Så ska HIF få ett nytt Olympia

Helsingborg tvingas acceptera att nya Olympia på obestämd tid stoppas. 300-miljonerssatsningen är för dyr. Nu har HIF en idé till lösning.

Så här molokna såg de ut i oktober, Claes Ohlsson, styrelseordförande Helsingborgs IF, och fastighetsdirektör Fredrik Hjort från Kärnfastigheter i Helsingborgs stad, när de medgav att Nya Olympia blir uppskjuten igen.


Artikelserien om Arena-Sverige, i Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, fortsätter med uppgifter om hur Helsingborg ska få sin nya arena.

- Efter nya krav har vi ett nytt förslag som vi ska presentera för det kommunala fastighetsbolaget, avslöjar klubbdirektören Paul Myllenberg.

Förslaget blev för dyrt

Hela hösten såg byggstarten ut att vara tryggad för Helsingborg och allsvenska fotbollen på väg mot ännu en storarena.

Kampanjen för Nya Olympia 2016 hade vevats under flera månader, men så fick kommunen kalla fötter.

Men efter år av arena ansågs kalkylen om 290 miljoner inte hålla enligt det förslag som lanserades och uppgick till 350-360 miljoner kronor.En då redan stram kalkyl var inte ens i närheten av att räcka till.

Söka besparingar

Nu jobbar HIF tillsammans med kommunen och entreprenören på att göra ekonomiska besparingar och omarbetningar i förslaget och hoppas därmed att få klartecken för en byggstart.

Ett förbättrat och slutgiltigt förslag ska presenteras av en projektgrupp den 1 mars och förhoppningen därpåp är ett klartecken för byggstart.

- Vi har tagit bort precis allt som inte påverkar kunden, avslöjar Paul Myllenberg och preciserar sig:

- Det handlar om billigare materialval av som fasader och interiörer och vi känner trots det att vi fortsatt har ett otroligt fint Olympia på gång. 

Förlorar pengar varje dag

Men den tuffa ekonomiska verkligheten sätter spår.

Det är inga tillfälligheter att klubbar som Malmö och Kalmar FF som äger sina respektive arenor tyngs hårt ekonomiskt, liksom att så väl Häcken som Halmstad har fått se sina arenaplaner bli hängandes i luften.

- Det har aldrig varit aktuellt för oss att äga. Dels finns det en större risk i det men redan från början så har kommunen här varit tydlig med att de vill äga Olympia.

Så något annat alternativ än att hyra har egentligen inte heller aldrig funnits för oss, säger Myllenberg och menar att ålderstigna Olympia har gjort sitt:

- Vi förlorar ju pengar varje dag. Det är svårt men allsvenska klubbar måste satsa på nya arenor. Det är det sista trappsteget till ökade intäkter. Det finns ingen annan genväg.

Titta på andra branscher

- Vi måste samtidigt blir mer professionella. Nya ytor på arenan gör så att folk vill konsumera mer. Sedan ska vi klubbar titta på andra branscher som exempelvis flyget som prissätter vissa populära flyglinjer dyrare och mindre populära billigare. En prisvariation mellan olika matcher är ett måste.

- Vi måste utveckla svensk fotboll och det gör vi bäst på det här viset, säger han och skärper tonen:

- Den standard flera allsvenska arenor har i dag hade aldrig accepterats inom skola eller vården.

Det finns också fler brister HIF:s klubbdirektör vill peka på.

- Vi måste tänka mer lobbyistiskt och politiskt för att minska misstänksamheten från övriga delar av samhället. Jag tänker på att motståndet nästan alltid är stort mot större idrottssatsningar.

Lyfta fram samhälsnyttan

- Vi är än så länge för dåliga på att lyfta fram samhällsnyttan med den här typen av satsningar. Det är mycket som är känsligt i ett sådant här projekt. Därför måste vi få människor att förstå samhällsnyttan och att finansieringen av ett arenaprojekt inte behöver betyda att man stjäl resurser från vård och skola.

I dag har HIF driftskostnader på cirka 8 miljoner kronor.

Med nya Olympia blir den kostnaden högre men klubben är beredd att betala priset. Kalmar har 20 miljoner i driftskostnad, MFF mer än det dubbla och frågan är vad HIF:s nota slutar med om en ny arena blir verklighet?

Men å andra sidan, med en gynnsam utveckling, en ny toppmodern arena och sportsliga framgångar så hoppas HIF kunna öka sin omsättning med 50 procent.

- Tele2 är förebilden för oss, framförallt när det gäller hospitalityn, men vår förhoppning är att till och med passera Tele2 och ha ett ännu starkare projekt när vi står klara med Nya Olympia.

- Hockeyarenan Hyllie i Malmö är ett annat exempel vi har haft framför ögonen, berättar Myllenberg.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.