Kommersiella idrotter fick mest, andra inget

Det statliga kris- och stimulansstödet till idrottsrörelsen 2020–2021 under pandemin  uppgick totalt till 3 455 miljoner kronor konstaterar Centrum för idrottsforskning, i en undersökning.

Miljardstödet gick i första hand till kommersiell elitidrott som kompensation för förlorade intäkter. Ishockeyn fick 557 miljoner kronor och fotbollen 461 miljoner. Till vinnarna hör också nationella mästerskap och stora motionsidrottsevenemang medan  exempelvis Styrkelyftförbundet fick nöja sig med 6 000 kronor  och - medan 23 förbund blev helt utan.

"Stödets utformning ledde till en ojämlik fördelning,  anser CIF.

Landets specialidrottsförbund skrev bidragsansökningar och fick se väldigt skilda resultat

CIF har på regeringens uppdrag analyserat effekten av det statliga kris- och stimulansstödet till idrottsrörelsen under coronapandemin 2020–2021 och idrottsminister Anders Ygemanfick rapporten på torsdagsmiddagen.

Mycket läsning för Ygeman

Regeringen beviljade stödet för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin, men också för att underlätta en återstart av verksamheten, samt enligt regeringens formulering ”bidra till en jämställd och jämlik idrottsverksamhet”. Riksidrottsförbundet svarade för krisstödets fördelning inom svensk idrott.

Den största delen av regeringens kris- och stimulansstöd (sammanlagt 1 675 miljoner kronor) utdelade Riksidrottsförbundet som kompensationsstöd till de idrottsverksamheter som vanligtvis har störst kommersiella intäkter, såsom seriespel i publikstarka lagidrotter, nationella mästerskap och stora motionsidrottsevenemang.

Ishockey och fotboll fick mest

I denna kategori gick störst stöd, totalt 557 miljoner kronor, till Svenska Ishockeyförbundet, merparten som ekonomisk kompensation till dess elitklubbar. Svenska Fotbollförbundet fick 461 miljoner kronor att fördela mellan elitklubbar, förbundet och distrikten.

Dessa summor kan jämföras med att 23 förbund fick mindre än en miljon kronor vardera. Allra minst fick Svenska Styrkelyftförbundet med 6 000 kronor. 23 förbund fick ingenting fån dessa 1 675 miljoner kronor, Till dem hörde kampsportsförbund som boxning och taekwondo. 

Utmärkande för just kampsporter är att de drabbades hårt av pandemin i form av minskade aktiviteter, men att de samtidigt har små kommersiella intäkter.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.