Idrotten behöver assistans

Regeringen skjuter till ytterligare pengar för att stötta idrotten i ansträngningarna runt sociala projekt. Regeringen satsar närmare 200 miljoner kronor för att föreningarna ska orka med alla åtaganden.
Många föreningar behöver hjälp och får nu stöd från regeringen som både uppmärksamma och uppskattar de social projekt som pågår ute i landet.

 

Segregationen och klyftorna i Sverige har under de senaste åren ökat. För att minska segregationen vill regeringen möjliggöra för ökade aktiviteter i socialt utsatta områden.

"Förtroende för idrotten"

- Regeringen har ett stort förtroende för idrottsrörelsen som kan stå för avgörande insatser för att skapa aktivitet och meningsfull sysselsättning, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

- Med de här satsningarna vill vi att människor ska få ta del av idrottens unika förutsättningar att bygga broar, skapa gemenskap och bidra med glädje. Samtidigt är det också en chans för idrottsrörelsen att bli fler; både deltagare och ledare.

Satsningen på socialt utsatta områden är långsiktig med 14 miljoner kronor årligen 2018-2019 och 18 miljoner kronor årligen 2020-2025.

Ytterligare miljoner

Övriga budgetsatsningar inom idrotten är bland annat stödet på 20 miljoner till idrottsverksamhet för asylsökande. Tidigare har idrottsrörelsen fått ökat anslag på 64 miljoner kronor årligen till stöd för arbetet med etablering av nyanlända. De 20 miljoner som nu tillkommer är till för att underlätta så att asylsökande ska kunna delta i idrottsverksamhet kring asylboenden.

7,5 miljoner kronor satsas på insatser för de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden. I form av arbetslag ska idrottsrörelsen under ett år prova på möjlighet att skapa sysselsättning, i första hand till ungdomar som hoppat av gymnasiet, nyanlända och arbetslösa över 55 år. Sysselsättningen ska till exempel kopplas till upprustning och skötsel av bland annat idrottsanläggningar.

Utöver de speciella satsningarna ökar de generella anslagen till idrotten med 11 miljoner kronor för 2017.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.