Vill Björn Ulvaeus investera igen i hemstan?

I två mindre Smålands-kommuner, med sju mils avstånd, rustas för framtidens ishockey – i  två helt nya arenor. En kapplöpning om att vinna ett unikt hallrace, med en totalkostnad på närmare 1 miljard kronor.

Västervik har ett trumfkortet i bygdens son, BjörnUlvaeus, menOskarshamn ligger något före i hallplaneringen.

”Björn Ulvaeus Arena” - kan det vara något. Han är väldigt mån om hemstaden Västervik och har redan gjort stora investeringar. och nu krävs pengar ill en ny ishoxkeyhall/eventarena...

SHL-laget IK Oskarshamn kan efter utdragen kamp med kommunen vinka adjö till slitna Be Ge Hockeycenter. Kommunalrådet Anders Erlandsson (s) har satt ned foten och lämnat klartecken för ett arenabygge med plats för 4 500 åskådare mot nuvarande 3 275. Kostnad 325 miljoner och troligen belägen i Kronoparken, väster om E 22 och söder om Oskarshamns sjukhus. Vad som i nuläget försinkar projektet är att ytterligare alternativ ska utredas, och med viss detaljplaneprocess.  Byggstart 2023-2024.

Bygge även hos grannen

Nuvarande hyllade tränaren Martin Filanders framtid i klubben är avhängigt att hallfrågan förs i mål  de närmaste två åren. En unik klausul i kontraktet reglerar detta..

Hockeyallsvenskan Västerviks IK vill inte vara sämre.  Sju mil norrut längs ostkusten går gamla Plivit Arena, invigd 1984 snart in i himlen. Under våren väntas ärendet upp, först i kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige. Politisk enighet råder, hoppsan, och redan till hösten 2022 kan spaden tryckas i jorden, i direkt anslutning till nuvarande arena.  Här beräknas kostnaden till 150-250 miljoner och med kapacitet på cirka 3000 åskådare. I Plivit Arena kan 2 400 trängas in, varav majoriteten är ståplatser.

Både i Oskarshamn och Västervik är det kommunala bolag som är byggherrar, det vill säga det är skattefinansierade arenor, klubbarna är hyresgäster och kommer årligen att erlägga hyresavgifter.  

Arenorna byggs också för brett användningsområde,  som mässor, konserter och andra publika arrangemang.

- Byggplanerna har mötts av stor entusiasm, och vi har påbörjat upphandlings-processen. Byggstart i höst är ingen omöjlighet, och visst vore det kul om vi hinner före Oskarshamn, säger Henrik Ankarvall på det kommunala bostadsbolaget.

Noggranna förberedelser

Västervik har även tagit hjälp av Svefa Fastighetskonsulter där Anders Björkestedt analyserat ekonomiska kalkyler – och risker.

-Det är många aspekter som ligger i vågskålen.  Hur hanterar man ekonomiska förutsättningar, och vilka krav ska ställas på föreningarna i hyresavtalen.  Skriver man drift och hyresavtal eller hyr föreningarna hela arenorna och tar kapitalkostnaderna?, säger Anders Björkestedt.

- I Västervik är det Tjust Fastigheter som bygger, och hyr ut till Enheten för Samhällsbyggnad i kommunen som i sin tur hyr ut arenan till Västerviks IK. Det är många frågor som uppstår, berättar Anders Björkestedt.

-Men jag har märkt att ambitionen är hög i Västervik och min rapport ska ligga klar om några veckor.

Magnus Ravander, styrelseledamot i föreningen med ansvar för arenafrågor har nära kontakt med Martin Åkerberg, klubbdirektör i Oskarshamn och Magnus är för sin del övertygad om Västervik vinner  hallracet.

”Björn Ulvaeus Arena”?

-Ja, vi ligger före Martin. Vi har exempelvis detaljplanen redan klar och upphandlingen är på gång. Jag vill poängtera att för vår del är detta först och främst ett idrottsprojekt, där den nya hallen blir en väldigt viktig del i ett redan befintligt idrottsområde som nu växer ytterligare, menar Magnus Ravander.

I Västervik har man redan så mått börjat fundera på namnfrågan till nya hallen. Bakom Plivit Arena ligger ett famljeföretag med bas i Västervik som är störst på mat från Balkan och sydöstra Europa  Med all respekt, vore det inte flashigare och med större ekonomisk tyngd med exempelvis ”Björn Ulvaeus Arena”? Efter ABB-ikonen som han Västervik som hemstad och redan är del i stadens utveckling med nya hotell och restaurant komplexet Nya Slottsholmen AB .

-Ja, varför inte! Men vad jag vet är Björn inte delaktig i den här satsningen. ”Björn Ulvaeus Arena” är ändå något att fundera på, skrattar Magnus Ravander. 

I hockey-Sverige är Västervik IK en småhandlare med en total omsättning, inklusive laget i Hockeyettan, på 21 miljoner. IK Oskarshamn, som jagar en play off plats i SHL, är också ett lågbudgetlag med cirka 70 miljoner på elitverksamheten. 

Martin Åkerberg hoppas med den nya hallen kunna konkurrera med de dominanta klubbarna, typ Färjestad och Frölunda, som landar kring 140 miljoner.

-För oss öppnar en ny hall helt andra möjligheter för publik och sponsorer. Vi kan erbjuda vår sport på ett helt annat sätt än tidigare, betonar Magnus Ravander.

I Sverige finns i dag cirka 400 ishallar. Den första hallen, eller islada byggdes i Kiruna 1956-1957 Matojärvi islada. Störst är Avici Arena, tidigare Globen 13 850 åskådare.

Kjell Nilsson

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.