Stolta för ett VM som bara blir dyrare

I mars 2011 presenterades satsningen. Falun skulle ta hem VM 2015 och hela världseliten i skidor med Petter Northug i spetsen gav stödet till kampanjen. Sedan dess har kostnaderna ökat och är nu uppe i 300 miljoner kronor. Men Faluborna ska vara positiva.
Sven von Holst, kampanjgeneral och styrelseordförande i det nya VM-bolaget, med ambassadörerna för skid-VM i Falun, Emil Jönsson, Anna Haag och Charlotte Kalla vid en presskonferens med organisationen för skid-VM i Falun 2015 i Falun. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Falu kommuns beslut att arrangera skid-VM 2015 delar stan i anhängare och motståndare. Kostnaderna stiger och det vettiga i beslutet diskuteras flitigt. En undersökning visar att motståndet är mindre än väntat.

Det är Dalarnas Tidningar som via mejl frågade 3 000 av läsarna vad de tyckte om skid-VM.

Den raka frågan - är skid-VM 2015 bra för Falun?

Hur mäter du goodwill?

Ja, anser 64 procent av de tillfrågade.

Utan att de vet vad VM kommer att kosta till slut.

- Det är omöjligt att svara på, då det inte går att värdera bärighet och samhällsnytta enbart i kronor och ören. Hur mäter du värdet av goodwill? Det finns inget ekonomiskt pris för det. VM 1993 gav många positiva effekter och det kommer även VM 2015 att göra, säger Sven von Holst, VM-generalen till Dalarnas Tidningar.

Uppe i 300 miljoner kronor

Kostnaderna är nu uppe i 300 miljoner kronor. Så mycket satsas av kommunens tillgångar på ett världsmästerskap på skidor och behållningen, ja, den går inte riktigt att peka på.

Ändå är en majoritet positiv till arrangemanget.

- Jag blir glad när jag får höra de siffrorna, men är samtidigt inte förvånad. Vi inom VM-organisationen har länge känt att det i grunden finns en positiv uppslutningbakom skid-VM bland faluborna, säger Sven von Holst.

"Inte samma pengar"

Så här långt har kritikerna fått stor uppmärksamhet och de har slagit ned på den ökande penningrullningen.

- Kommunens agerande gör allt fler kritiska. Det finns inga pengar till hemsjukvård eller ishall, samtidigt som politikerna försöker inbilla oss att det inte är "samma pengar" som går till VM. Jag tror de är på väg att sätta Falun på kartan på ett helt annat sätt de har avsett, säger Hällpetters Maria Bergström som har protesterat mot den så kallade investeringen.

Sven von Holst fäster sig vid motsatsen:

- Det känns kul att så många har en sådan positiv inställning till skid-VM. Många tycker nog att det ska bli spännande med ett nytt VM i Falun, säger Sven von Holst.

Ska prioritera kärnverksamheten

I vanlig ordning betonas brister inom skolor och äldrevården fram av motståndarna.

- Vanliga falubor tycker det att det är viktigare att kommunen satsar pengar på sin kärnverksamhet - vård, skola och omsorg. Jag träffar väldigt få som är klart och tydligt positiva. Och de har man ofta någon form av särintresse, säger Hällpetters Maria Bergström.

Hon delar inte alls von Holsts syn:

"Inte alls positiva"

- När jag pratar med folk och läser sociala medier får jag verkligen inte intrycket att de flesta skulle vara positiva till VM.

Ilskan beror också på kostnaderna har stigit bra mycket mer än vad som framhölls från början. Här har det visat sig att mycket större byggen är nödvändiga för att göra Lugnets stadion av internationellt snitt igen.

- Men alla siffror har inte heller varit lätta att ta fram innan en upphandling gjorts. Men ska man ha ett VM då måste anläggningar uppgraderas, betonar Sven von Holst.


Fakta

Nära 3 000 av Dalarna Tidningars prenumeranter i Falu kommun fick läsarundersökningen vi mejl i februari 2013. 1072 personer svarade.

Frågan:

Är skid-VM bra för Falun?

689 personer (64 procent) svarade ja.

226 personer (21 procent) svarade Nej.

157 personer (15 procent) svarade "vet inte".

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.