Lilla Höljes och IMG i avtal

Morgan Östlund befinner sig i London med en enda uppgift – rädda motorfesten med 40 000 personer varje sommar i norra Värmland.
Morgan Östlund har flugit till London för att skriva ett nytt avtal med IMG. Han vill undanröja hoten från konkurrenter om arrangera Sveriges enda VM-deltävling.

 

Lilla ideella Finnskoga MK och internationella IMG har hittills samarbetat med framgång. Nu ska avtalet omförhandlas.

40 000 personer kommer

Varje sommar vallfärdar tusentals motorfrälsta till den lilla kyrkbyn Höljes i norra Värmland. Det lilla samhället med 150 personer får sällskap av 40 000 besökare. Nu hotas arrangemanget. 

Den första helgen i juli slog Höljes VM-deltävling i rallycross åter publikrekord då nästan 40 000 personer besökte motorfesten. 

Trots publiksuccén riskerar man att bli av med VM-deltävlingen till nästa år då avtalet med rättighetsinnehavaren IMG löper ut.

- Vi står i en klyfta nu så jag vet inte riktigt åt vilket håll det barkar, säger Finnskoga MKs ordförande Morgan Östlund som i veckan befinner sig i London för att förhandla om ett nytt avtal.

Han är optimist

När treårsavtalet med IMG nu löper ut riskerar folkfesten att utebli kommande säsong. Arrangerande förening Finnskoga MK:s ordförande Morgan Östlund befinner sig under veckan i London med förhoppningen om att återvända hem med ett förlängt avtal. 

- Jag känner mig optimistisk. Det är många pusselbitar som ska falla på plats men jag tror att vi ska kunna komma överens.

Hotet mot en fortsättning i Höljes kommer från nya intressenter som dykt upp. En av dem är storsatsande Tierp Arena som vill sno åt sig rättigheterna och ta över arrangörskapet för Sveriges VM-deltävling i Rallycross.

- Vilken status Tierp har i det här har jag inte riktigt koll på men jag tror inte att IMG förhandlar med flera samtidigt, säger Morgan Östlund.

Förarna och publiken vill vara kvar

Tävlingarna i Höljes lovordas regelbundet av både förare och publik men ortens bristfälliga infrastruktur och tillgänglighet är två problem man brottas med. 

- Jag tror att förare, team och publik vill att vi ska finnas kvar. Vi har under en längre tid byggt upp en enorm stämning och atmosfär.

Ett annat problem är den snabba utveckling som sporten genomgått de senaste åren. Som ideell förening ställs Finnskoga MK inför nya utmaningar i takt med att pengarna blir större och rallycrossen kommersialiseras allt mer. 

- Sporten utvecklas i en rasande fart så det kan vara lite svårt för en ideell förening att hänga med men vi försöker förändra vår organisation för att klara av det här ändå, t ex genom att anställa fler.

Ingen bolagisering

I dagsläget är det inte heller aktuellt att bolagisera, menar Östlund.

- Vi är inte där än i alla fall. Vi tänker inte i nuläget på att göra något bolag av det här. Vår filosofi är att vi ska försöka fortsätta vara den här jordnära ideella föreningen som vi är idag. 

Om Morgan Östlunds Londonvisit inte leder till ett nytt avtal är han osäker på hur framtiden för Höljes ser ut. 

- Vi får väl leva på något annat då såklart. Vi ska ju inte fortsätta om det är orimligt.

Under pågående säsong är Tyskland ensamt om att arrangera två VM-deltävlingar. Att Sverige skulle kunna göra något liknande i framtiden ser Östlund som osannolikt.

- Det är en märklig historia det som hände med Tyskland i år. Jag tror inte tanken är att man ska ha fler deltävlingar i ett och samma land.

- Vi jobbar på att lösa avtalet för att på så vis få till en fortsättning i Höljes. 

Henrik Fagerstedt

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.