Ny racerbana byggs i Skellefteå

Sveriges längsta permanenta racingbana byggs i Skellefteå. Nu har STCC  skrivit ett 10-årigt avtal med Skellefteå Drive Center.Därmed blir det möjligt att återinföra klassiska Midnattsolsloppet som inte har arrangerats på 50 år. 

Anläggningen ligger på Fällfors nedlagda militärflygplats och omfattar 361 hektar. Här finns 132 ha asfalterade ytor, 1,88 har halkbanor sommartid. Här ska landets längsta längsta racerbana växa fram.

Byggnationen av den nya permanenta banan har inletts och längden uppgår till 4120 meter, längre än någon annan bana i Sverige.

Stort område

Anläggningen ligger på Fällfors nedlagda militärflygplats och omfattar 361 hektar. Här finns 132 ha asfalterade ytor, 1,88 ha preparerade halkbanor- sommartid, Landisbanor/konstis- vintertid, 

mängder av grusvägar, terräng/off road banor, 1610 m2 varmbonade/isolerade hangarer, samt bergrum för speciella tillfällen. Dessutom en restaurang och  konferens- och utbildningssalar . Därutöver  logi för runt 100 personer. 

– Motorsporten har en stor tradition i Norrland och vi är oerhört glada över att fylla det tomrum vad gäller avsaknaden av en tävlingsbana i norra Sverige. Speciellt då vi har många förare från Norrland i STCC, säger Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center..

Bra uppbackning

- Vår ambition är att skapa en av Skandinaviens absolut bästa banor och vi har ett starkt stöd från näringsliv samt kommunen. D, det finns tveklöst mycket goda möjligheter till en storpublik för Midnattsolsloppet

– Vi är äntligen tillbaka i Norrland, Sveriges största landskapoch vi kan satsa på Midnattsolsloppet igen. En viktig del i långsiktigheten för STCC tillsammans med våra andra ikoniska tävlingar som Kanonloppet, Västkustloppet, Kvällsposten Newsrace och finalen på Mantorp Park, säger Hans Bååth, styrelseordförande i STCC AB.

-Precis som andra stora racingmästerskap i världen är vår ambition att ha en fast kalender med tävlingar som man många år i förväg vet när de körs, en nyckel i att bygga vidare STCC vad gäller publik och uppmärksamhet, 

Banan har designats av TTI GmbH som idag drivs av tidigare F1-föraren Alexander Wurz som tävlat för Benetton, McLaren och Williams.

Norrländska stjärnföraren samt regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren har provkört banan i en simulator.

– Det här kommer tveklöst bli en av de bästa banorna i Skandinavien. Jag har tävlat på många banor runt om i världen och den här har alla ingredienser som behövs. Den är snabb, utmanande, har bra omkörningsmöjligheter och kommer att ha en otrolig atmosfär när vi kör i skymningsljuset strax innan midsommar nästa år, säger Robert Dahlgren, som fortsätter att tävla för SEAT Dealer Team PWR Racing i årets STCC.

Namnet Midnattsolsoppet återinförs tillsammans med STCC:s partner KAK, Kungliga Automobil. Tävlingen ska köras på kvällstid helgen före midsommar nästa år och tio år framåt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.