Fotboll , ishockey, ridsport , friidrott i coronatopp
2 386 idrottsföreningar har sökt kompensationsstöd för corona från regeringens krispaket som Riksidrottsförbundet fördelar. Den 16 november räknar Riksidrottsstyrelsen med att ta beslut om fördelning och efter det kan idrottsföreningarna få besked.
Under period 15–26 oktober hade idrottsföreningar och specialidrottsförbund möjlighet att ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen.
Utöver de 2 386 idrottsföreningar som sökt direkt till Riksidrottsförbundet har 17 specialidrottsförbund ansökt om viss föreningsdriven verksamhet exempelvis större motionslopp och damallsvenskan i fotboll.
Storstäderna söker mest
Flest ansökningar kommer från fotboll, Ishockey och ridsport.
Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Göteborg, Stockholm och Jönköping.
– Precis som i våras väntar nu ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 16 november. Vi har med oss erfarenheten från tidigare ansökningsprocess, beslut och fördelning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Hur stort behovet av stöd är i ansökta kronor totalt sett är ännu inte klart då inte alla ansökningar handlagts ännu.
Scenarioplanering ska underlätta
Många specialidrottsförbund och idrottsföreningar har haft det tufft under coronakrisen med inställda evenemang, anpassad verksamhet och stora ekonomiska konsekvenser. Perioden som avses för kompensationsstödet är första juli till sista september.
– Vi vet att föreningar och förbund har ställt in evenemang och verksamheter eller riskerar att tvingas göra det även under kommande månader. Vi vet också att påverkan på idrottsrörelsen kommer att märkas under lång tid. Just nu pågår scenarioplanering för att se över behov under 2021 och 2022 beroende på hur länge denna samhällskris pågår och i vilken omfattning, säger Björn Eriksson.
Idrott för idrott
Flest ansökande föreningar per idrott*
Fotboll, 767
Ishockey, 152
Ridsport, 86
Friidrott, 78
Orientering, 77
Innebandy, 76
Gymnastik, 61
Bilsport, 61
Handboll, 54
Skidor, 45
Budo och Kampsport, 43
Simidrott, 38
Motorcykel och Snöskoter, 34
Flygsport, 32
Danssport, 32
Golf, 30
Korpen, 28
Cykel, 26
Bandy, 25
Segling, 24
*Det är enbart föreningar som endast angett en idrott som redovisas i denna lista. Ca 300 föreningar har redovisat som flersektionsföreningar med flera idrotter på programmet.
Flest klubbar från kommuner
Flest ansökande föreningar per kommun
Göteborg, 87
Stockholm, 81
Jönköping, 40
Uppsala, 38
Örebro, 35
Malmö, 35
Kristianstad, 33
Umeå, 33
Karlstad, 30
Västerås, 30
Sundsvall, 29
Växjö, 29
Borås, 28
Gotland, 28
Norrköping, 27
Skellefteå, 26
Helsingborg, 25
Linköping, 25
Skövde, 23
Halmstad, 23
Mest lästa just nu
Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT.
Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.
Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet runt om i världen. Nu ska de också samarbeta världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar