Men nära en halv miljon i förlust

Vid vinter-SM-veckan i Skellefteå räknade arrangörerna med  70 000-75 000 besökstillfällen, men det kom nästan 130 000. Ändå är det det ekonomiska resultatet negativt; minusresultat på 408 252 kronor.

Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan i Skellefteå, har all anledning vara nöjd med Skellefteås SM-tävlingar i vintras. Foto: Bo Fuhrman

– Vi budgeterade inte med plus. Men det är såklart alltid trevligt att hamna nära noll. Kommunen har inget intresse att det ska bli ett plusresultat. Men där emot är det alltid trevligt om det är noll, kommenterar Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan i Skellefteå.

Sportslig succé, men…

Först ska påpekas: tävlingarna blev en succé sportsligt med suveräna deltagarinsatser, imponerande bevakning i alla mediakanaler och ett lyft för hela kommunen.

inte gav plus är ingen överraskning för oss, utan vi har vetat om det hela tiden, tillägger Sjunnesson till lokaltidningen Norran.

Mellan den 20 och 26 mars arrangerades SM-veckan i Skellefteå. Och nu har resultatet från arrangören,Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap, presenterats. Allt från antal besökare till ekonomin.

Vad är ni mest nöjda med?

– Att så många har gjort det här möjligt. Att man har känt att det har varit ett enormt engagemang. Jag tror att det är därför vi får så fina betyg också i utvärderingen som är gjorde. Det är roligt att vi har fått ett bevis på det.

Vad är ni inte nöjda med?

– Vi har gjort en ganska omfattande utvärdering och det går alltid att hitta saker man kunde ha gjort annorlunda. Men om man tittar i det stora hela så är det ändå småsmaker. Det är ingen jättestor grej som vi känner att vi borde ha tänkt eller gjort annorlunda. Det är verkligen på detaljnivå i så fall.

126 026 publiktillfällen

Totalt visar den turistekonomiska utredningen att det var 126 026 publiktillfällen och 40 881 unika besökare under SM-veckan 2018.

– Historiskt sett så vet man att SM-veckan lockar främst de som bor på orten, så brukar det så ut statistiskt. Så ser man även att det är i Skellefteå. 80 procent är skelleftebor.

Hur var kalkylerna?

– Cirka 30 000 unika besökare men det blev över 40 000. Likadant hade vi trott att ungefär 70 000-75 000 besökstillfällen, men det blev nästan 130 000. På det viset har det varit mycket mer än vad vi hade trott.

Men det blev trots allt ett minusresultat på 408 252 kronor.

Orsakerna till minusresultatet uppges vara anläggningar (snö, tävlingar) och SVT:s kostnader för ställningar. Även fiber, wi-fi och trafikkostnader i form av markarbete och parkering.

Snön kostade

– Att det blev ett minusresultat beror på lite olika delar. Men framför allt eftersom man har varit snöberoende så har vi kört ganska hårt med konstsnöanläggningen under vintern. Men sedan var det en så kraftig vinter och det kom otroligt mycket snö, att vi faktiskt har, tvärt emot andra arrangörer, kört bort snö. Det kostar pengar att köra bort också, summerar Sjunnesson, projektledare för SM-veckan, till lokaltidningen Norran.

Vad händer nu?

– Men nu har man bestämt sig för att testa att lagra den snön. Och bara där finns ett värde att komma igång med skidsäsongen till hösten. Det är mycket värden som är kvar så de överstiger flera miljoner om man skulle titta så.

Leif Gustafsson, fritidschef i Skellefteå kommun, menar att en del av utgifterna har gått till sådant som har ett bestående värde.

– Vi har dragit 30 kilometer fiber som finns kvar i backen och kan användas för andra ändamål. Vi har byggt ut en snökanonanläggning, tillägger han.

Sidoarrangemangen lyfte SM-veckan i Skellefteå åtskilligt. Kommunen sparade inte resurserna för att besökarna skulle trivas. Därför blev betyget för de sportsliga arrangemangen högt – liksom sidoarrangemangen högt.

Själv fick jag bland annat äran att göra en spännande intervju med förre skidässet och världsmästaren, Lennart ”Lill-Järven” Larsson, 88.

Full hus på Nordanå Bar & Café där de kluriga frågorna var många – liksom svaren.

– Att folk kunde vara så intresserad av min karriär, och svenska skidbragder, hade jag ingen aning om, konstaterade Lill-Järven, då.

BO FUHRMAN

 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.