Klart - idrotten slipper straffavgift

Under fredagen meddelades att regeringen beslutat att ideella föreningar inte behöver betala för arrangemang på väg. Det var i enlighet med Trafikverkets tidigare förslag. Det är en tacksam och välkommen nyhet, även om många av årets evenemang redan har påverkats. 

I diskussioner bland påverkade idrotter uppskattas att det i vissa idrotten kommer att arrangeras runt 50 procent färre arrangemang i år till följd av osäkerheten kring kostnaderna för arrangörer.

Beskedet att Regeringen har gett Trafikverket möjlighet att under 2023 att inte begära ersättning från ideella föreningar och organisationer som ordnar arrangemang på vägar som inte är enskilda är positivt. Varje år är det cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar. Det handlar stora evenemang som Göteborgsvarvet, Vasaloppet, men även en mångfald av andra aktiviteter såsom exempelvis motionslopp och tävling på cykel, bilcruising och midsommarfirande. Aktiviteter som är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige.

"Slippa onödigt krångel"

I ett uttalande säger idrottsminister Jakob Forssmed – Det är av stor vikt att föreningar kan fortsätta arrangera motionslopp och andra aktiviteter som är så viktiga för gemenskap och hälsa. Regeringen vill underlätta för ideella föreningar. Det ska inte innebära onödigt krångel eller orimliga kostnader för en förening att ta på sig ett arrangörskap.

Det som regeringen nu har beslutat om är en kortsiktig lösning. Hur frågorna ska lösas på längre sikt har Trafikverket fått i uppgift att se över. Senast 30 september ska Trafikverket återkomma till regeringen med förslag till framtida hantering av arrangemang på vägar. I det ingår bland annat förslag om ersättning för kostnader för uppsättning av skyltar och vägmärken.

Förhoppningsvis kommer många av Trafikverket tidigare föreslag tillbaka i det långsiktiga förslaget. De man publicerade i sin tidigare rapport ”Underlättande och förenkling för verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur” från i mars. Då föreslog Trafikverket

- att regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda om det är möjligt för fler än bara polisen att dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Arrangörer har möjlighet att vägvisa och dirigera deltagare i det egna arrangemanget, till exempel cykellopp. De får däremot inte stoppa fordon och trafik, vilket är en del av polisens våldsbefogenhet. 

- Att regeringen ger ett utökat bidrag till idrottsrörelsen i syfte att lyfta fram trafiksäkerhetsfrågor, men även för att underlätta för idrottsföreningar att finansiera trafiksäkerhetsåtgärder. 

- Att regeringen beslutar att handläggningsavgiften för handläggning av ansökningar hos myndigheter i samband med arrangemang på statlig väg tas bort för ideella organisationer. 

- Att regeringen ger i uppdrag åt berörda myndigheter att dessa samordnar informationen om arrangemang på väg så att alla ger samma information. 

- Vi måste förenkla

- Att regeringen beslutar om en utredning i syfte att utreda om ansökningen för arrangemang på väg förenklas genom att det bara finns en enda ingång för arrangören. Trafikverkets bedömning är dock att detta förslag har lägre prioritet på grund av att det troligtvis inte skulle medföra någon större effektivisering. 

Hur mycket av de tidigare förslagen som kommer återkomma vet vi inte. Fortsatt är det viktigt för idrotten att fortsätta dialogen och värna om att ideella verksamhet kan fortsätta driva idrottsevenemang under bra förutsättningar.

Björn Eriksson kommenterade dagens besked. ”Det är bra att regeringen nu har gett idrottsrörelsen besked om 2023. Men 2024 står snart för dörren och ledtiderna i att ansöka om tillstånd och planera evenemang är långa. Därför är det viktigt och en hygienfråga att regeringen nu hanterar frågan skyndsamt och fattar ett beslut om 2024 så snart som möjligt och där är fortsatt kostnadsfritt för civilsamhället det självklara valet i mina ögon. Annars kommer vi att se ännu fler föreningar som inte 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.