Så ska HIF få ett nytt Olympia

Helsingborg tvingas acceptera att nya Olympia på obestämd tid stoppas. 300-miljonerssatsningen är för dyr. Nu har HIF en idé till lösning.

Så här molokna såg de ut i oktober, Claes Ohlsson, styrelseordförande Helsingborgs IF, och fastighetsdirektör Fredrik Hjort från Kärnfastigheter i Helsingborgs stad, när de medgav att Nya Olympia blir uppskjuten igen.


Artikelserien om Arena-Sverige, i Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, fortsätter med uppgifter om hur Helsingborg ska få sin nya arena.

- Efter nya krav har vi ett nytt förslag som vi ska presentera för det kommunala fastighetsbolaget, avslöjar klubbdirektören Paul Myllenberg.

Förslaget blev för dyrt

Hela hösten såg byggstarten ut att vara tryggad för Helsingborg och allsvenska fotbollen på väg mot ännu en storarena.

Kampanjen för Nya Olympia 2016 hade vevats under flera månader, men så fick kommunen kalla fötter.

Men efter år av arena ansågs kalkylen om 290 miljoner inte hålla enligt det förslag som lanserades och uppgick till 350-360 miljoner kronor.En då redan stram kalkyl var inte ens i närheten av att räcka till.

Söka besparingar

Nu jobbar HIF tillsammans med kommunen och entreprenören på att göra ekonomiska besparingar och omarbetningar i förslaget och hoppas därmed att få klartecken för en byggstart.

Ett förbättrat och slutgiltigt förslag ska presenteras av en projektgrupp den 1 mars och förhoppningen därpåp är ett klartecken för byggstart.

- Vi har tagit bort precis allt som inte påverkar kunden, avslöjar Paul Myllenberg och preciserar sig:

- Det handlar om billigare materialval av som fasader och interiörer och vi känner trots det att vi fortsatt har ett otroligt fint Olympia på gång. 

Förlorar pengar varje dag

Men den tuffa ekonomiska verkligheten sätter spår.

Det är inga tillfälligheter att klubbar som Malmö och Kalmar FF som äger sina respektive arenor tyngs hårt ekonomiskt, liksom att så väl Häcken som Halmstad har fått se sina arenaplaner bli hängandes i luften.

- Det har aldrig varit aktuellt för oss att äga. Dels finns det en större risk i det men redan från början så har kommunen här varit tydlig med att de vill äga Olympia.

Så något annat alternativ än att hyra har egentligen inte heller aldrig funnits för oss, säger Myllenberg och menar att ålderstigna Olympia har gjort sitt:

- Vi förlorar ju pengar varje dag. Det är svårt men allsvenska klubbar måste satsa på nya arenor. Det är det sista trappsteget till ökade intäkter. Det finns ingen annan genväg.

Titta på andra branscher

- Vi måste samtidigt blir mer professionella. Nya ytor på arenan gör så att folk vill konsumera mer. Sedan ska vi klubbar titta på andra branscher som exempelvis flyget som prissätter vissa populära flyglinjer dyrare och mindre populära billigare. En prisvariation mellan olika matcher är ett måste.

- Vi måste utveckla svensk fotboll och det gör vi bäst på det här viset, säger han och skärper tonen:

- Den standard flera allsvenska arenor har i dag hade aldrig accepterats inom skola eller vården.

Det finns också fler brister HIF:s klubbdirektör vill peka på.

- Vi måste tänka mer lobbyistiskt och politiskt för att minska misstänksamheten från övriga delar av samhället. Jag tänker på att motståndet nästan alltid är stort mot större idrottssatsningar.

Lyfta fram samhälsnyttan

- Vi är än så länge för dåliga på att lyfta fram samhällsnyttan med den här typen av satsningar. Det är mycket som är känsligt i ett sådant här projekt. Därför måste vi få människor att förstå samhällsnyttan och att finansieringen av ett arenaprojekt inte behöver betyda att man stjäl resurser från vård och skola.

I dag har HIF driftskostnader på cirka 8 miljoner kronor.

Med nya Olympia blir den kostnaden högre men klubben är beredd att betala priset. Kalmar har 20 miljoner i driftskostnad, MFF mer än det dubbla och frågan är vad HIF:s nota slutar med om en ny arena blir verklighet?

Men å andra sidan, med en gynnsam utveckling, en ny toppmodern arena och sportsliga framgångar så hoppas HIF kunna öka sin omsättning med 50 procent.

- Tele2 är förebilden för oss, framförallt när det gäller hospitalityn, men vår förhoppning är att till och med passera Tele2 och ha ett ännu starkare projekt när vi står klara med Nya Olympia.

- Hockeyarenan Hyllie i Malmö är ett annat exempel vi har haft framför ögonen, berättar Myllenberg.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.

Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen  i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.