Flera satsningar på skidtunnlar

Skidåkarna får fler skidtunnlar att välja på när de ska träna på den snöfria delen av året. Torsby är etablerat, likaså har Finland tre anläggningar, Botkyrka har sagt ja till en investering och nu presenteras mångmiljonprojekt i Norge och i Piteå.
Att motionera på skidor blir allt mera populärt. Helst även när snön saknas och då är skidtunnlarna ett alternativ. Foto: Malin Hoelstad, Svd/Scanpix


Intresset för att åka skidor ökar lavinartat. Det är bara att se hur Vasaloppet växer från år till år.

Byggstart i Botkyrka

Men alla ska ju också träna någonstans under sommarhalvåret och ambitionen har övergått till en affärsidé. Kommuner och enskilda har insett här går det att tjäna pengar och få många besökare.

Botkyrkas politiker har sagt ja till bygget av Sveriges största inomhusanläggning för skidåkare. Nästa år är det tänkt att spaden ska tryckas ned i backen och ett år senare ska 2 km skidspår inomhus stå klar. Priset är beräknat till drygt 100 miljoner kronor.

Projektet är väl förberett, inte minst tack vare en enkät till alla Vasaloppsåkare i Stockholm.

Oro i Torsby

- Vi fick ett jättestort stöd. Det här är vad de önskar, sa Krister Kalte, VD Upplev Botkyrka AB, när projektet presenterades.

I Stockholm finns den största representation av Vasaloppsåkare med totalt 15 000 aktiva.

I Torsby torde man känna oro. Mälardalen har varit ett upptagningsområde och besökarna därifrån har varit många.

Jättesatsning i Norge

Nu avslöjas planer på ett bygge i Piteå. Tre lokala affärsmän vill satsa 225 miljoner kronor. Hilding Holmqvist, Staffan Persson och Erik Lindbäck har som mål att utveckla skidanläggningen Lindbäckstadion. Här ska det bli en skidtunnel om två km, nya campingstugor, husvagnsplatser och restaurang.

De tre ska är beredda att bidra med 25 miljoner och i övrigt ska pengar komma från banker, kommun och andra investerare. 2017 ska skidarenan stå klar.

I Norge är planerna långt gångna för en gigantisk inomhushall med en alpin backe på 650 meter samt två kilometer längdåkningsspår.

Denna jättearena för skidåkning ska ligga i Lörenskog, sydost om Oslo, och ska vara färdig för invigning om fyra år.

 




Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.