Polisens svar - Vi saknar tid och resurser

Ett dråpslag mot allt arbete och alla ansträngningar för att öppna Sverige i Corona-tider

På annat sätt kan inte polisens remissvar till Regeringen betecknas. Innehållet blev känt på fredagsmorgonen och brevet kan också ses som ett kraftigt underkännande till de planer som var högaktuella.

Men det blir inga åtgärder med polisens medverkan. Det finns varken tid eller resurser till att ägna sig åt bevakning av de nya föreskrifter som följer Corona-reglementet.

Annons

På inte mindre än sex A4-sidor beskriver polisen sin reaktion på förslaget.

Det som skulle bli en rekonstruktion av svenskarnas utbyte av idrott och kultur hotas nu allvarligt.

Ministrarnas bakslag

För idrotts och kulturminister Amanda Lind och inrikesminister och Mikael Damberg är det personligen ett hårt bakslag. De har lagt ned tid och mödas på konstruktionen och det fanns en stark övertygelse om att man hittat en vinnande formel som skulle leda till bra lösningar.

50-regeln skulle övergå till 500-regeln den 1 oktober, var det tänkt.

Det kan man glömma.

Polisen säger nej och tänker inte medverka.

Och utan polisen är nuvarande planer omöjliga.

Arbetet måste börja om från början.

När det gäller att tillåta större publik vid evenemang med sittplatser, och då avses matcher tydligen utan att det preciseras, så skriver myndigheten att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor på hur anordnaren ska skapa förutsättningar för deltagarna att hålla avstånd till varandra.

Polisen avstyrker förslaget och hänvisar till flera skäl, men främst handlar det om att det inte finns till tillräckligt med resurser.  Och inte minst skriver polisen att ”Förslaget kommer inte att göra regleringen mer träffsäker”.

Svårförståeligt och oförutsägbart

Där står också: ”vid ett motionslopp ute i en skog riskerar enligt Polismyndigheten att medföra att regleringen framstår som svårförståelig och oförutsebar.  

Och där betonas också ”att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då polismyndigheten saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens.

Uppfattningen är att ”polismyndigheten inte kan meddela villkor som inte behövs för att upprätta ordning och säkerhet”.

Med tillägget: ”förslaget kommer att innebära betydande svårigheter för Polismyndighetens tillståndsgivning”.

Ändå finns en rubrik ”Alternativa förslag”

Polismyndigheten förordar : ”En generell successiv höjning av tillåtet antal deltagare”, med tillägget ”Detta innebär att sammankomster och tillställningar behandlas lika och inte blir beroende av inom vilken lokal eller på vilken annan plats sammankomsten eller tillställningen äger rum”.

Thomas Ejderhov


Här är polisens svar 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sportens betydelse i alla tänkbara sammanhang blir allt mera påtaglig. Nu tar det sig uttryck i Sportbladet som blir ett eget affärsområde. Potentialen bedöms som så stor. Inte minst tack vare det faktum att den sportintresserade publiken är en prioriterad målgrupp bland Aftonbladets 3,5 miljoner dagliga läsare och tittare.

I dag, den 18 maj fyller Scandinavium 50 år! Den stora festen skjuts på framtiden, men Got Event kommer att bjuda på en ordentlig nostalgitripp i form av ett digitalt museum och magiska minnen i sociala medier. Vi uppmanar även alla besökare att dela med sig av sina bästa minnen under hashtagen #Scandinavium50.

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.