Så ska HIF få ett nytt Olympia
Artikelserien om Arena-Sverige, i Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, fortsätter med uppgifter om hur Helsingborg ska få sin nya arena.
- Efter nya krav har vi ett nytt förslag som vi ska presentera för det kommunala fastighetsbolaget, avslöjar klubbdirektören Paul Myllenberg.
Förslaget blev för dyrt
Hela hösten såg byggstarten ut att vara tryggad för Helsingborg och allsvenska fotbollen på väg mot ännu en storarena.
Kampanjen för Nya Olympia 2016 hade vevats under flera månader, men så fick kommunen kalla fötter.
Men efter år av arena ansågs kalkylen om 290 miljoner inte hålla enligt det förslag som lanserades och uppgick till 350-360 miljoner kronor.En då redan stram kalkyl var inte ens i närheten av att räcka till.
Söka besparingar
Nu jobbar HIF tillsammans med kommunen och entreprenören på att göra ekonomiska besparingar och omarbetningar i förslaget och hoppas därmed att få klartecken för en byggstart.
Ett förbättrat och slutgiltigt förslag ska presenteras av en projektgrupp den 1 mars och förhoppningen därpåp är ett klartecken för byggstart.
- Vi har tagit bort precis allt som inte påverkar kunden, avslöjar Paul Myllenberg och preciserar sig:
- Det handlar om billigare materialval av som fasader och interiörer och vi känner trots det att vi fortsatt har ett otroligt fint Olympia på gång.
Förlorar pengar varje dag
Men den tuffa ekonomiska verkligheten sätter spår.
Det är inga tillfälligheter att klubbar som Malmö och Kalmar FF som äger sina respektive arenor tyngs hårt ekonomiskt, liksom att så väl Häcken som Halmstad har fått se sina arenaplaner bli hängandes i luften.
- Det har aldrig varit aktuellt för oss att äga. Dels finns det en större risk i det men redan från början så har kommunen här varit tydlig med att de vill äga Olympia.
Så något annat alternativ än att hyra har egentligen inte heller aldrig funnits för oss, säger Myllenberg och menar att ålderstigna Olympia har gjort sitt:
- Vi förlorar ju pengar varje dag. Det är svårt men allsvenska klubbar måste satsa på nya arenor. Det är det sista trappsteget till ökade intäkter. Det finns ingen annan genväg.
Titta på andra branscher
- Vi måste samtidigt blir mer professionella. Nya ytor på arenan gör så att folk vill konsumera mer. Sedan ska vi klubbar titta på andra branscher som exempelvis flyget som prissätter vissa populära flyglinjer dyrare och mindre populära billigare. En prisvariation mellan olika matcher är ett måste.
- Vi måste utveckla svensk fotboll och det gör vi bäst på det här viset, säger han och skärper tonen:
- Den standard flera allsvenska arenor har i dag hade aldrig accepterats inom skola eller vården.
Det finns också fler brister HIF:s klubbdirektör vill peka på.
- Vi måste tänka mer lobbyistiskt och politiskt för att minska misstänksamheten från övriga delar av samhället. Jag tänker på att motståndet nästan alltid är stort mot större idrottssatsningar.
Lyfta fram samhälsnyttan
- Vi är än så länge för dåliga på att lyfta fram samhällsnyttan med den här typen av satsningar. Det är mycket som är känsligt i ett sådant här projekt. Därför måste vi få människor att förstå samhällsnyttan och att finansieringen av ett arenaprojekt inte behöver betyda att man stjäl resurser från vård och skola.
I dag har HIF driftskostnader på cirka 8 miljoner kronor.
Med nya Olympia blir den kostnaden högre men klubben är beredd att betala priset. Kalmar har 20 miljoner i driftskostnad, MFF mer än det dubbla och frågan är vad HIF:s nota slutar med om en ny arena blir verklighet?
Men å andra sidan, med en gynnsam utveckling, en ny toppmodern arena och sportsliga framgångar så hoppas HIF kunna öka sin omsättning med 50 procent.
- Tele2 är förebilden för oss, framförallt när det gäller hospitalityn, men vår förhoppning är att till och med passera Tele2 och ha ett ännu starkare projekt när vi står klara med Nya Olympia.
- Hockeyarenan Hyllie i Malmö är ett annat exempel vi har haft framför ögonen, berättar Myllenberg.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.