A Non Smoking Generation och Sarah i kampanj

Sarah Sjöström, herrarna i svenska handbollslandslaget och Bella Gulldén med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid 

2019 fyller A Non Smoking Generation 40 år. Nu sluter allt ifrån hjärnforskare och professorer till atleter, artister och influencers upp och stödjer organisationens arbete för alla barns hälsa. Sarah Sjöström, hela herrlandslaget i handboll, Bella Gulldén, Jamina Roberts och Sanny Dahlbeck är några av de cirka 60 kända profiler som tar ställning via inlägg i sina sociala medier. 

Kända förebilder

Kampanjen är en modern motsvarighet till A Non Smoking Generations första kampanj där kända idrottsstjärnor såsom Ingemar Stenmark och Björn Borg syntes på reklampelare över hela landet iklädda en Non Smoking-t-shirt. Organisationen tar åter hjälp av kända förebilder - och deras kanaler med en total räckvidd på nästan sex miljoner - för att belysa att de fortfarande behövs och arbetar för barns hälsa och en mer hållbar värld. 

-   Tobaksindustrins enda sätt att överleva är att rekrytera barn som nya lojala kunder. Med den här kampanjen vill vi uppmärksamma varje generations rätt att förbli tobaksfria, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Nio av tio av de som använder tobaksprodukter börjar före 18 års ålder. Organisationen driver därför projekt riktat till barn och unga i skolor och arbetar genom opinionsbildning samt påverkansarbete för starkare tobakslagar. Syftet är att skapa förutsättningar som stödjer unga att själva välja att förbli tobaksfria.

Tobaksindustrins  marknadsföring

-  Vi i Handbollslandslaget har valt att stödja det fantastiska och viktiga arbete som A Non Smoking Generation gör för att främja unga människors hälsa. Kan vi tillsammans med A Non Smoking Generation hjälpa och inspirera unga att inte börja med användning av tobak gör vi gärna det, säger lagkaptenen Jim Gottfridsson. 

Samtidigt försöker motståndaren i tobaksindustrin fånga ungdomar i ett livslångt nikotinberoende genom produktutveckling och marknadsföring. En vanlig metod är att sponsra kända profiler för att marknadsföra deras produkter i sociala medier.

- Tobaksreklam är förbjudet i Sverige, men tobaksindustrin hittar hela tiden sätt att kringgå lagstiftningen. Vi hoppas att vår kampanj och alla fantastiska förebilders insats kan motverka en del av all den tobaksreklam som unga dagligen utsätts för i sociala medier. Nu är det dags för vuxna att ta sitt ansvar och sätta barns rättigheter och hälsa före allt annat, säger Helen Stjerna.

De säger ifrån 

Kända förebilder som deltar i kampanjen:

Alexander Pärleros, entreprenör och influencer

Anders Hansen, läkare, psykiatriker och författare

Anders Szalkai, journalist och långdistanslöpare

Andrea Hedenstedt, influencer

Anna Stadling, artist

Anne-Lie Rydé, artist

Bella Gulldén, handbollsspelare

Bingo Rimér, kändisfotograf

Charlotte Perrelli, artist

Clara Henry, influencer, programledare och komiker

Daniel Norberg, komiker och programledare

Ella Rappich, skådespelare

Emil Norberg, komiker

Hanna Ardéhn, skådespelare

Hanna Olvenmark, influencer och författare

Ida Warg, influencer och entreprenör

Iza och Elle, influencers

Jamina Roberts, handbollsspelare

Johan Ernst Nilson, äventyrsfotograf

Kristin Kaspersen, programledare

Lisa Ajax, artist

Maria Montazami, tv-profil

Martin Melin, polis och författare

Mia Parnevik, tv-profil

Micael Dahlén, ekonomiprofessor och författare

Nicole Falciani, influencer

Njol Badjie, artist

Oscar Molander, artist och influencer

Peg Parnevik, artist

Pischa Strindstedt, personlig tränare, entreprenör och tv-profil

Rickard Olsson, programledare

Sanna Nielsen, artist

Sanny Dahlbeck, thaiboxare

Sarah Delshad, föreläsare och skribent

Sarah Sjöström, simmare

Sofia Wistam, programledare

Svenska handbollslandslaget herrar

Therese Lindgren, influencer och entreprenör

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.