Från extraknäck till total succé

Ola Torstenson jagade segrar på hästryggen, men uppnådde aldrig den stjärnstatus han drömde om. Men utan sadel och utanför paddocken använde han tävlingsinstinkten med desto större framgång.
Ola Torstenson startade företaget som ett extraknäck I dag omsätter bolaget 86 miljoner.

 

15 km nordöst om Västerås på den bördiga Tillbergaslätten ligger Dräggesta gård på en liten höjd med anor tillbaka till bronsåldern (ca 1500f.kr.) Här finns företaget Torstensons som i år firar 25-årsjubileum. Ola, hustru Jennie och sönerna Joel och Oskar är stolta med all rätt över det företag de har byggt upp.

Omsättning på 86 miljoner

Idag tävlar Joel men alla i familjen har ett förflutet som aktiva ryttare. Jennie ägnar allt mera tid till rehabiliteringsverksamheten som växer mer och mer på gården.

Företaget har en fantastisk utveckling med 40 sålda Värmlandsvagnar 1992 till dagens nyförsäljning av 250 trailers, 75 tvåhästarslastbilar, några stora lastbilar och en omsättning på runt 86 miljoner kronor det senaste året. 

-  Det har varit en brokig, men ändå spikrak resa, säger Ola Torstenson som under Hästföretagarforum i Göteborg ska berätta om sin företagarresa, från extraknäck till tio anställda och expansionsplaner.

Helt andra villkor

För 25 år sedan såg hästnäringen helt annorlunda ut än idag. Både hästar och ryttare hade betydligt mindre och mer sparsmakad utrustning än idag. 

- Om man överhuvudtaget hade en trailer så var den enkelaxlad och man köpte gärna begagnat. Idag säljer vi bara boggievagnar och tvåhästarslastbilarna ökar enormt varje år, säger Ola Torstenson som skapade företaget för 25 år sedan som nyutexaminerad nationalekonom.

Till en början skedde allt från köksbordet och dessutom i djup lågkonjunktur, med en ränta på 500 procent. Men det underlättade faktiskt utvecklingen.

Relationerna avgörande

- Allt blev hela tiden lättare. Från början skaffade vi en bra beredskap för att det värsta kunde hända. Det var till stor hjälp 2008 när lågkonjunkturen uppstod igen och valutan slog en frivolt. Då spelade våra goda relationer med leverantörer och kunder en avgörande roll, säger Ola Torstenson.

- Vi analyserar alltid en förlorad affär ingående för att bli bättre. Ibland kan det ge en ny idé som utvecklas till ett helt koncept. Så föddes till exempel Renteo, som idag är ett koncept som används i hela Europa. Det innebär att vi hanterar våra kunders uthyrning av lastbilar och trailers, säger Ola Torstenson.

I verksamheten ingår också serviceverkstaden som garanterar att alla fordon som lämnar gården är i gott skick och utrustade så som kunderna vill. Många väljer dessutom att låta Torstensons göra service på sina bilar och trailers.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.