Lilla Höljes och IMG i avtal

Morgan Östlund befinner sig i London med en enda uppgift – rädda motorfesten med 40 000 personer varje sommar i norra Värmland.
Morgan Östlund har flugit till London för att skriva ett nytt avtal med IMG. Han vill undanröja hoten från konkurrenter om arrangera Sveriges enda VM-deltävling.

 

Lilla ideella Finnskoga MK och internationella IMG har hittills samarbetat med framgång. Nu ska avtalet omförhandlas.

40 000 personer kommer

Varje sommar vallfärdar tusentals motorfrälsta till den lilla kyrkbyn Höljes i norra Värmland. Det lilla samhället med 150 personer får sällskap av 40 000 besökare. Nu hotas arrangemanget. 

Den första helgen i juli slog Höljes VM-deltävling i rallycross åter publikrekord då nästan 40 000 personer besökte motorfesten. 

Trots publiksuccén riskerar man att bli av med VM-deltävlingen till nästa år då avtalet med rättighetsinnehavaren IMG löper ut.

- Vi står i en klyfta nu så jag vet inte riktigt åt vilket håll det barkar, säger Finnskoga MKs ordförande Morgan Östlund som i veckan befinner sig i London för att förhandla om ett nytt avtal.

Han är optimist

När treårsavtalet med IMG nu löper ut riskerar folkfesten att utebli kommande säsong. Arrangerande förening Finnskoga MK:s ordförande Morgan Östlund befinner sig under veckan i London med förhoppningen om att återvända hem med ett förlängt avtal. 

- Jag känner mig optimistisk. Det är många pusselbitar som ska falla på plats men jag tror att vi ska kunna komma överens.

Hotet mot en fortsättning i Höljes kommer från nya intressenter som dykt upp. En av dem är storsatsande Tierp Arena som vill sno åt sig rättigheterna och ta över arrangörskapet för Sveriges VM-deltävling i Rallycross.

- Vilken status Tierp har i det här har jag inte riktigt koll på men jag tror inte att IMG förhandlar med flera samtidigt, säger Morgan Östlund.

Förarna och publiken vill vara kvar

Tävlingarna i Höljes lovordas regelbundet av både förare och publik men ortens bristfälliga infrastruktur och tillgänglighet är två problem man brottas med. 

- Jag tror att förare, team och publik vill att vi ska finnas kvar. Vi har under en längre tid byggt upp en enorm stämning och atmosfär.

Ett annat problem är den snabba utveckling som sporten genomgått de senaste åren. Som ideell förening ställs Finnskoga MK inför nya utmaningar i takt med att pengarna blir större och rallycrossen kommersialiseras allt mer. 

- Sporten utvecklas i en rasande fart så det kan vara lite svårt för en ideell förening att hänga med men vi försöker förändra vår organisation för att klara av det här ändå, t ex genom att anställa fler.

Ingen bolagisering

I dagsläget är det inte heller aktuellt att bolagisera, menar Östlund.

- Vi är inte där än i alla fall. Vi tänker inte i nuläget på att göra något bolag av det här. Vår filosofi är att vi ska försöka fortsätta vara den här jordnära ideella föreningen som vi är idag. 

Om Morgan Östlunds Londonvisit inte leder till ett nytt avtal är han osäker på hur framtiden för Höljes ser ut. 

- Vi får väl leva på något annat då såklart. Vi ska ju inte fortsätta om det är orimligt.

Under pågående säsong är Tyskland ensamt om att arrangera två VM-deltävlingar. Att Sverige skulle kunna göra något liknande i framtiden ser Östlund som osannolikt.

- Det är en märklig historia det som hände med Tyskland i år. Jag tror inte tanken är att man ska ha fler deltävlingar i ett och samma land.

- Vi jobbar på att lösa avtalet för att på så vis få till en fortsättning i Höljes. 

Henrik Fagerstedt

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.