VM ska ge i 10 miljoner

Magnus Roos är snart framme vid målet. Att som projektansvarig för bandy-VM locka 27 000 åskådare till Sandviken under bandy-VM.
I maj 2009 invigdes Göransson Arena – en gigantisk inomhusarena med plats för ca 10 000 personer och en yta tre gånger större än Globens.

 

Det var för nära ett år sedan som han blev kontaktad av Fredrik Granting, vd vid Göranssons Arena,  med frågan:

- Vill du ta hand om bandy-VM och utveckla besöksfrekvensen och kommersen runt mästerskapet i februari 2017?

Blev överraskad

Magnus Roos har en bakgrund inom PR, sponsring, events och har även arbetat internationellt i många år, men att jobba med bandy och ett specifikt event var något annorlunda.

- Visst jag blev lite överraskad, men också attraherad.

- Efter allt jag har upplevt i en mängd olika sammanhang måste jag ha lärt mig något, tänkte jag.

Magnus Roos påminner sig själv, förresten, att han bland en hel del annat var delaktig i innebandyns första världsmästerskap 1989.

- Det måste väl ändå räknas som en merit.

Allt vid sidan av

Han lämnade Stockholm, åkte upp till Sandviken, diskuterade med Granting och fick lite senare beskedet att han fått jobbet.

Bandy var och är däremot inte hans sport. Uppvuxen i Eskilstuna och en närhet till Isstadion förvisso, men dåvarande EBS har aldrig hört till topplagen i Sverige och Roos besök vid bandyplan var inte särskilt många.

Men själva bandydelen av mästerskap sköter andra. Magnus Roos och hans medarbetare ska ta hand om det som händer vid sidan av isen.

Nu jobbar han bl a tillsammans med Kenneth Johansson från Sandvikens kommun:

- Vi ska rama in och smycka stan så att centrum förvandlas till en VM-by.

10 miljoner i effekt

Deras jobb kommer att granskas. Kommunledningen ansåg det är värt 600 00 kr, varav 300 000 kr satsas på VM-byn, för att arrangemanget ska ge utdelning.

De här så kallade Fanzones är numera återkommande vid stora evenemang och målet är det samma överallt  – även i Sandviken. Här ska fans och åskådare från länderna få en möjlighet att träffas före, under och efter matcher, via serveringar, diverse underhållning och andra påhitt.

Efter tre år med VM i Ryssland är det nu dags 29 januari-5 februari i Sandviken.

Målet är att få 27 000 besökare och slutligen nå en vinst för bygden på runt 10 miljoner kronor i turistekonomiska effekter. Det låter och är mycket.

"Sandviken kommer att stärkas som varumärke i såväl nationellt som internationell media och servicenäringen och hotell kommer också att dra nytta av evenemanget", skriver kommunen i motiveringen till det ekonomiska bidraget.

Även Gävle kommun är medarrangör, inte minst baserat på större hotellkapacitet. Det fanns en idé om att till och med spela en VM-match här, men kommunen saknar bandyis och att chansa på kall väderlek och naturis bedömdes som väl våghalsigt...

Dubbel marknadsföring

Göransson Arena är en av bandy-Sveriges absolut främsta hallar med en kapacitet om 4 500 åskådare.

- Jag känner det som fullt möjligt att fylla hallen när Sverige spelar. Ja, i synnerhet vid mötena med Ryssland, det är ju klassiska matcher, påpekar Magnus Roos.

Han ser sitt uppdrag som egentligen två – dels att marknadsföra mästerskapet och dels att ge så många fler människor möjligheten att uppleva Göranssons arena.

- Den är förnämlig och så flexibel. Här finns ju chans till att göra det mesta för en rad olika områden och branscher.

Nu ska 22 matcher spelas där enligt ett intensivt schema med fyra drabbningar dagligen med Sverige, Ryssland, Norge, Finland, Kazakstan, USA, Vitryssland och Tyskland.

Thomas Ejderhov

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.