När bandyn försvann växte Elless IF

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

När minigolfbanan kompletterades med ett utepingisbord föddes idén med ett ett utegym med sex stationer

Bandyn startade redan 1910, när vinterlediga sjömän började spela på kanalen, men 2011 var spelar- och ledarbristen så stor att bandyn lades ner. Första föreningen var Sjötorps BK men 1946 bildades Elless idrottsförening.

Årets man härifrån

Elless blev med tiden ett aktat namn i Sverige, kvalspelade till allsvenskan två gånger (1976 och 1981) och spelade 3-3 hemma mot Boltic när Karlstadlagets storhetstid inleddes. Men Elless har också fostrat många duktiga spelare som etablerat sig i elitserien och vunnit VM-titlar som juniorer. Men den störste av dom alla, Johan Esplund, blev en av Sveriges bästa spelare genom tiderna med VM-guld och SM-guld och titeln Årets man.

Det där var en liten historik bara för att ni ska förstå vad bandyn har betytt för Sjötorp som samhälle.

Ge upp? Aldrig!

Men ge upp föreningen? Aldrig!

När bandyn upphörde fanns det krafter som verkade för att någon form av verksamhet skulle etableras.

En tennisbana fanns redan men sen föddes tanken på ett gym i de före detta omklädningsrummen.

Tanken blev till verklighet och starten på en utveckling som i dag kan beskrivas som fantastisk.

Jag själv var ordförande i många år, stod sen över några år, men kom tillbaka när gymmet stod klart.

Och styrelsen började tänka ännu mer på framtiden och vad bygden behövde. Vi renoverade tennisbanan för närmare 200 000 kronor och klubblokalen för lika mycket. Elless har investerat cirka 2 miljoner kr i anläggningar för sport och fritid. 

Kommunen köpte bandybanan

Men vad skulle bandybanan användas till? Vi beslutade oss för att skapa ställplatser för husbilar, och fick med oss en entreprenör. Det gnälldes dock litet i kommunen, eftersom vi inte hade bygglov för ställplatserna. Då sökte vi bygglov och fick 17 platser godkända.

När grannarna började grymta litet, kom kommunens samhällsbyggnadschef Thomas Johansson och exploateringschef Erik Randén för att tillsammans med mig som föreningsrepresentant förklara hur allt skulle bli. I samma veva förde jag frågan på tal om att sälja bandybanan, och då initierade Erik Randén idén om att kommunen skulle kunna ta över.

Det här var startskottet på något som visade sig bli lyckan för Elless IF och för hela bygden. Efter diverse turer bestämde sig politikerna för att köpa banan för 1,2 miljoner kronor.

Stormöte med många idéer

Helt plötsligt var idrottsföreningen god för mer än 1,5 miljoner kronor (det fanns ju pengar sen tidigare), och styrelsen bestämde sig för att kalla till stormöte i bygdegården hösten 2019. Uppslutningen var enormt stor och idéerna många, och när vi summerat alla idéer var det dags att prioritera.

Det första vi gjorde var att renovera boulebanan, genom att gräva ur allt det gamla, lägga på nytt bärlager och toppa med en yta för själva spelet.

Sen var det dags att ta itu med den gamla minigolfbanan och nu skriver vi 2020. Samma sak där med underlaget, och så kompletterade vi med några nya banor. Och till minigolfbanan beställde vi också ett utepingisbord, eftersom vi hade etablerat ett samarbete med företaget Tress Sport & Lek, som samtidigt levererade ett utegym med sex stationer, som var ett hett önskemål på det där stormötet.

Många överklaganden blev det…

Samma år bestämde styrelsen också att vi skulle bygga en så kallad multisportarena för spontanidrott. Vi fick bygglov av kommunen i april, men en bostadsrättsförening och två privata fastighetsägare överklagade till länsstyrelsen. Det blev alltså stopp men länsstyrelsen gav oss och kommunen rätt, men då lämnades en ny överklagan in till mark- och miljödomstolen.

Avslag även där, men en fastighetsägare gav sig inte utan överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som dock inte gav prövningstillstånd. Det innebär att det var fritt fram att bygga i år, vilket vi återkommer till.

För 2021 hände det också saker. Dels bestämde styrelsen att bygga en ny lekplats vid gästhamnen. Kanalbolaget stod för markarbetet och Elless för själva anläggningen, som gick på närmare 300 000 kronor. Men vilken succé det blev!

Bastuflotte blev succé

Det andra stor projektet var att Elless köpte Göta kanalbolagets bastuflotte för 15 000 kronor. Den låg i småbåtshamnen i förfallet skick. Det bestämdes att bygga en helt ny flotte (med aluminiumbotten) och helrenovera bastun. I juni i fjol skvalpade den i vattnet igen och hade kostat 175 000 kronor.

Hittade badentusiasterna till bastun? Om de gjorde. Bokningsfrekvensen, du bokar via nätet, blev enormt hög och har fortsatt att öka. Bastun i Sjötorp blev plötsligt vida känd. Satsningen var helt rätt.

Multisportarena för 550 000 

Och i år var det så äntligen dags att bygga multisportarenan, till en kostnad av cirka 550 000 kronor. Kommunen lovade att stå för markarbetet och dra fram el till belysning. Arbetet har gått smärtfritt och den 2 juni stod anläggningen klar att tas i bruk. Den mäter 12x24,5 meter, har konstgräs och kan användas till bland annat fotboll, innebandy och basket, men det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Arenan blev oerhört populär redan från start för både äldre och yngre ungdomar – och en del vuxna också…

Även här samarbetade Elless med Tress Sport & Lek, som nu levererat i tur och ordning utepingisbord, utegym, lekplats och multisportarena. 

Johan Nilsson på Tress Sport & Lek tycker att det är ett givande samarbete, inte bara därför att företaget har fått sälja utrustning för runt en miljon kronor.

-Vi är glada och tacksamma att kunna inspirera barn, ungdomar och vuxna till ett mer aktivt liv genom den här satsningen som Elless gjort i Sjötorp, säger Johan Nilsson.

Elless sökte också medel hos Allmänna Arvsfonden för multisportarenan, och blev beviljade 396 000 kronor.

Det innebär att det nu finns utrymme för ytterligare satsningar.

Det här bevisar väl också att det finns kraft på mindre orter, som ofta glöms bort när det gäller investeringar av den här arten. Kommunerna har inte råd, helt enkelt.

Hoppas att satsningen i Sjötorp kan inspirera andra mindre föreningar till liknande insatser för sin bygd.

Håkan Larsson

Fakta

Det här har Elless IF skapat i Sjötorp

Innegym med cirka 80 medlemmar som betalar 500 kronor om året.

Tennisbana

Två boulebanor

Minigolf med utepingis och gammal traditionell lottkiosk (inbringar cirka 100 000 kronor om året)

Utegym

Lekplats

Bastuflotte (300 kronor för tre timmar, beräknad inkomst cirka 50 000 kronor per år. Boka på boka.se/bastubryggan).

Minisportarena 12x24,5 meter för spontanidrott för alla.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.