Stolta för ett VM som bara blir dyrare

I mars 2011 presenterades satsningen. Falun skulle ta hem VM 2015 och hela världseliten i skidor med Petter Northug i spetsen gav stödet till kampanjen. Sedan dess har kostnaderna ökat och är nu uppe i 300 miljoner kronor. Men Faluborna ska vara positiva.
Sven von Holst, kampanjgeneral och styrelseordförande i det nya VM-bolaget, med ambassadörerna för skid-VM i Falun, Emil Jönsson, Anna Haag och Charlotte Kalla vid en presskonferens med organisationen för skid-VM i Falun 2015 i Falun. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Falu kommuns beslut att arrangera skid-VM 2015 delar stan i anhängare och motståndare. Kostnaderna stiger och det vettiga i beslutet diskuteras flitigt. En undersökning visar att motståndet är mindre än väntat.

Det är Dalarnas Tidningar som via mejl frågade 3 000 av läsarna vad de tyckte om skid-VM.

Den raka frågan - är skid-VM 2015 bra för Falun?

Hur mäter du goodwill?

Ja, anser 64 procent av de tillfrågade.

Utan att de vet vad VM kommer att kosta till slut.

- Det är omöjligt att svara på, då det inte går att värdera bärighet och samhällsnytta enbart i kronor och ören. Hur mäter du värdet av goodwill? Det finns inget ekonomiskt pris för det. VM 1993 gav många positiva effekter och det kommer även VM 2015 att göra, säger Sven von Holst, VM-generalen till Dalarnas Tidningar.

Uppe i 300 miljoner kronor

Kostnaderna är nu uppe i 300 miljoner kronor. Så mycket satsas av kommunens tillgångar på ett världsmästerskap på skidor och behållningen, ja, den går inte riktigt att peka på.

Ändå är en majoritet positiv till arrangemanget.

- Jag blir glad när jag får höra de siffrorna, men är samtidigt inte förvånad. Vi inom VM-organisationen har länge känt att det i grunden finns en positiv uppslutningbakom skid-VM bland faluborna, säger Sven von Holst.

"Inte samma pengar"

Så här långt har kritikerna fått stor uppmärksamhet och de har slagit ned på den ökande penningrullningen.

- Kommunens agerande gör allt fler kritiska. Det finns inga pengar till hemsjukvård eller ishall, samtidigt som politikerna försöker inbilla oss att det inte är "samma pengar" som går till VM. Jag tror de är på väg att sätta Falun på kartan på ett helt annat sätt de har avsett, säger Hällpetters Maria Bergström som har protesterat mot den så kallade investeringen.

Sven von Holst fäster sig vid motsatsen:

- Det känns kul att så många har en sådan positiv inställning till skid-VM. Många tycker nog att det ska bli spännande med ett nytt VM i Falun, säger Sven von Holst.

Ska prioritera kärnverksamheten

I vanlig ordning betonas brister inom skolor och äldrevården fram av motståndarna.

- Vanliga falubor tycker det att det är viktigare att kommunen satsar pengar på sin kärnverksamhet - vård, skola och omsorg. Jag träffar väldigt få som är klart och tydligt positiva. Och de har man ofta någon form av särintresse, säger Hällpetters Maria Bergström.

Hon delar inte alls von Holsts syn:

"Inte alls positiva"

- När jag pratar med folk och läser sociala medier får jag verkligen inte intrycket att de flesta skulle vara positiva till VM.

Ilskan beror också på kostnaderna har stigit bra mycket mer än vad som framhölls från början. Här har det visat sig att mycket större byggen är nödvändiga för att göra Lugnets stadion av internationellt snitt igen.

- Men alla siffror har inte heller varit lätta att ta fram innan en upphandling gjorts. Men ska man ha ett VM då måste anläggningar uppgraderas, betonar Sven von Holst.


Fakta

Nära 3 000 av Dalarna Tidningars prenumeranter i Falu kommun fick läsarundersökningen vi mejl i februari 2013. 1072 personer svarade.

Frågan:

Är skid-VM bra för Falun?

689 personer (64 procent) svarade ja.

226 personer (21 procent) svarade Nej.

157 personer (15 procent) svarade "vet inte".

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.