+65 älskar idrottens gemenskap
Undersökningen Seniorbarometern visar att äldre som idrottar trivs mera med livet. Inte nog med det, de har gott om vänner och upplever en bättre gemenskap.
Idrottens stora betydelse framkommer än en gång. Till stor fördel för RF och ansträngningarna för att påvisa idrottens stora betydelse. Seniorbarometerns fakta är ingen ny upptäckt för människor, oavsett ålder, som är engagerade i dag, men nu ställs saken på spets.
Frågan är om de äldre i sin tur påverkar omgivningen och medverkar till att flera blir aktiva. Och hur många föreningar strävar aktivt efter att fler i gruppen +65 lockas, och inte bara för att bli ledare eller funktionärer.
Under 2020 och 2021 har Riksidrottsförbundet tilldelats särskilt stöd från regeringen med syftet att skapa bättre förutsättningar för äldre att idrotta i förening och bryta ensamhet hos målgruppen. Som start i arbetet beviljades över 1500 idrottsföreningar verksamhetsstöd för den verksamhet som var i gång.
– Det här ett kvitto på att idrotten ger bättre livskvalitet för de som är 65 år och äldre som deltar i våra föreningar. De är en stor grupp och under pandemin har behovet av just gemenskap och mötesplatser för äldre blivit extra tydligt. Resultaten visar vilken kraft som idrottsrörelsen kan vara när vi får rätt förutsättningar för att utveckla och så att ännu fler kan och vill vara aktiva i idrottsföreningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Björn är en joggare.
Själv är han joggare sedan många år.
- Lågintensiv, men återkommande, som han konstaterade vid fredagens , medverkan i TV4:s Gomorron Sverige.
Detär vAD Seniorbarometern eftersträvade, äldre människor som regelbundet väljer idrott som lågfrekvent fritidssyssla. Nära 9 av 10 seniorer tränar i någon form och och gör det minst flera gånger i veckan
2021 beviljades 21 specialidrottsförbund stöd för att genomföra pilotprojekt där de under året har testat nya anpassade aktiviteter för att utveckla idrottsföreningar, utbilda tränare och ledare, samverka med andra aktörer för att nå fler och även för att synliggöra gruppen 65+ och den verksamhet de deltar i idag. Sammanlagt har 125 idrottsföreningar runt om i landet deltagit i pilotprojekten.
Ytterligare cirka 150 idrottsföreningar har via RF-SISU distrikt fått stöd för att på olika sätt utveckla sin verksamhet för de som är 65 år och äldre.
– Vi vet idag mer tack vare fokus på den grupp som växer snabbast och bara blir fler och fler. Det gäller även vilka aktiviteter de deltar i bättre kunskap om vad som behöver utvecklas för att fler ska kunna fortsätta eller kanske för första gången i sitt liv hitta till en idrottsaktivitet, säger Aila Ibanez Mengüc, projektledare idrott för äldre (65+) Riksidrottsförbundet.
Fakta från Seniorbarometern
• Nära 9 av 10 seniorer tränar i någon utsträckning. 61 procent gör det minst flera gånger i veckan och hela 25 procent gör det dagligen. 13 procent tränar sällan eller aldrig
• Nära 1 av 3 är medlemmar i en idrottsklubb eller – förening, fler män än kvinnor. De flesta medlemmar är motionärer, men flera har även förtroendeuppdrag som exempelvis kassör eller stå i kiosk.
• 81 procent av de kvinnliga medlemmarna är motionärer, jämfört med 61 procent av männen. Men det är fler män än kvinnor som deltar i andra former av engagemang eller uppdrag inom föreningen.
• Seniorer som är medlemmar i en idrottsförening tränar oftare än de som inte är medlemmar och tycker det är viktigare att kunna träffa och umgås med vänner i samband med träningen.
• Att känna samhörighet med någon och vara en del i något bidrar till meningsfullhet för de föreningsaktiva. Detta är framför allt viktigt ur en sysselsättningsaspekt för de som har avslutat sitt arbetsliv.
• Det som skulle få seniorer att börja motionera eller motionera mer är framför allt anpassade aktiviteter (18 procent), träning tillsammans med andra i samma ålder (17 procent ), och på samma nivå (17 procent ).
• Gemenskap och tillhörighet är det bästa som föreningsidrotten gett dem, menar flera.
• Medlemmarna upplever livet som roligare och mer rikt på vänner.
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar