Nya planer för Scandinavian Masters

Med ett och samma tävlingsnamn, Scandinavian Masters, och med sex ledande sponsorer i stället för en huvudsponsor ska svensk golfs proffstävling få ny profil. Dessutom, satsningen på att få Ryder Cup innebär att Svenska Golfförbundet behåller ägarskapet.

Avsikten var att SAS Masters på Barsebäck i juli var Svenska Golfförbundets avsked som ägare och att Björn Örås, ägaren och den drivande bakom Bro Hof Slott GC, skulle bli ytterst ansvarig från 2010.

Men nu har parterna enats om en annan struktur och det innebär att SGF arrangerar Europatourtävlingen även 2010 på Bro Hof. Masters vd, Fredrik Nilsmark, förklarar på golf.se:

En ny avsiktsförklaring

- Vår ambition kvarstår att Björn Örås ska äga den här tävlingen enligt den avsiktsförklaring som är gjord men nya Masters hänger ihop med den svenska Ryder Cup-ansökan. Nu sköt man upp den processen och efter en diskussion med Björn så tyckte han att det var rimligt att SGF fortsätter och det har vi accepterat. Björn kommer dock att gå in som styrelseordförande i bolaget med omedelbar verkan och det kommer att bildas en delvis ny styrelse.

Golfförbundet har lagt ut ett antal miljoner för att Sverige ska få en stor proffstävling årligen. Nu står det klart att Björn Örås i utbyte för en förlustgaranti tar över som ägare av tävlingen från nästa år.

SAS är kvar som huvudsponsor även 2010 och har sedan en option på ytterligare två år. Planerna inför framtiden är omfattande. Prissumman ska höjas från 10 till 20 miljoner kronor. Fredrik Nilsmark behåller jobbet som vd och med Jesper Parnevik vid sin sida:

Ska behålla ett och samma namn

- Björn Örås och jag har skrivit ett visionsdokument som vi båda kommer att jobba mot. Masters har bytt namn väldigt många gånger de senaste åren och det är omöjligt att bygga ett varumärke om man byter tävlingsnamn hela tiden. Den långsiktiga tanken är att det ska heta Scandinavian Masters, och istället för en titelsponsor ha sex patrons/huvudsponsorer.

- Sedan gillar vi båda US Masters väldigt mycket, utan att bli stursk och säga att vi ska bli som dem så har US Masters väldigt många saker som de gör bra och som vi har tittat på. De är konsekventa och det vill vi också vara. De är genomtänkta in i minsta detalj och det har väl inte vi varit alla gånger. Ska man bygga ett starkt varumärke så kan man snegla på US Masters, för de har gjort det mycket framgångsrikt, säger Fredrik Nilsmark till golf.se där han också avslöjar delar av arbetet med Ryder Cup:

- Det sker ett jättejobb bakom kulisserna för att få till en så stark ansökan som möjligt och den ska vara inne i april nästa år. Det krävs en oerhörd massa parametrar som måste infrias för att vi ska få Ryder Cup. Just nu läggs det ner mycket kraft från olika håll och det väntar ett tufft jobb de närmaste sex-sju månaderna för att få till det.

- Diskussionerna inleddes vid distriktsträffen i Norrbotten i helgen och sedan blir det en lång dialog med Golfsverige om hur ett eventuellt Ryder Cup ska byggas upp och finansieras.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-08-26 09:40

1. Drömmar

Näringslivsklimatet för att få 6 bolag att lägga upp emot 10 MSEK per år i 6 år är inte det bästa. Juli i Stockholm är för näringslivet lika ödé som Båstad i november. Konkurrensen från Tyskar, fransmän och spanjorer är mördande. Lycka till

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.