Nya planer för Scandinavian Masters

Med ett och samma tävlingsnamn, Scandinavian Masters, och med sex ledande sponsorer i stället för en huvudsponsor ska svensk golfs proffstävling få ny profil. Dessutom, satsningen på att få Ryder Cup innebär att Svenska Golfförbundet behåller ägarskapet.

Avsikten var att SAS Masters på Barsebäck i juli var Svenska Golfförbundets avsked som ägare och att Björn Örås, ägaren och den drivande bakom Bro Hof Slott GC, skulle bli ytterst ansvarig från 2010.

Men nu har parterna enats om en annan struktur och det innebär att SGF arrangerar Europatourtävlingen även 2010 på Bro Hof. Masters vd, Fredrik Nilsmark, förklarar på golf.se:

En ny avsiktsförklaring

- Vår ambition kvarstår att Björn Örås ska äga den här tävlingen enligt den avsiktsförklaring som är gjord men nya Masters hänger ihop med den svenska Ryder Cup-ansökan. Nu sköt man upp den processen och efter en diskussion med Björn så tyckte han att det var rimligt att SGF fortsätter och det har vi accepterat. Björn kommer dock att gå in som styrelseordförande i bolaget med omedelbar verkan och det kommer att bildas en delvis ny styrelse.

Golfförbundet har lagt ut ett antal miljoner för att Sverige ska få en stor proffstävling årligen. Nu står det klart att Björn Örås i utbyte för en förlustgaranti tar över som ägare av tävlingen från nästa år.

SAS är kvar som huvudsponsor även 2010 och har sedan en option på ytterligare två år. Planerna inför framtiden är omfattande. Prissumman ska höjas från 10 till 20 miljoner kronor. Fredrik Nilsmark behåller jobbet som vd och med Jesper Parnevik vid sin sida:

Ska behålla ett och samma namn

- Björn Örås och jag har skrivit ett visionsdokument som vi båda kommer att jobba mot. Masters har bytt namn väldigt många gånger de senaste åren och det är omöjligt att bygga ett varumärke om man byter tävlingsnamn hela tiden. Den långsiktiga tanken är att det ska heta Scandinavian Masters, och istället för en titelsponsor ha sex patrons/huvudsponsorer.

- Sedan gillar vi båda US Masters väldigt mycket, utan att bli stursk och säga att vi ska bli som dem så har US Masters väldigt många saker som de gör bra och som vi har tittat på. De är konsekventa och det vill vi också vara. De är genomtänkta in i minsta detalj och det har väl inte vi varit alla gånger. Ska man bygga ett starkt varumärke så kan man snegla på US Masters, för de har gjort det mycket framgångsrikt, säger Fredrik Nilsmark till golf.se där han också avslöjar delar av arbetet med Ryder Cup:

- Det sker ett jättejobb bakom kulisserna för att få till en så stark ansökan som möjligt och den ska vara inne i april nästa år. Det krävs en oerhörd massa parametrar som måste infrias för att vi ska få Ryder Cup. Just nu läggs det ner mycket kraft från olika håll och det väntar ett tufft jobb de närmaste sex-sju månaderna för att få till det.

- Diskussionerna inleddes vid distriktsträffen i Norrbotten i helgen och sedan blir det en lång dialog med Golfsverige om hur ett eventuellt Ryder Cup ska byggas upp och finansieras.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-08-26 08:40

1. Drömmar

Näringslivsklimatet för att få 6 bolag att lägga upp emot 10 MSEK per år i 6 år är inte det bästa. Juli i Stockholm är för näringslivet lika ödé som Båstad i november. Konkurrensen från Tyskar, fransmän och spanjorer är mördande. Lycka till
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.