Polisens svar - Vi saknar tid och resurser

Ett dråpslag mot allt arbete och alla ansträngningar för att öppna Sverige i Corona-tider

På annat sätt kan inte polisens remissvar till Regeringen betecknas. Innehållet blev känt på fredagsmorgonen och brevet kan också ses som ett kraftigt underkännande till de planer som var högaktuella.

Men det blir inga åtgärder med polisens medverkan. Det finns varken tid eller resurser till att ägna sig åt bevakning av de nya föreskrifter som följer Corona-reglementet.

På inte mindre än sex A4-sidor beskriver polisen sin reaktion på förslaget.

Det som skulle bli en rekonstruktion av svenskarnas utbyte av idrott och kultur hotas nu allvarligt.

Ministrarnas bakslag

För idrotts och kulturminister Amanda Lind och inrikesminister och Mikael Damberg är det personligen ett hårt bakslag. De har lagt ned tid och mödas på konstruktionen och det fanns en stark övertygelse om att man hittat en vinnande formel som skulle leda till bra lösningar.

50-regeln skulle övergå till 500-regeln den 1 oktober, var det tänkt.

Det kan man glömma.

Polisen säger nej och tänker inte medverka.

Och utan polisen är nuvarande planer omöjliga.

Arbetet måste börja om från början.

När det gäller att tillåta större publik vid evenemang med sittplatser, och då avses matcher tydligen utan att det preciseras, så skriver myndigheten att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor på hur anordnaren ska skapa förutsättningar för deltagarna att hålla avstånd till varandra.

Polisen avstyrker förslaget och hänvisar till flera skäl, men främst handlar det om att det inte finns till tillräckligt med resurser.  Och inte minst skriver polisen att ”Förslaget kommer inte att göra regleringen mer träffsäker”.

Svårförståeligt och oförutsägbart

Där står också: ”vid ett motionslopp ute i en skog riskerar enligt Polismyndigheten att medföra att regleringen framstår som svårförståelig och oförutsebar.  

Och där betonas också ”att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då polismyndigheten saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens.

Uppfattningen är att ”polismyndigheten inte kan meddela villkor som inte behövs för att upprätta ordning och säkerhet”.

Med tillägget: ”förslaget kommer att innebära betydande svårigheter för Polismyndighetens tillståndsgivning”.

Ändå finns en rubrik ”Alternativa förslag”

Polismyndigheten förordar : ”En generell successiv höjning av tillåtet antal deltagare”, med tillägget ”Detta innebär att sammankomster och tillställningar behandlas lika och inte blir beroende av inom vilken lokal eller på vilken annan plats sammankomsten eller tillställningen äger rum”.

Thomas Ejderhov


Här är polisens svar 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.