KTH gör en unik idrottssatsning

På tisdagen invigdes KTH Centrum för idrottsteknik, vars uppdrag är att matcha alla former av idrott med världsledande forskning vid KTH.  Satsningen som sträcker sig från elitaktiviteter på global nivå – till träning och välbefinnande för alla, och är en bekräftelse på KTH:s tidigare initiativ

Syftet med centret är att förbättra utbildningen, designa bättre utrustning och infrastruktur, öka deltagandet och att underlätta hållbara och attraktiva evenemang. Föreståndare för det nya centret på KTH är professor Gunnar Karlsson som också har varit drivande.  

Många har samverkat

Redan från början finns flera samarbetspartners. Förutom Riksidrottsförbundet och SOK finns även Stockholm Stad, Region Stockholm, Falun Kommun, Monark Exercise, POC och Högskolan Dalarna med som partners i centret. Dessutom har KTH sedan många år samarbete med de andra universiteten i Stockholm inom sport. 

Samarbetena med Stockholm och Falun gör det möjligt för KTH att utnyttja infrastrukturen kring Stockholms Stadion likväl som Lugnet för tester och forskning både under träning och i samband med tävlingar.  

Vid Invigningen påvisades också prov på vilka typer av perspektiv KTH redan har i sin forskning och i verksamheter som på olika sätt är kopplade till KTH. Det handlar exempelvis om hur visualisering kan underlätta utveckling av idrottsteknik, men även om hur relationen teknik-idrottare kan utveckla förståelsen och insikter för att vi kan bli bättre. 

Hur teknik kan stödja träning och prestation är något som återfinns flera projekt. Exempelvis finns ett projekt som ser till teknik kan avkoda, förutspå och stärka rörelser. Det handlar om att kvantifiera rörelsestrategier som används av det centrala nervsystemet och på att reda ut det komplexa sambandet mellan rörelseprestanda och underliggande motorisk funktion, med hjälp av en kombination av experiment, simulering och utveckling av enheter.

Vidare finns god kunskap och forskning kring att förstå mätbara idrottsrelaterade signaler i människokroppen och hur man mäter dessa.  Arbetet är viktigt för att förstå tillämpningen av sportgivare, samt hur man bearbetar och presenterar mätresultat som mäter relevant data för att förbättra prestationsförmågan. 

Digital coach

Ett exempel på en kommersialisering av forskning med koppling till KTH är appen Racefox, som är en digital coach för löpning och skidåkning.  Genom en AI-algoritm hjälps skidåkare och löpare i realtid att förbättra sin teknik, en lösning som hjälp många att klättra i seedningsgrupperna i Vasaloppet.

Även MIPS är ett företag med koppling till KTH som är specialiserade på hjälmsäkerhet. Den biomekaniska forskningen har utvecklat säkerhetslösningar för hjälmar som används i skidor, cykel, ridning, motorsport och klättring. 

Förhoppningsvis ska centrumbildningen skapa kraft att samla kompetens och perspektiv så att tekniken i än bättre omfattning kan stärka idrotten och utveckla lösningar som kan göra skillnad framöver.

Staffan Movin 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.