Stockholm går vidare med OS-ansökan
Vinter-OS och Paralympics 2022, det är vad som finns i sikte för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som idag anmälde Stockholm till IOK.
Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Den ska sedan fördjupas i januari 2015 då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.
Starkt stöd från idrotten
Den 1 oktober kom Jöran Hägglunds utredning om förutsättningarna för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2022. Den visade att möjligheterna är mycket bra ekonomiskt, tekniskt och snömässigt och det utan statlig finansiering i genomförandebudgeten.
Nu har SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) gått igenom utredningen och haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen
- Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer.
Ska granska budgeten
Den första utredningen fick på bara några månader fram ett gediget underlag som pekade på alternativa möjligheter att lösa bl a arenafrågorna. Idrotten går nu vidare för att tillsammans med Stockholms stad och andra berörda kommuner studera de olika alternativen, de tekniska lösningarna och finansieringen.
Budgeten ska granskas närmare och olika vägar att minska risken i projektet prövas. Dialogen med olika intressenter ska fördjupas och företag, intresseorganisationer och myndigheter bjudas inför att bidra med sitt kunnande.
Den 14 mars nästa år ska underlagen vara på plats. Det är då idrotten, Stockholm stad och övriga kommuner ska fatta beslut om en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2022. I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag.
Väntar på statsgarantier
Då ska också frågan om statsgarantier vara klar. Den 31 juli 2015 utser IOK värdstaden.
De tre ordförandena betonar att de fortsatta utredningarna måste visa att projektet är ekonomiskt ansvarfullt och hållbart både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.
- Vi skulle kunna ge världen ett spännande, nyskapande projekt som både blir spektakulärt och på ett unikt sätt för in vinteridrotten i storstaden, som efter OS ger nya möjligheter till idrott för unga och motionärer, och som redan åren innan kan inspirera och engagera många runt om i Sverige.
Måste vara ekonomiskt rimligt
- Men det måste vara ekonomiskt rimligt och inte ta resurser från andra viktiga samhällsområden.
I förra veckan sa Osloborna ja i en folkomröstning och därmed kan det bli nordisk konkurrens vid den slutliga omröstningen.
- Oslo kommer att lämna in ansökan före deadline, lät Ingunn Olsen, kommunikationschef för OS-ansökan, meddela.
Senast som Norge arrangerade vinter-OS var 1994 i Lillehammer. Oslo hade vinter-OS 1952.
Bara ett PR-nummer
Samtidigt kom också beskedet att den polska staden Krakow vill bli värd vinter-OS 2022 tillsammans med grannlandet Slovakien.
Ett försök som betraktas mest som ett PR-nummer, men det görs gällande att Krakow och Tatrabergens turistort Zakopane skulle vara aktuella som tävlingsplatser tillsammans med Jasna i Slovakien.
Däremot backade München efter att invånarna i fyra bayerska kommuner, däribland München och Garmisch-Partenkirchen, röstat emot en ansökan av vinter-OS 2022.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.