Vätternrundan ökar intäkterna

Vätternrundan är Sveriges största tjejevenemang. I fjol med nära 44 miljoner i intäkter. Resultatet i år är inte sammanräknat, men arrangörerna noterar rekordmånga anmälda, rekordmånga nationer, rekordmånga brutna, rekordsnabba tider och om inte rekordkallt så var det riktigt bistert väder.
Rekordmånga var anmälda, men cyklisterna frös under den 47:e Vätternrundan där vädret var obehagligt. Foto: Micke Fransson.


Vätternrundan växer liksom de flesta större motionsevenemangen och behåller positionen som världens största motionslopp på cykel.

Stor betydelse för Motala

Bara det att organisationen drar in runt 40 miljoner i år betyder mycket för näringen i Motala under tävlingsdagarna.

Arrangemanget är så mycket mer än bara cykel.  Många lokala föreningar delar på funktionsuppgifterna och tjänar pengar.

Till Motala kommer uppskattningsvis 50 000 turister och nära på mångdubblar invånarantalet i staden (ca 30 000 i Motala stad) och ökar omsättningen i handel, hotell och restauranger..

Ett av de tuffaste varven

Årets arrangemang 2012 levde upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen. Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål.

Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:e starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom var det rekordmånga som bröt.

Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.

I Hjo fick det vara nog

- Det kraftiga regnfallet gjorde att många blev nerkylda och därför valde att bryta. Det här gjorde att vi fick sätta in stora resurser av bussar och lastbilar för att ta hem cyklister och deras cyklar till Motala. Tack vare en enorm laginsats klarade vi den uppgiften mycket väl, summerade Vätternrundas VD Eva-Lena Frick.

På flera depåer samlades hundratals cyklister som väntade på att få ta sig tillbaka till Motala, flest bröt i Hjo där inte mindre 530 åkare tyckte att det fick vara nog.

Vätternrundans följebilsystem är väl tilltaget och man har till och med extrabussar i Jönköping och Habo som står redo att hjälpa till om det skulle behövas. Men i år räckte inte ens det. 

Extrabussar och långtradare

- Vi förstod att det skulle behövas mer bussar så redan vid fyrasnåret ringde vi in extrapersonal och kallade in extrabussar, förklarade Joakim Höglund som är ban- och sambandschef på Vätternrundan.

- Vi kallade in totalt tolv extrabussar för att möta kravet och när alla brutna cyklister slutligen var omhändertagna skickade vi ut två extra långtradare för att samla upp alla cyklar som stod kvar i depåerna.

- Det var en unik situation, förklarade han, men vi klarade det!

Ett bilfritt Vätternrundan

Vätternrundan gästades av infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd som cyklade de sista fyra milen från Hammarsundet in till målet i Motala.

- Jag ser målet att göra Vätternrundan bilfri som fullt realistiskt. Men bästa sättet att nå målet tror jag är att göra bit för bit av Vätternrundan bilfri. Och kanske får man acceptera att samtliga 30 milen inte blir bilfria, förklarade Catarina Elmsäter-Svärd.

För Vätternrundan och dess VD Eva-Lena Frick var ministerns positiva inställning till projektet ”30 bilfria mil” glädjande.

- Vår inställning är att vi ska nå 30 bilfria mil, men självklart ska det ske genom samförstånd mellan alla parter. Det är viktigt att vi hittar en lösning som fungerar under de timmar vi vill göra vägarna bilfria.

Nu kommer också Stafettvättern

Till 2014 är planerna att utveckla Vätternrundans Cykelvecka med ytterligare ett lopp, Stafettvättern.

- Genom andra stora arrangemang vet vi att det finns ett stort intresse för just lagtävlingar. Tanken är att lagen ska bestå av tre till fyra åkare och att man totalt cyklar ca 8-10 mil tillsammans, säger Eva-Lena Frick.

Dessutom har organisationen slutit avtal med provinsen Yanbian i Kina om att upplåta namnet Vätternrundan till ett kinesiskt cykellopp.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.