lära sig, att höja potentialen och, inte minst, riva murar som begränsar idrottares möjlighet till utveckling.

Johan Lundell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.