Skapar samhällsvärde för 1,6 miljarder
Innebandy är en av Sveriges största sporter och för första gången finns en analys som visar vilket värde sporten skapar till samhället. EY:s nya rapport visar att Svensk Innebandy under de senaste åren genomfört flera initiativ för att ge tillbaka till samhället.
Analysen visar exempelvis att den största hälsovinsten för ungdomar är mindre risk för psykisk ohälsa och bättre välbefinnande, vilket leder till cirka 80 miljoner kronor i sjukvårdsbesparingar. Totalt bidrar innebandyn med drygt 1,6 miljarder kronor till samhället.
Rapporten ”Vilket värde skapar Svensk Innebandy till samhället?” från rådgivnings- och revisionsföretaget EY utgår från Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Här framkommer en rad initiativ som Svenska Innebandyförbundet (Svensk Innebandy) arbetat med under senaste säsongen.
Innebandyförbundet var tidiga med att anställa en person som ansvarig för inkluderingsfrågor och sedan 2016 har medlemsföreningarna genomfört över 120 satsningar riktade mot integration. Dessutom finns det långsiktiga satsningar som bland annat innefattar att öka antalet motionärer till 60 000 och att till år 2030 vara en sport där det är en helt jämn könsfördelning bland de aktiva.
Innebandy är en sport för alla, från bredd till elit. Idag finns det över 110 000 licensierade spelare på flera olika nivåer, från motionärer till proffs. Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan. Detta sammantaget gör innebandy till Sveriges näst största lagidrott.
- Vår analys ska bidra till att visa det samhällsvärde som Svensk Innebandy skapar för Sverige. I rapporten har vi fokuserat på områdena hälsa och välbefinnande, värdet av ideellt arbetande personer och inkluderingsperspektivet, säger Roxanne Mårback, specialist inom social hållbarhet på EY
- Rapporten uppmärksammar all den tid och engagemang som människor lägger på att unga och vuxna ska få tillgång till träning och ett sammanhang. Men även hur Svensk Innebandy använder sin räckvidd för att öka medvetenheten kring inkluderingsfrågor och hur de prioriterar skapandet av en inkluderande verksamhet,.
Analysen visar en uppskattning av samhällsekonomiska besparingar kopplat till FN-målet för hälsa och välbefinnande. Genom att få fler aktiva inom innebandyn leder det till ungefär 40 miljoner kronor i minskade sjukvårdskostnader. För vuxna och äldre innebär motion lägre risk för diabetes, demens, hjärt- och kärlsjukdomar samt en bättre livskvalitet.
Den största hälsovinsten för ungdomar är mindre risk för psykisk ohälsa och bättre välbefinnande. Bättre mental hälsa ger cirka 80 miljoner kronor i besparingar i sjukvård- och medicinkostnader.
– Att innebandyn bidrar till mycket gott, det visste vi sedan tidigare, men att nu genom EY:s expertis få fram exakt hur mycket innebandyn bidrar med är väldigt välkommet, säger Märit Bergendahl, styrelseordförande för Svenska Innebandyförbundet.
Ett annat värde som skapas är alla ideella insatser i samband med träningar och matcher. Det uppskattade värdet för alla timmar som ideella vuxna bidrar med i innebandyns verksamhet är 1,5 miljarder kronor. Det betyder att den totala summan av samhällsvärden som Svensk Innebandy skapar är drygt 1,6 miljarder kronor.
– Fantastiskt kul att vi bidrar med så mycket till samhället. Innebandy är en idrott för alla och en välkomnande rörelse där alla får och kan vara med. EY:s analys visar att vi kommit långt med våra samhällsskapande insatse, säger Mikael Ahlerup, generalsekreterare på Svenska Innebandyförbundet.
Innebandyn har mer att vara stolta över - . EY:s analys kopplat till FN-målet jämställdhet visar att Svensk Innebandy har en jämställd styrelse som består av hälften kvinnor och hälften män. Herr- och damlandslagen erbjuds också samma ersättning för till exempel förlorad arbetsinkomst, bonus vid VM-guld, prissumma i SM och Svenska Cupen samt lön för huvudtränare.
– Innebandy är verkligen en folksport i Sverige. Och vi tycker att Svensk Innebandy jobbar med samhällsfrågor och värdeskapande på flera olika sätt. Förbudet har gått i bräschen inom Idrottssverige med en heltidstjänst som fokuserar på inkluderingsfrågor. Förbundets värdegrund baseras också på samverkan och nyskapande och de har en ledande position inom inkludering i Idrottssverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Sports Business.
– De är ett av Sveriges största idrottsförbund, med drygt 110 000 aktiva, vilket får ses som ett kvitto på det arbete som har gjorts.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar