Hur ska då hockeyns TV-miljoner fördelas?

Succésäsongen 2022-2223 ,med publikrekord i både SHL och Hockeyallsvenskan, samt ett pågående slutspel och kvalstrid som fyller arenorna, har åter väckt frågan om en översyn av nuvarande seriemodell. 

Bland annat har tidigare hockeyprofilen Peter ”Foppa” Forsberg uttalat ett starkt stöd för 16 lag i SHL, en ökning med två från nuvarande 14, med motivering att många bra ”hockeystäder” står utanför SHL.

Han nämner bland annat Södertälje,  Örnsköldsvik (Modo), Umeå (Björklöven), Stockholm (AIK och Djurgården) och från med i höst Gävle (Brynäs). I den gruppen lag finns även Västerås och Karlskoga.

Typiska hockeystäder

Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköping, och sedan i höstas ordförande i SHL AB, de 14 SHL-lagens organisation, är inte främmande för en översyn av nuvarande modell. Ja, han nämner till och med att det finns signaler från enskilda SHL-lag om en utökning av ligan.

-Ja, det kan jag höra över en kopp kaffe, men också uppfattningen att nuvarande modell är att föredra. Däremot hör jag aldrig någon argumentera för en stängd liga, säger Roger Ekström i samtal med Idrottens Affärer.

- Inom SHL sker en ständig utvärdering, vi sammanfattar den här säsongen senare i år.  En process som efter 2023-2024 års säsong ska mynna ut i en större utvärdering. Det är omöjligt att i dag säga var vi landar, menar Roger Ekström.

Han poängterar att  flera parter är delaktiga, här finns Svenska Ishockeyförbundet, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan samt nationella juniorserier.

-Vår seriemodell är en fråga för svensk ishockey i stort. Min förhoppning är att vi kan nå en samsyn, utan att behöva ta in en oberoende utredningsman.  Inom SHL är långsiktighet en central fråga, säger Roger Ekström. 

-Min roll är att ha ett helikopterperspektiv, och lyssna in olika uppfattningar. Visst spretar det bland SHL-lagen, men det är också en tjusning. Här finns de som vill ha färre lag, fler lag och behålla nuvarande 14-lag serie.

En central fråga är de ekonomiska villkoren, fler lag i SHL innebär  också att   fler lag ska ha del av det guldkantade TV avtalet med C More/Telia. Ett avtal som för kommande säsong 2023-2024 ger 48 miljoner per lag. Nuvarande avtal går ut 2030.

-Vid en eventuell utökning av lag får vi ta upp en diskussion med vår media partner (C More). Fler lag innebär ett nytt spelprogram, vad innebär det i produktionshänseende?  Det är en fråga som måste lösas, i diskussion med våra partners, framhåller SHL:s ordförande.

Aldrig tidigare har så många åskådare löst biljetter till hockeyns högsta serier som säsongen 2022-2023.  Det nya SHL-rekordet, grundserien, är 2 170 826 miljoner åskådare. Frölundas hemmasnitt är imponerande 9908 i snitt/match.

Motsvarande siffror för Hockeyallsvenskan är 1 029 134 med Djurgården i topp, 6 204 i snitt per match. 

Bra snitt i Hockeyettan

 Hockeyettans slutspel och pågående kvalserie till Hockeyettan är också en stor publikmagnet med Nybro i publiktopp med ett publiksnitt på 2 167 åskådare per match.

Efter fem matcher, av tio, toppar Hudiksvall tabellen, precis före Nybro, Kalmar och Väsby. I en rekordjämn serie har även femte placerade Piteå chansen att nå Hockeyallsvenskan.

Seriestarten hösten 2022 präglades av stor oro. Skulle publiken komma trots stigande energipriser, hög inflation och en orolig omvärld?. Helt ogrundade farhågor, ishockeyn har behållit greppet om sin publik. Det blev i stället tvärtom – en rekordsäsong.

Kommande finalserie, Växjö-Skellefteå, bäst av sju matcher, kommer ytterligare att putsa säsongens rekordsiffror.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.