Polisens svar - Vi saknar tid och resurser

Ett dråpslag mot allt arbete och alla ansträngningar för att öppna Sverige i Corona-tider

På annat sätt kan inte polisens remissvar till Regeringen betecknas. Innehållet blev känt på fredagsmorgonen och brevet kan också ses som ett kraftigt underkännande till de planer som var högaktuella.

Men det blir inga åtgärder med polisens medverkan. Det finns varken tid eller resurser till att ägna sig åt bevakning av de nya föreskrifter som följer Corona-reglementet.

På inte mindre än sex A4-sidor beskriver polisen sin reaktion på förslaget.

Det som skulle bli en rekonstruktion av svenskarnas utbyte av idrott och kultur hotas nu allvarligt.

Ministrarnas bakslag

För idrotts och kulturminister Amanda Lind och inrikesminister och Mikael Damberg är det personligen ett hårt bakslag. De har lagt ned tid och mödas på konstruktionen och det fanns en stark övertygelse om att man hittat en vinnande formel som skulle leda till bra lösningar.

50-regeln skulle övergå till 500-regeln den 1 oktober, var det tänkt.

Det kan man glömma.

Polisen säger nej och tänker inte medverka.

Och utan polisen är nuvarande planer omöjliga.

Arbetet måste börja om från början.

När det gäller att tillåta större publik vid evenemang med sittplatser, och då avses matcher tydligen utan att det preciseras, så skriver myndigheten att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor på hur anordnaren ska skapa förutsättningar för deltagarna att hålla avstånd till varandra.

Polisen avstyrker förslaget och hänvisar till flera skäl, men främst handlar det om att det inte finns till tillräckligt med resurser.  Och inte minst skriver polisen att ”Förslaget kommer inte att göra regleringen mer träffsäker”.

Svårförståeligt och oförutsägbart

Där står också: ”vid ett motionslopp ute i en skog riskerar enligt Polismyndigheten att medföra att regleringen framstår som svårförståelig och oförutsebar.  

Och där betonas också ”att förslaget riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då polismyndigheten saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens.

Uppfattningen är att ”polismyndigheten inte kan meddela villkor som inte behövs för att upprätta ordning och säkerhet”.

Med tillägget: ”förslaget kommer att innebära betydande svårigheter för Polismyndighetens tillståndsgivning”.

Ändå finns en rubrik ”Alternativa förslag”

Polismyndigheten förordar : ”En generell successiv höjning av tillåtet antal deltagare”, med tillägget ”Detta innebär att sammankomster och tillställningar behandlas lika och inte blir beroende av inom vilken lokal eller på vilken annan plats sammankomsten eller tillställningen äger rum”.

Thomas Ejderhov


Här är polisens svar 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen