Vätternrundan ökar intäkterna

Vätternrundan är Sveriges största tjejevenemang. I fjol med nära 44 miljoner i intäkter. Resultatet i år är inte sammanräknat, men arrangörerna noterar rekordmånga anmälda, rekordmånga nationer, rekordmånga brutna, rekordsnabba tider och om inte rekordkallt så var det riktigt bistert väder.
Rekordmånga var anmälda, men cyklisterna frös under den 47:e Vätternrundan där vädret var obehagligt. Foto: Micke Fransson.


Vätternrundan växer liksom de flesta större motionsevenemangen och behåller positionen som världens största motionslopp på cykel.

Stor betydelse för Motala

Bara det att organisationen drar in runt 40 miljoner i år betyder mycket för näringen i Motala under tävlingsdagarna.

Arrangemanget är så mycket mer än bara cykel.  Många lokala föreningar delar på funktionsuppgifterna och tjänar pengar.

Till Motala kommer uppskattningsvis 50 000 turister och nära på mångdubblar invånarantalet i staden (ca 30 000 i Motala stad) och ökar omsättningen i handel, hotell och restauranger..

Ett av de tuffaste varven

Årets arrangemang 2012 levde upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen. Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål.

Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:e starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom var det rekordmånga som bröt.

Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.

I Hjo fick det vara nog

- Det kraftiga regnfallet gjorde att många blev nerkylda och därför valde att bryta. Det här gjorde att vi fick sätta in stora resurser av bussar och lastbilar för att ta hem cyklister och deras cyklar till Motala. Tack vare en enorm laginsats klarade vi den uppgiften mycket väl, summerade Vätternrundas VD Eva-Lena Frick.

På flera depåer samlades hundratals cyklister som väntade på att få ta sig tillbaka till Motala, flest bröt i Hjo där inte mindre 530 åkare tyckte att det fick vara nog.

Vätternrundans följebilsystem är väl tilltaget och man har till och med extrabussar i Jönköping och Habo som står redo att hjälpa till om det skulle behövas. Men i år räckte inte ens det. 

Extrabussar och långtradare

- Vi förstod att det skulle behövas mer bussar så redan vid fyrasnåret ringde vi in extrapersonal och kallade in extrabussar, förklarade Joakim Höglund som är ban- och sambandschef på Vätternrundan.

- Vi kallade in totalt tolv extrabussar för att möta kravet och när alla brutna cyklister slutligen var omhändertagna skickade vi ut två extra långtradare för att samla upp alla cyklar som stod kvar i depåerna.

- Det var en unik situation, förklarade han, men vi klarade det!

Ett bilfritt Vätternrundan

Vätternrundan gästades av infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd som cyklade de sista fyra milen från Hammarsundet in till målet i Motala.

- Jag ser målet att göra Vätternrundan bilfri som fullt realistiskt. Men bästa sättet att nå målet tror jag är att göra bit för bit av Vätternrundan bilfri. Och kanske får man acceptera att samtliga 30 milen inte blir bilfria, förklarade Catarina Elmsäter-Svärd.

För Vätternrundan och dess VD Eva-Lena Frick var ministerns positiva inställning till projektet ”30 bilfria mil” glädjande.

- Vår inställning är att vi ska nå 30 bilfria mil, men självklart ska det ske genom samförstånd mellan alla parter. Det är viktigt att vi hittar en lösning som fungerar under de timmar vi vill göra vägarna bilfria.

Nu kommer också Stafettvättern

Till 2014 är planerna att utveckla Vätternrundans Cykelvecka med ytterligare ett lopp, Stafettvättern.

- Genom andra stora arrangemang vet vi att det finns ett stort intresse för just lagtävlingar. Tanken är att lagen ska bestå av tre till fyra åkare och att man totalt cyklar ca 8-10 mil tillsammans, säger Eva-Lena Frick.

Dessutom har organisationen slutit avtal med provinsen Yanbian i Kina om att upplåta namnet Vätternrundan till ett kinesiskt cykellopp.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december)  visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.