KTH gör en unik idrottssatsning

På tisdagen invigdes KTH Centrum för idrottsteknik, vars uppdrag är att matcha alla former av idrott med världsledande forskning vid KTH.  Satsningen som sträcker sig från elitaktiviteter på global nivå – till träning och välbefinnande för alla, och är en bekräftelse på KTH:s tidigare initiativ

Syftet med centret är att förbättra utbildningen, designa bättre utrustning och infrastruktur, öka deltagandet och att underlätta hållbara och attraktiva evenemang. Föreståndare för det nya centret på KTH är professor Gunnar Karlsson som också har varit drivande.  

Många har samverkat

Redan från början finns flera samarbetspartners. Förutom Riksidrottsförbundet och SOK finns även Stockholm Stad, Region Stockholm, Falun Kommun, Monark Exercise, POC och Högskolan Dalarna med som partners i centret. Dessutom har KTH sedan många år samarbete med de andra universiteten i Stockholm inom sport. 

Samarbetena med Stockholm och Falun gör det möjligt för KTH att utnyttja infrastrukturen kring Stockholms Stadion likväl som Lugnet för tester och forskning både under träning och i samband med tävlingar.  

Vid Invigningen påvisades också prov på vilka typer av perspektiv KTH redan har i sin forskning och i verksamheter som på olika sätt är kopplade till KTH. Det handlar exempelvis om hur visualisering kan underlätta utveckling av idrottsteknik, men även om hur relationen teknik-idrottare kan utveckla förståelsen och insikter för att vi kan bli bättre. 

Hur teknik kan stödja träning och prestation är något som återfinns flera projekt. Exempelvis finns ett projekt som ser till teknik kan avkoda, förutspå och stärka rörelser. Det handlar om att kvantifiera rörelsestrategier som används av det centrala nervsystemet och på att reda ut det komplexa sambandet mellan rörelseprestanda och underliggande motorisk funktion, med hjälp av en kombination av experiment, simulering och utveckling av enheter.

Vidare finns god kunskap och forskning kring att förstå mätbara idrottsrelaterade signaler i människokroppen och hur man mäter dessa.  Arbetet är viktigt för att förstå tillämpningen av sportgivare, samt hur man bearbetar och presenterar mätresultat som mäter relevant data för att förbättra prestationsförmågan. 

Digital coach

Ett exempel på en kommersialisering av forskning med koppling till KTH är appen Racefox, som är en digital coach för löpning och skidåkning.  Genom en AI-algoritm hjälps skidåkare och löpare i realtid att förbättra sin teknik, en lösning som hjälp många att klättra i seedningsgrupperna i Vasaloppet.

Även MIPS är ett företag med koppling till KTH som är specialiserade på hjälmsäkerhet. Den biomekaniska forskningen har utvecklat säkerhetslösningar för hjälmar som används i skidor, cykel, ridning, motorsport och klättring. 

Förhoppningsvis ska centrumbildningen skapa kraft att samla kompetens och perspektiv så att tekniken i än bättre omfattning kan stärka idrotten och utveckla lösningar som kan göra skillnad framöver.

Staffan Movin 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen