Entusiasm runt unika förslaget

Ett ROT-avdrag för idrotten kallat KID, Kultur- och idrottsavdrag – en bra eller dålig idé från stiftelsen Aktiv Skola? Bra, enligt de företrädare för idrotten som Idrottens Affärer pratat med. Även RF:s ordförande Björn Eriksson är öppen för förslaget.

I Biskopsgården på Hisingen i Göteborg tränar Solväders FC:s pojkar 09 under Hector Valerias ledning. Efter träningen blir en av pojkarna intervjuad av Sveriges Radio P1 om fotbollens betydelse i hans liv. Foto: Hector Valeria/Solväders FC

Men Björn ser hellre ett direktstöd till föreningarna för att hålla nere medlemsavgifterna.

Idrottens Affärer var först med att berätta om stiftelsen Aktiv Skolas brev till regeringen med ett förslag om ett inkomstprövat kultur- och idrottsavdrag på upp till 5 000 kronor – ett slags idrottens och kulturens ROT-avdrag.

Skapar möjligheter för fler unga

Idrottens Affärer följer upp och frågar företrädare för idrottsrörelsen – främst de som leder verksamhet i socialt utsatta områden där föräldrar skulle ha störst nytta av ett sådant avdrag – om det är ett bra förslag, eller inte. 

I områdena Kronogården-Lextorp i Trollhättan bedriver IFK Trollhättan sedan många år tillbaka en verksamhet som heter Ung Fritid, i samverkan med Trollhättan Stad. En verksamhet som fallit väl ut och visat vägen för liknande satsningar, samt hjälpt verksamhetsansvariga Patricia Daoud Naperotti att bli nominerad till Årets Ledare vid Folkspels gala Årets Eldsjäl 2019 samt föreningen Sverige Uniteds utmärkelse Guldhanden samma år. Hon säger:

- I IFK Trollhättan kommer vi alltid att välkomna denna typ av förslag som skapar möjligheter för att fler barn och ungdomar har råd till en positiv aktivitet, oavsett om det är idrott eller kultur. Hela samhället kommer att tjäna på att vår framtid, det vill säga våra barn och ungdomar, får en meningsfull fritid. Det spelar ingen roll varifrån man kommer eller vilken bakgrund man har, rätten att kunna delta ska gälla för alla. 

Resor stor kostnad

Cem Celepli Atci driver En brottarmatta utan gränser, Svenska Brottningsförbundets satsning på parabrottning med medel från Allmänna Arvsfonden. Han tror att ett avdrag är bra och få fler att hitta till idrotten – och stanna kvar.

- Jag tycker detta ”ROT-avdraget” hade bidragit till att fler personer kan vara med och idrotta. Det känner sig som en del av föreningslivet. Jag har varit ledare i ett par år och ofta är det inte termins- eller medlemsavgiften som skaver hos föräldrar utan det handlar mer om tävlingssammanhang, bland annat logistik såsom resorna och boendet som kan kosta en del.

- Detta hade säkert gjort att vi fått fler internationella medaljer på lång sikt också. Vilken grej detta skulle vara!

Hector Valeria är frontfigur i fotbollsföreningen Solväders FC i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Han har ägnat de senaste 20 åren åt att arbeta ideellt och med små resurser för att få unga i Biskopsgården att ”hamna rätt både på planen och utanför”.

- Ett slags ROT-avdrag inom idrotten är bra – speciellt om det är brett och även gäller medlemsavgifter och resor – men ännu bättre vore ett direktstöd till föreningarna som i sin tur kan hjälpa de familjer som de vet behöver ekonomiskt stöd. Då vet vi att stödet når fram.

Få ned kostnadsbilden

Björn Eriksson, ordförande i RF, Riksidrottsförbundet, säger till Idrottens Affärer:

- Stigande avgifter till idrottsklubbar är ett växande problem och revorna under pandemin har inte gjort det hela lättare. Vi måste få ned kostnadsbilden vilket förslaget syftar till. Personligen föredrar jag att det offentliga stödet till våra föreningar för att hålla ned avgifterna går direkt till klubbarna, men skulle politikerna vilja välja att gå vägen över ett ROT avdrag så är jag även öppen för detta.

Petra Falk, ordförande i stiftelsen Aktiv Skola, säger om delar av idrottsrörelsens mottagande av förslaget om ett inkomstprövat Kultur- och idrottsavdrag, kallat KID:

- Självklart skulle det vara lättare att bara höja anslagen till föreningarna, men enligt flera undersökningar är föreningsavgiften bara 25-40 procent av den kostnad föräldrarna får när barnen ska vara med i en förening. Resten är utrustning, kläder och andra tillbehör. Därför vill vi införa Kultur- och idrottsavdraget. 

- Att bygga friska barn med stöd av KID kan aldrig vara en dålig idé. Alternativet blir att laga trasiga vuxna. Kan vi tillsammans med föreningar och eldsjälar ute i landet driva förslaget till riksdagsnivå blir det genomslagskraft och en början till friskvård på lika villkor. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.