Kan kommunlån lösa EM i Sverige?
Erik Kristow är politisk sakkunnig på kulturdepartementet och den som har fått fotbollens förfrågan i knäet. Det är han som så här långt får stå till svars.
- Vi pratade med förbundet förra hösten och då var det inte tal om att skjuta till pengar, säger Erik Kristow som inte vet när ett besked kan komma.
Norrmännen önskar 6,8 miljarder
Tiden går och förbundsordförande Lars-Åke Lagrell sa tidigt att han ville ha frågan avklarad till årsskiftet. Men signalerna är inte uppmuntrande.
Tanken är att genomföra ett EM med fyra arenor i Norge och fem i Sverige. Det norska förbundet önskar för övrigt 6,8 miljarder i garanti.
- Vi har en dialog med den norska regeringen, medger Erik Kristow.
Hos två av de inblandade kommunerna i Sverige tycker man att frågan tar onödigt lång tid att besvara. Arbetet måste komma igång, anser de kommunala företrädarna som båda tillhör opositionspartierna.
Alldeles för tyst från regeringen
- Det är alldeles för tyst från regeringens sida. Vi måste ha besked, säger Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till tidningen GP:
- Den har pratat om att stödja evenemang i Sverige och nu kan regeringen visa att den menar allvar, menar Helena Nyhus (s), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.
De som är förtjusta i EM-tanken ser hur statens pengar ger bra ränta i form av arbete och skatteintäkter. Lars-Åke Lagrell menar med stöd av en undersökning att enbart statens skatteintäkter ska ge 4 miljarder kronor. Det skulle innebära att staten skulle tjäna på affären.
En tänkbaar plan B?
I Helsingborg är en moderat, Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande, mera avvaktande:
- Det är svårt att göra de beräkningarna, men visst finns det mycket att vinna och Göteborg är en evenemangsstad. Fast vi känner stor förståelse om regeringen inte prioriterar de här 3,6 miljarderna till EM.
Nya uppgifter gör gällande att Plan B innebär att intressenterna kan tänka sig att låna en viss del av pengarna under förutsättning att regeringen täcker merparten av 3,6 miljarder.
- Det har jag inte hört nåt om från fotbollförbundet. De har varit intresserade av alla möjliga varianter. Till sist handlar det om pengar, menar Erik Kristow i GP.
Han tog sig tid att ringa till de aktuella kommunerna för att fråga om uppgifterna stämde.
- Jag svarade att först får väl regeringen visa att den vill vara med. Jag blev besviken på honom, det känns som om regeringen letar argument för att säga nej, anser Helena Nyhus i Göteborg.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Fria Europa (inte verifierad)
fre, 2009-12-04 07:45
1. Slöseri med skattepengar och ingenting annat.
Man måste kalla en spade för en spade. Fotbollsförbundet skall tjäna pengar på EM och staten skall betala. Om staten skall gå in med så mycket pengar borde staten få alla intäkter och överskott. Allsvenskan är 27 ligan i Europa i kvalitet. Fotbollen klarar inte av sina huliganer och tappar löpande. Nya arenor som aldrig kommer att fyllas efter EM är fullständigt slöseri. Anders E Borg borde istället lägga en tiondel av summan i garanti för Ryder Cup, få samma internationella genomslag och tillbaka pengarna sedan.