Vätternrundan ökar intäkterna
Vätternrundan växer liksom de flesta större motionsevenemangen och behåller positionen som världens största motionslopp på cykel.
Stor betydelse för Motala
Bara det att organisationen drar in runt 40 miljoner i år betyder mycket för näringen i Motala under tävlingsdagarna.
Arrangemanget är så mycket mer än bara cykel. Många lokala föreningar delar på funktionsuppgifterna och tjänar pengar.
Till Motala kommer uppskattningsvis 50 000 turister och nära på mångdubblar invånarantalet i staden (ca 30 000 i Motala stad) och ökar omsättningen i handel, hotell och restauranger..
Ett av de tuffaste varven
Årets arrangemang 2012 levde upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen. Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål.
Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:e starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom var det rekordmånga som bröt.
Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.
I Hjo fick det vara nog
- Det kraftiga regnfallet gjorde att många blev nerkylda och därför valde att bryta. Det här gjorde att vi fick sätta in stora resurser av bussar och lastbilar för att ta hem cyklister och deras cyklar till Motala. Tack vare en enorm laginsats klarade vi den uppgiften mycket väl, summerade Vätternrundas VD Eva-Lena Frick.
På flera depåer samlades hundratals cyklister som väntade på att få ta sig tillbaka till Motala, flest bröt i Hjo där inte mindre 530 åkare tyckte att det fick vara nog.
Vätternrundans följebilsystem är väl tilltaget och man har till och med extrabussar i Jönköping och Habo som står redo att hjälpa till om det skulle behövas. Men i år räckte inte ens det.
Extrabussar och långtradare
- Vi förstod att det skulle behövas mer bussar så redan vid fyrasnåret ringde vi in extrapersonal och kallade in extrabussar, förklarade Joakim Höglund som är ban- och sambandschef på Vätternrundan.
- Vi kallade in totalt tolv extrabussar för att möta kravet och när alla brutna cyklister slutligen var omhändertagna skickade vi ut två extra långtradare för att samla upp alla cyklar som stod kvar i depåerna.
- Det var en unik situation, förklarade han, men vi klarade det!
Ett bilfritt Vätternrundan
Vätternrundan gästades av infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd som cyklade de sista fyra milen från Hammarsundet in till målet i Motala.
- Jag ser målet att göra Vätternrundan bilfri som fullt realistiskt. Men bästa sättet att nå målet tror jag är att göra bit för bit av Vätternrundan bilfri. Och kanske får man acceptera att samtliga 30 milen inte blir bilfria, förklarade Catarina Elmsäter-Svärd.
För Vätternrundan och dess VD Eva-Lena Frick var ministerns positiva inställning till projektet ”30 bilfria mil” glädjande.
- Vår inställning är att vi ska nå 30 bilfria mil, men självklart ska det ske genom samförstånd mellan alla parter. Det är viktigt att vi hittar en lösning som fungerar under de timmar vi vill göra vägarna bilfria.
Nu kommer också Stafettvättern
Till 2014 är planerna att utveckla Vätternrundans Cykelvecka med ytterligare ett lopp, Stafettvättern.
- Genom andra stora arrangemang vet vi att det finns ett stort intresse för just lagtävlingar. Tanken är att lagen ska bestå av tre till fyra åkare och att man totalt cyklar ca 8-10 mil tillsammans, säger Eva-Lena Frick.
Dessutom har organisationen slutit avtal med provinsen Yanbian i Kina om att upplåta namnet Vätternrundan till ett kinesiskt cykellopp.
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.