42 miljoner i vinst för driften
VM-generalen Sven von Holst och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) stod där på måndagens presskonferens och mådde bra.
Ett leende spelade på deras läppar.
Driften av VM gav 42 miljoner
Efter alla kritik och ifrågasättande konstaterade de.
- VM gav 42 miljoner i vinst!
VM-bolaget ansvarade för driften för att arrangera VM enligt avtalet med internationella skidförbundet, FIS.
I klartext - evenemanget skulle finansieras med ersättning från FIS, intäkter från biljettförsäljning, reklam och sponsorer. Det är VM-bolaget som ersätter Falu kommun för användningen av Lugnet och de arbetsinsatser kommunen gjorde inför VM.
Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor.
Kvar på sista raden, +42 miljoner.
Tre huvudskäl
- Vi vill inte kalla det för en seger om man tänker på all kritik. Mer att vi trodde på det här och i takt med att vi närmade oss själva arrangemanget kände vi medvinden.
De pekar på tre huvudsakliga skäl till att VM blev en vinstaffär:
• VM-biljetter
• Sponsor och partnersamarbete
• Kostnadsmedvetenhet
Förklaringarna
228 000 sålda biljetter överträffade alla som helst förväntningar. Och i takt med antal besök ökade också merförsäljningen när människor invadera Falun och Dalarna.
Sponsorförsäljningen blev också bra mycket bättre än vad som var budgeterat. VM-organisationen sålde någon form av paket till nära 500 företag.
Och så vill von Holst och Ganshag peka på en tydlig kostnadsmedvetenhet under själva arrangemanget. Därmed minskade utgifterna.
Blev en folkfest
VM blev en folkfest och när det nu blev pengar över ska dessa också fördelas. 65 procent av vinsten går till Falu kommun.
- Men i dag är det är för tidigt att säga hur pengarna ska användas, förklarade kommunalråd Jonny Gahnshag (S).
Falu kommun (45 procent), Svenska Skidförbundet (45 procent) och Svenska Skidspelen (10 procent) är ägare i VM-bolaget.
De investeringar som krävdes på Lugnet är en bit för sig.
Det som sticker mest i ögonen på folk är de gamla hoppbackarna som byggdes till VM 1974 och nu var utdömda. Det kostade 164 miljoner att bygga nya och samtidigt finns det knappt några backhoppare. Det vet ni vid det här laget.
Satsningen kostade 237 miljoner
Sedan gick politikerna själva ut med att investeringarna för VM skulle stanna vid 80 miljoner. Det blev 237 enligt en andra beräkning. Om utgifterna stannar vid det är inte klarlagt.
Satsningen har ju också den konsekvensen att räntor och amorteringar ökar och de som ska betala är ju skattebetalarna. 13 miljoner kronor per år i 30 år är en uppskattning..
Till helhetsbilden hör också ökade driftkostnader för Lugnet. Det totalt beloppet ska ligga på runt 8 miljoner kronor per år.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. En riggad kalkyl
Ja, om skid-VM hade betalat sisådär 100-150 Mkr till i hyra för anläggningar som saknar användningsområde nu när VM är över så... Gå inte på kommunledningens kampanj! http://www.dt.se/opinion/ledare/kronika-de-vagrar-ta-reda-pa-om-skid-vm-...Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Tack vare gemensamma och nya resurser har Svensk Simidrott och Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) inlett ett unikt samarbete som sträcker sig över fem år. Målet är att genom banbrytande forskning och innovativa metoder utveckla svensk simning till en internationell förebild inom träningsmetodik.
I spetsen står erkänt duktige tränaren, johan Wallberg, som också är entusiastisk inför uppdraget.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Hinc Robur et securitas (inte verifierad)
ons, 2015-05-27 12:22
1. Oj då!
Att kommunen hade en glädjekalkyl för att bygga hoppbackar har mer att göra med den jumpande majoriteten i kommunen. Samtidigt finns världens bästa backarkitekter i Falun. Dom visste. Att Sven von Holst var försiktig i sin budget har ju och hållet med den osäkra punkten "biljettförsäljning". Hans förmåga att hålla i kostnader visade sig. Falun står nu med en anläggning som kan locka till sig stora (inte fullt så stora som VM) evanemang. Som förhoppningsvis gagnar stadens lokala handlare mer än vad VM gjorde (för trångt i centrum). Kritikerna (troféjägarna) som ställde barnteatergrupper mot barnhoppbackar eller antalet hoppare mot backkostnader för kanske tänka över sina engagemang. Antalet hoppare i ett land är ju som bekant helt beroende av att det finns hoppbackar. Falun är idag den enda plats i Sverige med en stor backe som håller internationell standard. Grattis till Falun och SSF.