Lilla Höljes och IMG i avtal

Morgan Östlund befinner sig i London med en enda uppgift – rädda motorfesten med 40 000 personer varje sommar i norra Värmland.
Morgan Östlund har flugit till London för att skriva ett nytt avtal med IMG. Han vill undanröja hoten från konkurrenter om arrangera Sveriges enda VM-deltävling.

 

Lilla ideella Finnskoga MK och internationella IMG har hittills samarbetat med framgång. Nu ska avtalet omförhandlas.

40 000 personer kommer

Varje sommar vallfärdar tusentals motorfrälsta till den lilla kyrkbyn Höljes i norra Värmland. Det lilla samhället med 150 personer får sällskap av 40 000 besökare. Nu hotas arrangemanget. 

Den första helgen i juli slog Höljes VM-deltävling i rallycross åter publikrekord då nästan 40 000 personer besökte motorfesten. 

Trots publiksuccén riskerar man att bli av med VM-deltävlingen till nästa år då avtalet med rättighetsinnehavaren IMG löper ut.

- Vi står i en klyfta nu så jag vet inte riktigt åt vilket håll det barkar, säger Finnskoga MKs ordförande Morgan Östlund som i veckan befinner sig i London för att förhandla om ett nytt avtal.

Han är optimist

När treårsavtalet med IMG nu löper ut riskerar folkfesten att utebli kommande säsong. Arrangerande förening Finnskoga MK:s ordförande Morgan Östlund befinner sig under veckan i London med förhoppningen om att återvända hem med ett förlängt avtal. 

- Jag känner mig optimistisk. Det är många pusselbitar som ska falla på plats men jag tror att vi ska kunna komma överens.

Hotet mot en fortsättning i Höljes kommer från nya intressenter som dykt upp. En av dem är storsatsande Tierp Arena som vill sno åt sig rättigheterna och ta över arrangörskapet för Sveriges VM-deltävling i Rallycross.

- Vilken status Tierp har i det här har jag inte riktigt koll på men jag tror inte att IMG förhandlar med flera samtidigt, säger Morgan Östlund.

Förarna och publiken vill vara kvar

Tävlingarna i Höljes lovordas regelbundet av både förare och publik men ortens bristfälliga infrastruktur och tillgänglighet är två problem man brottas med. 

- Jag tror att förare, team och publik vill att vi ska finnas kvar. Vi har under en längre tid byggt upp en enorm stämning och atmosfär.

Ett annat problem är den snabba utveckling som sporten genomgått de senaste åren. Som ideell förening ställs Finnskoga MK inför nya utmaningar i takt med att pengarna blir större och rallycrossen kommersialiseras allt mer. 

- Sporten utvecklas i en rasande fart så det kan vara lite svårt för en ideell förening att hänga med men vi försöker förändra vår organisation för att klara av det här ändå, t ex genom att anställa fler.

Ingen bolagisering

I dagsläget är det inte heller aktuellt att bolagisera, menar Östlund.

- Vi är inte där än i alla fall. Vi tänker inte i nuläget på att göra något bolag av det här. Vår filosofi är att vi ska försöka fortsätta vara den här jordnära ideella föreningen som vi är idag. 

Om Morgan Östlunds Londonvisit inte leder till ett nytt avtal är han osäker på hur framtiden för Höljes ser ut. 

- Vi får väl leva på något annat då såklart. Vi ska ju inte fortsätta om det är orimligt.

Under pågående säsong är Tyskland ensamt om att arrangera två VM-deltävlingar. Att Sverige skulle kunna göra något liknande i framtiden ser Östlund som osannolikt.

- Det är en märklig historia det som hände med Tyskland i år. Jag tror inte tanken är att man ska ha fler deltävlingar i ett och samma land.

- Vi jobbar på att lösa avtalet för att på så vis få till en fortsättning i Höljes. 

Henrik Fagerstedt

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.