+65 älskar idrottens gemenskap

Undersökningen Seniorbarometern visar att äldre som idrottar trivs mera med livet. Inte nog med det, de har gott om vänner och upplever en bättre gemenskap.

Idrottens stora betydelse framkommer än en gång.  Till stor fördel för RF och ansträngningarna för att påvisa idrottens stora betydelse. Seniorbarometerns fakta är ingen ny upptäckt för människor, oavsett ålder, som är engagerade i dag, men nu ställs saken på spets. 

Frågan är om de äldre i sin tur påverkar omgivningen och medverkar till att flera blir aktiva. Och hur många föreningar strävar aktivt efter att fler i gruppen +65 lockas, och inte bara för att bli ledare eller funktionärer.

Under 2020 och 2021 har Riksidrottsförbundet tilldelats särskilt stöd från regeringen med syftet att skapa bättre förutsättningar för äldre att idrotta i förening och bryta ensamhet hos målgruppen. Som start i arbetet beviljades över 1500 idrottsföreningar verksamhetsstöd för den verksamhet som var i gång.

– Det här ett kvitto på att idrotten ger bättre livskvalitet för de som är 65 år och äldre som deltar i våra föreningar. De är en stor grupp och under pandemin har behovet av just gemenskap och mötesplatser för äldre blivit extra tydligt. Resultaten visar vilken kraft som idrottsrörelsen kan vara när vi får rätt förutsättningar för att utveckla och så att ännu fler kan och vill vara aktiva i idrottsföreningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Björn är en joggare.

Själv är han joggare sedan många år.

- Lågintensiv, men återkommande, som han konstaterade vid fredagens , medverkan i TV4:s Gomorron Sverige.

Detär vAD Seniorbarometern eftersträvade, äldre människor som regelbundet  väljer idrott som lågfrekvent fritidssyssla. Nära 9 av 10 seniorer tränar i någon form och och gör det minst flera gånger i veckan

2021 beviljades 21 specialidrottsförbund stöd för att genomföra pilotprojekt där de under året har testat nya anpassade aktiviteter för att utveckla idrottsföreningar, utbilda tränare och ledare, samverka med andra aktörer för att nå fler och även för att synliggöra gruppen 65+ och den verksamhet de deltar i idag. Sammanlagt har 125 idrottsföreningar runt om i landet deltagit i pilotprojekten.

Ytterligare cirka 150 idrottsföreningar har via RF-SISU distrikt fått stöd för att på olika sätt utveckla sin verksamhet för de som är 65 år och äldre.

– Vi vet idag mer tack vare fokus på den grupp som växer snabbast och bara blir fler och fler. Det gäller även vilka aktiviteter de deltar i bättre kunskap om vad som behöver utvecklas för att fler ska kunna fortsätta eller kanske för första gången i sitt liv hitta till en idrottsaktivitet, säger Aila Ibanez Mengüc, projektledare idrott för äldre (65+) Riksidrottsförbundet.

 

Fakta  från Seniorbarometern

Nära 9 av 10 seniorer tränar i någon utsträckning. 61 procent gör det minst flera gånger i veckan och hela 25 procent  gör det dagligen. 13 procent tränar sällan eller aldrig

Nära 1 av 3 är medlemmar i en idrottsklubb eller – förening, fler män än kvinnor. De flesta medlemmar är motionärer, men flera har även förtroendeuppdrag som exempelvis kassör eller stå i kiosk.

81 procent av de kvinnliga medlemmarna är motionärer, jämfört med 61 procent av männen. Men det är fler män än kvinnor som deltar i andra former av engagemang eller uppdrag inom föreningen.

Seniorer som är medlemmar i en idrottsförening tränar oftare än de som inte är medlemmar och tycker det är viktigare att kunna träffa och umgås med vänner i samband med träningen.

Att känna samhörighet med någon och vara en del i något bidrar till meningsfullhet för de föreningsaktiva. Detta är framför allt viktigt ur en sysselsättningsaspekt för de som har avslutat sitt arbetsliv.

Det som skulle få seniorer att börja motionera eller motionera mer är framför allt anpassade aktiviteter (18 procent), träning tillsammans med andra i samma ålder (17 procent ), och på samma nivå (17 procent ).

Gemenskap och tillhörighet är det bästa som föreningsidrotten gett dem, menar flera.

Medlemmarna upplever livet som roligare och mer rikt på vänner.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.