Största motorfesten - mitt i skogen

Här gasar Robin Larsson som en av många förare i ett av världens, största rallycrossevent, VM i värmländska Höljes i helgen. Dit, mitt inne i skogarna några mil från Norge, kommer runt 35 000 åskådare.
Det här är ytterligare ett mått på storleken av rallycross-VM i Höljes. VW har byggt ett jättelikt tält precis vid banan.

 

Robin Larsen är en 21-åring från Skene som ska tävla i huvudklassen SuperCar. Han ska köra SM och några deltävlingar i EM och VM och det ska ske i en helt nybyggd, fyrhjulsdriven Audi A1. 

Campingplatser fyllda

I helgen startar han i Höljes på en 1210 meter lång bana som består av 40 procent grusbeläggning och 60 procent asfalt. 

Nästan 40 000 personer, när nu vädret ska bli det bästa, beräknas följa honom och ytterligare 100 startande. Arrangerade Finnskoga MK tjänar pengar som många andra klubbar, oavsett idrott, bara kan drömma om.

Tävlingen beskrivs som Sveriges största bilsportfest, efter Svenska rallyt, och Höljes står inför en invasion.

Många har redan anlänt till den lilla orten. Campingplatser är fyllda, varenda glänta är ockuperad och handelsbodens årsomsättning bestäms under den här helgen.

Har fått VM-status

Rallycrossen har fått VM-status för första gången och det här är Sverigepremär. Fyra av tolv deltävlingar har körts utan en svensk seger. Närmast på tur står Anton Marklund och Timmy Hansen.

Mattias Ekström älskar att komma hem från Tyskland och medverka. Han har med sig ett eget team och en nybyggd bil, Audi A 1. Som gästförare i fjol slutade han på en andraplats. Men konkurrensen är svår. Lettländaren Reinis Nitiss leder VM-serien före norrmännen Andreas Bakkerud och Petter Solberg.

Tävlingen har ett rekordstort startfält om inte mindre än 40 Supercars och totalt ca 100 bilar. 

- Detta blir årets höjdpunkt, och jag har verkligen längtat efter den här tävlingen. Jag har under flera år följt racet som åskådare och nu äntligen står jag själv på startlinjen. Det ska bli så häftigt, säger Ramona Karlsson, rally-Sveriges främsta tjej.

De ville och vågade

Vid EM i fjol kom 29 000 åskådare, men arrangörerna inser att nu blir det ännu fler.

- Runt 35 00 deltagare, säger Leif Halvarsson, ordförande i tävlingskommittén och säkerhetschef för evenemanget. 

- Rallycrossen växer medan intresset för andra motorsporter minskar, säger Leif Halvarsson. 

Han har sett förvandlingen från 1976 och första tävlingen. Då var det våghalsigt av den lilla klubben att förverkliga drömmarna. En lokal tävling växte till SM , som blev till EM och nu VM.

Det var inte så lätt att övertyga varken Svenska Bilsportförbundet eller Internationella Bilsportförbundet. Men anläggningen är i dag toppmodern och arrangörerna har hela tiden investerat i utveckling och i dag är det ingen som ifrågasätter Höljes status.

Thomas Ejderhov

Mikael Thortsensson (inte verifierad)

mån, 2014-07-07 16:29

1. Rydell & Quick´s konsert inför 30 000 personer var fantastisk

...och Rydell & Quick´s konsert inför 30 000 personer var helt fantastisk.Otroligt häftigt event.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.