Hockey-såpan tar fart igen

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Trätan mellan ishockeyförbundet och RF har pågått länge och frågan är, när och om det kan bli ett slut på oenigheten. Det råder helt motsatta åsikter och riksidrottsnämndens utslag gjorde inte saken bättre.

Paragrafen 6:1, som krävt medlemskap i ligaorganisation för att deltaga i förbundsserier har strukits i förbundets tävlingsbestämmelser.

-Slutligen har förbundet tvingats att ge oss rätt; föreningsdemokrati väger tyngre är paragrafer, kommenterar Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey.

Miljoner i rättskostnader

Idrottens Affärer har i flera artiklar under 2022 belyst striden mellan den lilla föreningen och det stora förbundet. Ärendet har behandlats i skiljenämnder och i domstolar där Boden varit förlorande part och tvingats betala cirka 2miljoner kronor i rättsliga kostnader.

Idrottens skiljenämnd, RIN, har däremot tydligt tagit ställning för Boden och anmodat Ishockeyförbundet att senast 15 augusti revidera den omtalade paragrafen, något som nu skett.

En mycket bitter Anders Larsson, ordförande i förbundet,  tar i en krönika på swehockey.se fram storsläggan mot RF:s ordförande Björn Eriksson och RIN:s ordförande, Krister Malmsten. Han talar om grova övertramp och krönikans innebörd är att Larsson vill ställa sig, och ishockeyn, i spetsen för en palats revolution mot RF vid nästa idrottsidrottsmöte, i maj 2023.

-Det är en otroligt beklaglig nivå på Anders Larssons utspel, men egentligen hade jag inte väntat mig något annat från hans sida, säger Thomas Regemalm.

Björn Eriksson konstaterar att idrotten har ett gemensamt regelverk och att det är positivt att ishockeyn nu väljer att följa RIN:s anmodan.

-Det har aldrig hänt tidigare att ett förbund så öppet vägrat att följa beslut tagna i ”idrottens högsta domstol”,  säger Björn till Idrottens Affärer.

- Jan kan inte se en framtid där enskilda förbund driver rättsprocesser i civila domstolar, vid missnöje mot ett regelverk som idrotten har varit överens om. Jag tror inte rättssamhället skulle uppskatta det, framhåller Björn.

-Anders Larsson är fri att tycka vad han vill, det är därför vi har riksidrottsmöten, avslutar Björn Eriksson.

"Fyllt av felaktigheter"

Inom RIN är upprördheten stor. Bo Bengtsson vice ordförande beskriver Larssons utspel som fyllt av felaktigheter, och att ishockeyn inte har begripit själva sakfrågan.

-Larssons förbund är det enda som har, eller hade, inskrivit i sina tävlingsbestämmelser att  enskild förening är tvingad att tillhöra en ligaorganisation för att få deltaga, poängterar Bo Bengtsson.

-Jag tar gärna en öppen diskussion med honom, det han kommer med i sitt inlägg är rent nonsens. Ja, jag blir bedrövad när jag läser detta, av en förtroendevald i ett av  Sveriges största specialförbund, menar Bo Bengtsson.

Mitt i högsommarvärmen påminner vi om att hockeystarten rycker allt närmare. Hockeyettan saknar för närvarande huvudsponsor sedan förra säsongen ATG tackat för sig.

Bodens fräckhet att utmana etablissemanget är tills vidare avgjord,

-Vi vill vara en del av hockeyfamiljen, men vi vill ha rådrum över vår egen förening, inte minst ekonomiskt, poängterar Thomas Regemalm.

Ytterst handlade striden om att kontrollera bild – och ljudrättigheter vid matcher i Hockeyettan. 

Vågar vi skriva knock out-seger för Boden? Eller följer fler kapitel i denna hockey-såpa?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.