Hockey-såpan tar fart igen

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Trätan mellan ishockeyförbundet och RF har pågått länge och frågan är, när och om det kan bli ett slut på oenigheten. Det råder helt motsatta åsikter och riksidrottsnämndens utslag gjorde inte saken bättre.

Paragrafen 6:1, som krävt medlemskap i ligaorganisation för att deltaga i förbundsserier har strukits i förbundets tävlingsbestämmelser.

-Slutligen har förbundet tvingats att ge oss rätt; föreningsdemokrati väger tyngre är paragrafer, kommenterar Thomas Regemalm, ordförande i Boden Hockey.

Miljoner i rättskostnader

Idrottens Affärer har i flera artiklar under 2022 belyst striden mellan den lilla föreningen och det stora förbundet. Ärendet har behandlats i skiljenämnder och i domstolar där Boden varit förlorande part och tvingats betala cirka 2miljoner kronor i rättsliga kostnader.

Idrottens skiljenämnd, RIN, har däremot tydligt tagit ställning för Boden och anmodat Ishockeyförbundet att senast 15 augusti revidera den omtalade paragrafen, något som nu skett.

En mycket bitter Anders Larsson, ordförande i förbundet,  tar i en krönika på swehockey.se fram storsläggan mot RF:s ordförande Björn Eriksson och RIN:s ordförande, Krister Malmsten. Han talar om grova övertramp och krönikans innebörd är att Larsson vill ställa sig, och ishockeyn, i spetsen för en palats revolution mot RF vid nästa idrottsidrottsmöte, i maj 2023.

-Det är en otroligt beklaglig nivå på Anders Larssons utspel, men egentligen hade jag inte väntat mig något annat från hans sida, säger Thomas Regemalm.

Björn Eriksson konstaterar att idrotten har ett gemensamt regelverk och att det är positivt att ishockeyn nu väljer att följa RIN:s anmodan.

-Det har aldrig hänt tidigare att ett förbund så öppet vägrat att följa beslut tagna i ”idrottens högsta domstol”,  säger Björn till Idrottens Affärer.

- Jan kan inte se en framtid där enskilda förbund driver rättsprocesser i civila domstolar, vid missnöje mot ett regelverk som idrotten har varit överens om. Jag tror inte rättssamhället skulle uppskatta det, framhåller Björn.

-Anders Larsson är fri att tycka vad han vill, det är därför vi har riksidrottsmöten, avslutar Björn Eriksson.

"Fyllt av felaktigheter"

Inom RIN är upprördheten stor. Bo Bengtsson vice ordförande beskriver Larssons utspel som fyllt av felaktigheter, och att ishockeyn inte har begripit själva sakfrågan.

-Larssons förbund är det enda som har, eller hade, inskrivit i sina tävlingsbestämmelser att  enskild förening är tvingad att tillhöra en ligaorganisation för att få deltaga, poängterar Bo Bengtsson.

-Jag tar gärna en öppen diskussion med honom, det han kommer med i sitt inlägg är rent nonsens. Ja, jag blir bedrövad när jag läser detta, av en förtroendevald i ett av  Sveriges största specialförbund, menar Bo Bengtsson.

Mitt i högsommarvärmen påminner vi om att hockeystarten rycker allt närmare. Hockeyettan saknar för närvarande huvudsponsor sedan förra säsongen ATG tackat för sig.

Bodens fräckhet att utmana etablissemanget är tills vidare avgjord,

-Vi vill vara en del av hockeyfamiljen, men vi vill ha rådrum över vår egen förening, inte minst ekonomiskt, poängterar Thomas Regemalm.

Ytterst handlade striden om att kontrollera bild – och ljudrättigheter vid matcher i Hockeyettan. 

Vågar vi skriva knock out-seger för Boden? Eller följer fler kapitel i denna hockey-såpa?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen