Hockey-såpan tar fart igen

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Trätan mellan ishockeyförbundet och RF har pågått länge och frågan är, när och om det kan bli ett slut på oenigheten. Det råder helt motsatta åsikter och riksidrottsnämndens utslag gjorde inte saken bättre.

Paragrafen 6:1, som krävt medlemskap i ligaorganisation för att deltaga i förbundsserier har strukits i förbundets tävlingsbestämmelser.

-Slutligen har förbundet tvingats att ge oss rätt; föreningsdemokrati väger tyngre är paragrafer, kommenterar Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey.

Miljoner i rättskostnader

Idrottens Affärer har i flera artiklar under 2022 belyst striden mellan den lilla föreningen och det stora förbundet. Ärendet har behandlats i skiljenämnder och i domstolar där Boden varit förlorande part och tvingats betala cirka 2miljoner kronor i rättsliga kostnader.

Idrottens skiljenämnd, RIN, har däremot tydligt tagit ställning för Boden och anmodat Ishockeyförbundet att senast 15 augusti revidera den omtalade paragrafen, något som nu skett.

En mycket bitter Anders Larsson, ordförande i förbundet,  tar i en krönika på swehockey.se fram storsläggan mot RF:s ordförande Björn Eriksson och RIN:s ordförande, Krister Malmsten. Han talar om grova övertramp och krönikans innebörd är att Larsson vill ställa sig, och ishockeyn, i spetsen för en palats revolution mot RF vid nästa idrottsidrottsmöte, i maj 2023.

-Det är en otroligt beklaglig nivå på Anders Larssons utspel, men egentligen hade jag inte väntat mig något annat från hans sida, säger Thomas Regemalm.

Björn Eriksson konstaterar att idrotten har ett gemensamt regelverk och att det är positivt att ishockeyn nu väljer att följa RIN:s anmodan.

-Det har aldrig hänt tidigare att ett förbund så öppet vägrat att följa beslut tagna i ”idrottens högsta domstol”,  säger Björn till Idrottens Affärer.

- Jan kan inte se en framtid där enskilda förbund driver rättsprocesser i civila domstolar, vid missnöje mot ett regelverk som idrotten har varit överens om. Jag tror inte rättssamhället skulle uppskatta det, framhåller Björn.

-Anders Larsson är fri att tycka vad han vill, det är därför vi har riksidrottsmöten, avslutar Björn Eriksson.

"Fyllt av felaktigheter"

Inom RIN är upprördheten stor. Bo Bengtsson vice ordförande beskriver Larssons utspel som fyllt av felaktigheter, och att ishockeyn inte har begripit själva sakfrågan.

-Larssons förbund är det enda som har, eller hade, inskrivit i sina tävlingsbestämmelser att  enskild förening är tvingad att tillhöra en ligaorganisation för att få deltaga, poängterar Bo Bengtsson.

-Jag tar gärna en öppen diskussion med honom, det han kommer med i sitt inlägg är rent nonsens. Ja, jag blir bedrövad när jag läser detta, av en förtroendevald i ett av  Sveriges största specialförbund, menar Bo Bengtsson.

Mitt i högsommarvärmen påminner vi om att hockeystarten rycker allt närmare. Hockeyettan saknar för närvarande huvudsponsor sedan förra säsongen ATG tackat för sig.

Bodens fräckhet att utmana etablissemanget är tills vidare avgjord,

-Vi vill vara en del av hockeyfamiljen, men vi vill ha rådrum över vår egen förening, inte minst ekonomiskt, poängterar Thomas Regemalm.

Ytterst handlade striden om att kontrollera bild – och ljudrättigheter vid matcher i Hockeyettan. 

Vågar vi skriva knock out-seger för Boden? Eller följer fler kapitel i denna hockey-såpa?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.