Gyllene Hjulet blir ännu större

Den 26 mars är det dags för den 18:e upplagan av Gyllene Hjulet, sponsrings- och eventbranschens hyllning till 2014 års bästa projekt. Sex nya kategorier har tillkommit.
Här är några lyckliga vinnare vid fjolårets gala. Bl a konsultföretaget ATEA som vann Årets Interna Event för sin briljanta Sverigestafetten! Bakom stod också Minnesota, Communication och Twitch & Drosbakken AB. Foto: Jonas Borg

 

- Branschen utvecklas hela tiden och vår uppgift är att driva på den utvecklingen, att våga vara moderna och modiga. De sex nya kategorierna är en effekt av det. Sponsrings- och eventföreningens resa är också Gyllene Hjulets resa, förklarar Niklas Birgetz, vd på Sponsrings & Eventföreningen, angående tillökningen av antalet kategorier.

Kliva fram i rampljuset

De sex nya kategorierna är:

• Årets långsiktiga: projekt som get resultat under en längre tid och nått fram bra i bruset. 

• Årets internationella: projekt som skapats utomlands och plockats hem till Sverige, och då anpassats för den svenska marknaden, eller tvärtom. 

• Årets nytänkande: projekt som totalt utmanat konventionerna och valt att nå fram på ett helt nytt sätt. 

• Årets hantverk: ljus, ljud, scenografi, miljöer…Allt det som sker bakom kulisserna och som är så betydelsefullt för resultatet av projektet. Nu ska äntligen människorna som är bakom kulisserna få kliva fram i rampljuset. 

• Årets endorsement: Företag eller rättighetsägare som bäst lyckats att knyta en känd person till sitt eget varumärke, och haft en affärsmässig nytta av det. 

• Årets digitala: all sponsoring och event är inte knutet till en fysisk plats eller en produkt som går att hålla i handen. Nu får dessa digitala projekt en egen kategori. 

Totalt 13 kategorier

Dessa sex kategorier kompletterar de redan befintliga sju i form av Årets sponsring, Årets rättighetsinnehavare, Årets event B2B, Årets event B2C, Årets interna event, Årets samhällsengagemang och Årets kreativa lösning. 

Totalt tävlar nu branschen alltså i 13 kategorier. 

2014 kom det in 122 förslag till tävlingen. I år hoppas Sponsrings & Eventföreningen på åtminstone 150 bidrag, bland annat tack vare de sex nya kategorierna. 

- Dels hoppas vi på fler tävlande, dels hoppas vi att de som skickar in bidrag gör det i fler kategorier. Det finns många bra projekt därute som förtjänar uppmärksamhet, säger Niklas Birgetz och nickar med riktning mot fönstret.

Gyllene Hjulet arrangeras den 26 mars på restaurang K-märkt på Garnisonen i Stockholm. Du följer tävlingen via Sponsrings & Eventföreningens Twitter, Facebook och Instagram – och här på Idrottens Affärer i efterhand.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.