Polisens svar - Vi saknar tid och resurser

Ett dråpslag mot allt arbete och alla ansträngningar för att öppna Sverige i Corona-tider

På annat sätt kan inte polisens remissvar till Regeringen betecknas. Innehållet blev känt på fredagsmorgonen och brevet kan också ses som ett kraftigt underkännande till de planer som var högaktuella.

Men det blir inga åtgärder med polisens medverkan. Det finns varken tid eller resurser till att ägna sig åt bevakning av de nya föreskrifter som följer Corona-reglementet.

På inte mindre än sex A4-sidor beskriver polisen sin reaktion på förslaget.

Det som skulle bli en rekonstruktion av svenskarnas utbyte av idrott och kultur hotas nu allvarligt.

Ministrarnas bakslag

För idrotts och kulturminister Amanda Lind och inrikesminister och Mikael Damberg är det personligen ett hårt bakslag. De har lagt ned tid och mödas på konstruktionen och det fanns en stark övertygelse om att man hittat en vinnande formel som skulle leda till bra lösningar.

50-regeln skulle övergå till 500-regeln den 1 oktober, var det tänkt.

Det kan man glömma.

Polisen säger nej och tänker inte medverka.

Och utan polisen är nuvarande planer omöjliga.

Arbetet måste börja om från början.

När det gäller att tillåta större publik vid evenemang med sittplatser, och då avses matcher tydligen utan att det preciseras, så skriver myndigheten att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor på hur anordnaren ska skapa förutsättningar för deltagarna att hålla avstånd till varandra.

Polisen avstyrker förslaget och hänvisar till flera skäl, men främst handlar det om att det inte finns till tillräckligt med resurser.  Och inte minst skriver polisen att ”Förslaget kommer inte att göra regleringen mer träffsäker”.

Svårförståeligt och oförutsägbart

Där står också: ”vid ett motionslopp ute i en skog riskerar enligt Polismyndigheten att medföra att regleringen framstår som svårförståelig och oförutsebar.  

Och där betonas också ”att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då polismyndigheten saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens.

Uppfattningen är att ”polismyndigheten inte kan meddela villkor som inte behövs för att upprätta ordning och säkerhet”.

Med tillägget: ”förslaget kommer att innebära betydande svårigheter för Polismyndighetens tillståndsgivning”.

Ändå finns en rubrik ”Alternativa förslag”

Polismyndigheten förordar : ”En generell successiv höjning av tillåtet antal deltagare”, med tillägget ”Detta innebär att sammankomster och tillställningar behandlas lika och inte blir beroende av inom vilken lokal eller på vilken annan plats sammankomsten eller tillställningen äger rum”.

Thomas Ejderhov


Här är polisens svar 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.