Största motorfesten - mitt i skogen

Här gasar Robin Larsson som en av många förare i ett av världens, största rallycrossevent, VM i värmländska Höljes i helgen. Dit, mitt inne i skogarna några mil från Norge, kommer runt 35 000 åskådare.
Det här är ytterligare ett mått på storleken av rallycross-VM i Höljes. VW har byggt ett jättelikt tält precis vid banan.

 

Robin Larsen är en 21-åring från Skene som ska tävla i huvudklassen SuperCar. Han ska köra SM och några deltävlingar i EM och VM och det ska ske i en helt nybyggd, fyrhjulsdriven Audi A1. 

Campingplatser fyllda

I helgen startar han i Höljes på en 1210 meter lång bana som består av 40 procent grusbeläggning och 60 procent asfalt. 

Nästan 40 000 personer, när nu vädret ska bli det bästa, beräknas följa honom och ytterligare 100 startande. Arrangerade Finnskoga MK tjänar pengar som många andra klubbar, oavsett idrott, bara kan drömma om.

Tävlingen beskrivs som Sveriges största bilsportfest, efter Svenska rallyt, och Höljes står inför en invasion.

Många har redan anlänt till den lilla orten. Campingplatser är fyllda, varenda glänta är ockuperad och handelsbodens årsomsättning bestäms under den här helgen.

Har fått VM-status

Rallycrossen har fått VM-status för första gången och det här är Sverigepremär. Fyra av tolv deltävlingar har körts utan en svensk seger. Närmast på tur står Anton Marklund och Timmy Hansen.

Mattias Ekström älskar att komma hem från Tyskland och medverka. Han har med sig ett eget team och en nybyggd bil, Audi A 1. Som gästförare i fjol slutade han på en andraplats. Men konkurrensen är svår. Lettländaren Reinis Nitiss leder VM-serien före norrmännen Andreas Bakkerud och Petter Solberg.

Tävlingen har ett rekordstort startfält om inte mindre än 40 Supercars och totalt ca 100 bilar. 

- Detta blir årets höjdpunkt, och jag har verkligen längtat efter den här tävlingen. Jag har under flera år följt racet som åskådare och nu äntligen står jag själv på startlinjen. Det ska bli så häftigt, säger Ramona Karlsson, rally-Sveriges främsta tjej.

De ville och vågade

Vid EM i fjol kom 29 000 åskådare, men arrangörerna inser att nu blir det ännu fler.

- Runt 35 00 deltagare, säger Leif Halvarsson, ordförande i tävlingskommittén och säkerhetschef för evenemanget. 

- Rallycrossen växer medan intresset för andra motorsporter minskar, säger Leif Halvarsson. 

Han har sett förvandlingen från 1976 och första tävlingen. Då var det våghalsigt av den lilla klubben att förverkliga drömmarna. En lokal tävling växte till SM , som blev till EM och nu VM.

Det var inte så lätt att övertyga varken Svenska Bilsportförbundet eller Internationella Bilsportförbundet. Men anläggningen är i dag toppmodern och arrangörerna har hela tiden investerat i utveckling och i dag är det ingen som ifrågasätter Höljes status.

Thomas Ejderhov

Mikael Thortsensson (inte verifierad)

mån, 2014-07-07 17:29

1. Rydell & Quick´s konsert inför 30 000 personer var fantastisk

...och Rydell & Quick´s konsert inför 30 000 personer var helt fantastisk.Otroligt häftigt event.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.