Entusiasm runt unika förslaget

Ett ROT-avdrag för idrotten kallat KID, Kultur- och idrottsavdrag – en bra eller dålig idé från stiftelsen Aktiv Skola? Bra, enligt de företrädare för idrotten som Idrottens Affärer pratat med. Även RF:s ordförande Björn Eriksson är öppen för förslaget.

I Biskopsgården på Hisingen i Göteborg tränar Solväders FC:s pojkar 09 under Hector Valerias ledning. Efter träningen blir en av pojkarna intervjuad av Sveriges Radio P1 om fotbollens betydelse i hans liv. Foto: Hector Valeria/Solväders FC

Men Björn ser hellre ett direktstöd till föreningarna för att hålla nere medlemsavgifterna.

Idrottens Affärer var först med att berätta om stiftelsen Aktiv Skolas brev till regeringen med ett förslag om ett inkomstprövat kultur- och idrottsavdrag på upp till 5 000 kronor – ett slags idrottens och kulturens ROT-avdrag.

Skapar möjligheter för fler unga

Idrottens Affärer följer upp och frågar företrädare för idrottsrörelsen – främst de som leder verksamhet i socialt utsatta områden där föräldrar skulle ha störst nytta av ett sådant avdrag – om det är ett bra förslag, eller inte. 

I områdena Kronogården-Lextorp i Trollhättan bedriver IFK Trollhättan sedan många år tillbaka en verksamhet som heter Ung Fritid, i samverkan med Trollhättan Stad. En verksamhet som fallit väl ut och visat vägen för liknande satsningar, samt hjälpt verksamhetsansvariga Patricia Daoud Naperotti att bli nominerad till Årets Ledare vid Folkspels gala Årets Eldsjäl 2019 samt föreningen Sverige Uniteds utmärkelse Guldhanden samma år. Hon säger:

- I IFK Trollhättan kommer vi alltid att välkomna denna typ av förslag som skapar möjligheter för att fler barn och ungdomar har råd till en positiv aktivitet, oavsett om det är idrott eller kultur. Hela samhället kommer att tjäna på att vår framtid, det vill säga våra barn och ungdomar, får en meningsfull fritid. Det spelar ingen roll varifrån man kommer eller vilken bakgrund man har, rätten att kunna delta ska gälla för alla. 

Resor stor kostnad

Cem Celepli Atci driver En brottarmatta utan gränser, Svenska Brottningsförbundets satsning på parabrottning med medel från Allmänna Arvsfonden. Han tror att ett avdrag är bra och få fler att hitta till idrotten – och stanna kvar.

- Jag tycker detta ”ROT-avdraget” hade bidragit till att fler personer kan vara med och idrotta. Det känner sig som en del av föreningslivet. Jag har varit ledare i ett par år och ofta är det inte termins- eller medlemsavgiften som skaver hos föräldrar utan det handlar mer om tävlingssammanhang, bland annat logistik såsom resorna och boendet som kan kosta en del.

- Detta hade säkert gjort att vi fått fler internationella medaljer på lång sikt också. Vilken grej detta skulle vara!

Hector Valeria är frontfigur i fotbollsföreningen Solväders FC i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Han har ägnat de senaste 20 åren åt att arbeta ideellt och med små resurser för att få unga i Biskopsgården att ”hamna rätt både på planen och utanför”.

- Ett slags ROT-avdrag inom idrotten är bra – speciellt om det är brett och även gäller medlemsavgifter och resor – men ännu bättre vore ett direktstöd till föreningarna som i sin tur kan hjälpa de familjer som de vet behöver ekonomiskt stöd. Då vet vi att stödet når fram.

Få ned kostnadsbilden

Björn Eriksson, ordförande i RF, Riksidrottsförbundet, säger till Idrottens Affärer:

- Stigande avgifter till idrottsklubbar är ett växande problem och revorna under pandemin har inte gjort det hela lättare. Vi måste få ned kostnadsbilden vilket förslaget syftar till. Personligen föredrar jag att det offentliga stödet till våra föreningar för att hålla ned avgifterna går direkt till klubbarna, men skulle politikerna vilja välja att gå vägen över ett ROT avdrag så är jag även öppen för detta.

Petra Falk, ordförande i stiftelsen Aktiv Skola, säger om delar av idrottsrörelsens mottagande av förslaget om ett inkomstprövat Kultur- och idrottsavdrag, kallat KID:

- Självklart skulle det vara lättare att bara höja anslagen till föreningarna, men enligt flera undersökningar är föreningsavgiften bara 25-40 procent av den kostnad föräldrarna får när barnen ska vara med i en förening. Resten är utrustning, kläder och andra tillbehör. Därför vill vi införa Kultur- och idrottsavdraget. 

- Att bygga friska barn med stöd av KID kan aldrig vara en dålig idé. Alternativet blir att laga trasiga vuxna. Kan vi tillsammans med föreningar och eldsjälar ute i landet driva förslaget till riksdagsnivå blir det genomslagskraft och en början till friskvård på lika villkor. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.