Polisens svar - Vi saknar tid och resurser

Ett dråpslag mot allt arbete och alla ansträngningar för att öppna Sverige i Corona-tider

På annat sätt kan inte polisens remissvar till Regeringen betecknas. Innehållet blev känt på fredagsmorgonen och brevet kan också ses som ett kraftigt underkännande till de planer som var högaktuella.

Men det blir inga åtgärder med polisens medverkan. Det finns varken tid eller resurser till att ägna sig åt bevakning av de nya föreskrifter som följer Corona-reglementet.

Annons

På inte mindre än sex A4-sidor beskriver polisen sin reaktion på förslaget.

Det som skulle bli en rekonstruktion av svenskarnas utbyte av idrott och kultur hotas nu allvarligt.

Ministrarnas bakslag

För idrotts och kulturminister Amanda Lind och inrikesminister och Mikael Damberg är det personligen ett hårt bakslag. De har lagt ned tid och mödas på konstruktionen och det fanns en stark övertygelse om att man hittat en vinnande formel som skulle leda till bra lösningar.

50-regeln skulle övergå till 500-regeln den 1 oktober, var det tänkt.

Det kan man glömma.

Polisen säger nej och tänker inte medverka.

Och utan polisen är nuvarande planer omöjliga.

Arbetet måste börja om från början.

När det gäller att tillåta större publik vid evenemang med sittplatser, och då avses matcher tydligen utan att det preciseras, så skriver myndigheten att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor på hur anordnaren ska skapa förutsättningar för deltagarna att hålla avstånd till varandra.

Polisen avstyrker förslaget och hänvisar till flera skäl, men främst handlar det om att det inte finns till tillräckligt med resurser.  Och inte minst skriver polisen att ”Förslaget kommer inte att göra regleringen mer träffsäker”.

Svårförståeligt och oförutsägbart

Där står också: ”vid ett motionslopp ute i en skog riskerar enligt Polismyndigheten att medföra att regleringen framstår som svårförståelig och oförutsebar.  

Och där betonas också ”att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då polismyndigheten saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens.

Uppfattningen är att ”polismyndigheten inte kan meddela villkor som inte behövs för att upprätta ordning och säkerhet”.

Med tillägget: ”förslaget kommer att innebära betydande svårigheter för Polismyndighetens tillståndsgivning”.

Ändå finns en rubrik ”Alternativa förslag”

Polismyndigheten förordar : ”En generell successiv höjning av tillåtet antal deltagare”, med tillägget ”Detta innebär att sammankomster och tillställningar behandlas lika och inte blir beroende av inom vilken lokal eller på vilken annan plats sammankomsten eller tillställningen äger rum”.

Thomas Ejderhov


Här är polisens svar 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.