42 miljoner i vinst för driften

Det talades om hoppbackar och andra investeringar som saknade förnuft. De jättelika kostnaderna dominerade rapporteringen runt skid-VM i Falun. Arrangörernas egen bild – 42 miljoner kronor i vinst!
Skid-VM blev en folkfest av sällan skådat slag. 228 000 biljetter såldes totalt. Foto: Anders Wiklund, TT

 

VM-generalen Sven von Holst och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) stod där på måndagens presskonferens och mådde bra.

Ett leende spelade på deras läppar.

Driften av VM gav 42 miljoner

Efter alla kritik och ifrågasättande konstaterade de.

- VM gav 42 miljoner i vinst!

VM-bolaget ansvarade för driften för att arrangera VM enligt avtalet med internationella skidförbundet, FIS.

I klartext - evenemanget skulle finansieras med ersättning från FIS, intäkter från biljettförsäljning, reklam och sponsorer. Det är VM-bolaget som ersätter Falu kommun för användningen av Lugnet och de arbetsinsatser kommunen gjorde inför VM.

Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor.

Kvar på sista raden, +42 miljoner.

Tre huvudskäl

- Vi vill inte kalla det för en seger om man tänker på all kritik. Mer att vi trodde på det här och i takt med att vi närmade oss själva arrangemanget kände vi medvinden.

De pekar på tre huvudsakliga skäl till att VM blev en vinstaffär: 

• VM-biljetter

• Sponsor och partnersamarbete

• Kostnadsmedvetenhet

Förklaringarna

228 000 sålda biljetter överträffade alla som helst förväntningar. Och i takt med antal besök ökade också merförsäljningen när människor invadera Falun och Dalarna.

Sponsorförsäljningen blev också bra mycket bättre än vad som var budgeterat. VM-organisationen sålde någon form av paket till nära 500 företag.

Och så vill von Holst och Ganshag peka på en tydlig kostnadsmedvetenhet under själva arrangemanget. Därmed minskade utgifterna.

Blev en folkfest

VM blev en folkfest och när det nu blev pengar över ska dessa också fördelas. 65 procent av vinsten går till Falu kommun.

- Men i dag är det är för tidigt att säga hur pengarna ska användas, förklarade kommunalråd Jonny Gahnshag (S).

Falu kommun (45 procent), Svenska Skidförbundet (45 procent) och Svenska Skidspelen (10 procent) är ägare i VM-bolaget.

De investeringar som krävdes på Lugnet är en bit för sig. 

Det som sticker mest i ögonen på folk är de gamla hoppbackarna som byggdes till VM 1974 och nu var utdömda. Det kostade 164 miljoner att bygga nya och samtidigt finns det knappt några backhoppare. Det vet ni vid det här laget.

Satsningen kostade 237 miljoner 

Sedan gick politikerna själva ut med att investeringarna för VM skulle stanna vid 80 miljoner. Det blev 237 enligt en andra beräkning. Om utgifterna stannar vid det är inte klarlagt.

Satsningen har ju också den konsekvensen att räntor och amorteringar ökar och de som ska betala är ju skattebetalarna. 13 miljoner kronor per år i 30 år är en uppskattning..

Till helhetsbilden hör också ökade driftkostnader för Lugnet. Det totalt beloppet ska ligga på runt 8 miljoner kronor per år. 

Thomas Ejderhov

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

ons, 2015-05-27 11:22

1. Oj då!

Att kommunen hade en glädjekalkyl för att bygga hoppbackar har mer att göra med den jumpande majoriteten i kommunen. Samtidigt finns världens bästa backarkitekter i Falun. Dom visste. Att Sven von Holst var försiktig i sin budget har ju och hållet med den osäkra punkten "biljettförsäljning". Hans förmåga att hålla i kostnader visade sig. Falun står nu med en anläggning som kan locka till sig stora (inte fullt så stora som VM) evanemang. Som förhoppningsvis gagnar stadens lokala handlare mer än vad VM gjorde (för trångt i centrum). Kritikerna (troféjägarna) som ställde barnteatergrupper mot barnhoppbackar eller antalet hoppare mot backkostnader för kanske tänka över sina engagemang. Antalet hoppare i ett land är ju som bekant helt beroende av att det finns hoppbackar. Falun är idag den enda plats i Sverige med en stor backe som håller internationell standard. Grattis till Falun och SSF.

Whizzleblower (inte verifierad)

sön, 2015-06-07 15:09

2. En riggad kalkyl

Ja, om skid-VM hade betalat sisådär 100-150 Mkr till i hyra för anläggningar som saknar användningsområde nu när VM är över så... Gå inte på kommunledningens kampanj! http://www.dt.se/opinion/ledare/kronika-de-vagrar-ta-reda-pa-om-skid-vm-...

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen