Klart - idrotten slipper straffavgift

Under fredagen meddelades att regeringen beslutat att ideella föreningar inte behöver betala för arrangemang på väg. Det var i enlighet med Trafikverkets tidigare förslag. Det är en tacksam och välkommen nyhet, även om många av årets evenemang redan har påverkats. 

I diskussioner bland påverkade idrotter uppskattas att det i vissa idrotten kommer att arrangeras runt 50 procent färre arrangemang i år till följd av osäkerheten kring kostnaderna för arrangörer.

Beskedet att Regeringen har gett Trafikverket möjlighet att under 2023 att inte begära ersättning från ideella föreningar och organisationer som ordnar arrangemang på vägar som inte är enskilda är positivt. Varje år är det cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar. Det handlar stora evenemang som Göteborgsvarvet, Vasaloppet, men även en mångfald av andra aktiviteter såsom exempelvis motionslopp och tävling på cykel, bilcruising och midsommarfirande. Aktiviteter som är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige.

"Slippa onödigt krångel"

I ett uttalande säger idrottsminister Jakob Forssmed – Det är av stor vikt att föreningar kan fortsätta arrangera motionslopp och andra aktiviteter som är så viktiga för gemenskap och hälsa. Regeringen vill underlätta för ideella föreningar. Det ska inte innebära onödigt krångel eller orimliga kostnader för en förening att ta på sig ett arrangörskap.

Det som regeringen nu har beslutat om är en kortsiktig lösning. Hur frågorna ska lösas på längre sikt har Trafikverket fått i uppgift att se över. Senast 30 september ska Trafikverket återkomma till regeringen med förslag till framtida hantering av arrangemang på vägar. I det ingår bland annat förslag om ersättning för kostnader för uppsättning av skyltar och vägmärken.

Förhoppningsvis kommer många av Trafikverket tidigare föreslag tillbaka i det långsiktiga förslaget. De man publicerade i sin tidigare rapport ”Underlättande och förenkling för verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur” från i mars. Då föreslog Trafikverket

- att regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda om det är möjligt för fler än bara polisen att dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Arrangörer har möjlighet att vägvisa och dirigera deltagare i det egna arrangemanget, till exempel cykellopp. De får däremot inte stoppa fordon och trafik, vilket är en del av polisens våldsbefogenhet. 

- Att regeringen ger ett utökat bidrag till idrottsrörelsen i syfte att lyfta fram trafiksäkerhetsfrågor, men även för att underlätta för idrottsföreningar att finansiera trafiksäkerhetsåtgärder. 

- Att regeringen beslutar att handläggningsavgiften för handläggning av ansökningar hos myndigheter i samband med arrangemang på statlig väg tas bort för ideella organisationer. 

- Att regeringen ger i uppdrag åt berörda myndigheter att dessa samordnar informationen om arrangemang på väg så att alla ger samma information. 

- Vi måste förenkla

- Att regeringen beslutar om en utredning i syfte att utreda om ansökningen för arrangemang på väg förenklas genom att det bara finns en enda ingång för arrangören. Trafikverkets bedömning är dock att detta förslag har lägre prioritet på grund av att det troligtvis inte skulle medföra någon större effektivisering. 

Hur mycket av de tidigare förslagen som kommer återkomma vet vi inte. Fortsatt är det viktigt för idrotten att fortsätta dialogen och värna om att ideella verksamhet kan fortsätta driva idrottsevenemang under bra förutsättningar.

Björn Eriksson kommenterade dagens besked. ”Det är bra att regeringen nu har gett idrottsrörelsen besked om 2023. Men 2024 står snart för dörren och ledtiderna i att ansöka om tillstånd och planera evenemang är långa. Därför är det viktigt och en hygienfråga att regeringen nu hanterar frågan skyndsamt och fattar ett beslut om 2024 så snart som möjligt och där är fortsatt kostnadsfritt för civilsamhället det självklara valet i mina ögon. Annars kommer vi att se ännu fler föreningar som inte 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.